Δημοσιογράφοι και πολίτες ας ενώσουμε τις φωνές μας σ'ενα «ως εδώ»

Δεν αρκεί το να γυρίζει η κοινωνία την πλάτη σε τηλεπερσόνες και στα εθνικής εμβέλειας κανάλια. Θα πρέπει να θέσει και τους υπεύθυνους μπροστά στις ευθύνες τους.

Μαρίνα Βήχου 05/04/2021 | 08:47

Αν για κάτι με έπεισαν αυτές τις 13 μέρες της απεργίας πείνας μπροστά στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, είναι ότι με την παρούσα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στην τραγική εικόνα του τοπίου της ενημέρωσης στον τόπο μας.

Οι άνθρωποι που αποτελούν την διευθυντική κλίκα είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να δουν το κοινωνικό τσουνάμι που έρχεται, εξ αιτίας μιας ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, που ενώ εδώ και ένα χρόνο δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το ΕΣΥ, συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες περί ατομικής ευθύνης και να περιορίζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Αν για την λογοκρισία, την παραπληροφόρηση, την τρομολαγνεία, κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής ενημέρωσης σήμερα, ευθύνονται κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών, δυστυχώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η διευθυντικη κλίκα της ΕΣΗΕΑ που δεν βγαίνει ανοιχτά να τα στηλιτεύσει και να κινητοποιήσει σε αγωνιστική κατεύθυνση τον κλάδο.

Το θέμα δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί με την παραίτησή ούτε της Προέδρου κυρίας Αντωνιάδου (λόγω του σκανδάλου με την πλαστή ταυτότητα ΕΣΗΕΑ του Φουρθιώτη) ούτε του Γραμματέα κυρίου Καπάκου, παρ'όλο που οι ευθύνες και των δύο είναι τεράστιες για την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος. Κανονικά πρέπει άμεσα να διεξαχθούν οι εκλογές, που προγραμματίζονταν κανονικα για τον Ιούνιο. Δεν πρέπει να δοθεί καμία παράταση ως το Σεπτέμβρη, όπως σκέφτεται η πλειοψηφία. Δεν υπάρχει περιθώριο να παρατείνεται αυτή η αναντιστοιχία αναφορικά με τις ανάγκες του κλάδου και τις απαιτήσεις από την κοινωνία.

Παράλληλα όμως πρέπει και η ίδια η κοινωνία να αναλάβει δράση. Δεν αρκεί το να γυρίζει την πλάτη σε τηλεπερσόνες και στα εθνικής εμβέλειας κανάλια. Θα πρέπει να θέσει και τους υπεύθυνους μπροστά στις ευθύνες τους. Αν δημοσιογράφος που υπηρετεί σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι τολμάει κυνικότατα να δηλώνει προς τους πολίτες "κουραστήκατε, να πάτε στις ΜΕΘ να ξεκουραστείτε", ας σηκώσουν τα τηλέφωνα και οι πολίτες και ας απαντήσουν "μας κουράσατε κύριε, πηγαίνετε σπίτι σας να ησυχάσουμε".

Το βέβαιο είναι ότι ο κλάδος μας έχει χάσει κάθε κύρος και αξιοπιστία, λίγες φωνές ηχηρής αντίστασης υψώνονται στην έντυπη ενημέρωση και στα social media. Ας στραφεί προς τα εκεί και η κοινή γνώμη και για ενημέρωση και για στήριξη. Η ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση ειναι πυλώνας της Δημοκρατίας και δεν θέλουμε να την αφήσουμε να κυλιέται στον βούρκο.

Ελάτε λοιπόν σήμερα στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Δημοσιογράφων για την προάσπιση της ελεύθερης Ενημέρωσης και της Δημοκρατίας έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20. Ελάτε με κωδικό το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος το 120, που ορίζει ότι ο σεβασμός του Συντάγματος βασίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Ελάτε να φωνάξουμε όλοι μαζί "Η Δημοσιογραφία δεν είναι αλητεία, είναι ένα Λειτούργημα με Δεοντολογία".

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr