Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Η ελληνική αστυνομία πρέπει να αποδείξει ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να είναι ασφαλείς

Για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ενδεικτικό γεγονός της δυσπιστίας προς την ελληνική αστυνομία ήταν οι αναφορές του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος στο κείμενο που αποκάλυπτε την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου έγραψε πως «το τελευταίο πράγμα που θα έκανα ήταν να ενημερώσω την αστυνομία»

action adult aperture 627602

Μέσω νέας ανακοίνωσης, ο διεθνής Οργανισμός «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) απευθύνει κάλεσμα προς την ελληνική αστυνομία για την πραγματοποίηση σημαντικών κινήσεων που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, με αφορμή το συνταρακτικό γεγονός της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και των σοβαρότατων καταγγελιών του Κώστα Βαξεβάνη περί ύπαρξης συμβολαίου θανάτου εις βάρος του. Παράλληλα, ο RSF καλεί για ακόμη μια φορά τις Αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τα όσα αποκάλυψε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento.

Στη νέα αναφορά του RSF, με τίτλο «Η ελληνική αστυνομία πρέπει να αποδείξει ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να στηριχθούν για την προστασία τους», ο Οργανισμός επισημαίνει τη σημασία του να πραγματοποιηθούν βήματα από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες προστασίας των δημοσιογράφων.

Από την αναφορά του RSF δεν λείπει η καταγραφή των καταγγελιών του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη. «Δύο εβδομάδες μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου του Star Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του, ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης της εφημερίδας Documento, γνωστοποίησε στις 24 Απριλίου τις καταγγελίες του περί ύπαρξης συμβολαίου θανάτου εις βάρος του», σημειώνοντας ότι ο Κ. Βαξεβάνης έχει στο ενεργητικό του αρκετά ερευνητικά ρεπορτάζ για την αστυνομία αλλά και τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα.

Το RSF τονίζει ότι: «Όπως ο Καραϊβάζ, έτσι και ο Βαξεβάνης είχε προσωπικά ερευνήσει την αμφιλεγόμενη απόφαση για τη διάθεση αστυνομικής φρουράς στον Μένιο Φουρθιώτη, απόφαση η οποία αργότερα αποσύρθηκε».

Ο επικεφαλής του τμήματος της ΕΕ και των Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Πάβολ Σζάλαϊ, δήλωσε ότι «Είναι σημαντικό για την ελληνική αστυνομία να αποδείξει ότι μπορεί να την εμπιστευθούν οι δημοσιογράφοι για την προστασία τους. Μία πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελέσουν οι ενδελεχείς έρευνες περί των εμπλεκομένων και των κινήτρων της δολοφονίας Καραϊβάζ. Ενδελεχείς έρευνες πρέπει επίσης να διαταχθούν και για τις αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη περί διαφθοράς εντός του κρατικού μηχανισμού».

Ο Πάβολ Σζάλαϊ υπογράμισε ότι «Η παρενόχληση των ρεπόρτερ που υπηρετούν το ερευνητικό ρεπορτάζ πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Το RSF επισημαίνει ότι η δυσπιστία των Ελλήνων δημοσιογράφων προς την ελληνική αστυνομία έχει αυξηθεί, «όχι μόνο λόγω της ύπαρξης υποψιών για διαφθορά εντός του σώματος, αλλά από την άσκηση βίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων οι οποίοι κάλυπταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ή ρεπορτάζ που αφορούσαν το προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα, το αίσθημα περί αυξημένου κινδύνου όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ενισχύθηκε μετά τις νέες αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά την αστυνόμευση».

Για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ενδεικτικό γεγονός της δυσπιστίας προς την ελληνική αστυνομία ήταν οι αναφορές του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος στο κείμενο που αποκάλυπτε την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου έγραψε πως «το τελευταίο πράγμα που θα έκανα ήταν να ενημερώσω την αστυνομία». «Ο Βαξεβάνης αναφέρει ότι “ζει σε ένα κράτος διεφθαρμένο το οποίο δεν μπορεί να εμπιστεύεται”, ενώ άλλες δημοσιογράφοι στους οποίους απευθύνθηκε το RSF μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ έκαναν παρόμοια σχόλια, σημειώνοντας επίσης ότι “υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των θεσμών όσον αφορά την προστασία των δημοσιογράφων».

Η αναφορά του RSF κλείνει με τη θλιβερή επισήμανση για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην 70η θέση της κατάταξης (μεταξύ 180 χωρών) στον πίνακα περί Ελευθερίας του Τύπου του εν λόγω Οργανισμού.

Διαβάστε εδώ τη νέα έκθεση του RSF στα αγγλικά

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

ΓΑΖΑ ΒΡΕΦΟΣ

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των γιατρών, από την στιγμή που αντιλήφθηκαν ότι χτυπούσε η καρδιά του.