Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: «Επικίνδυνο κοκτέιλ» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Κατά 5 θέσεις έπεσε η χώρα μας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου - Την προσπέρασαν Μογγολία, Ακτή Ελεφαντοστού και Μπουτάν

NewsRoom 20/04/2021 | 10:12

Κατά πέντε θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζει κάθε χρόνο η οργάνωση RSF, όπου φέτος βρίσκεται στην 70ή θέση, με χώρες όπως η Μογγολία, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Μπουτάν να την προσπερνούν στην κατάταξη. Η RSF παρατηρεί μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης όπου αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων.

Στην έκθεση της RSF για την Ελλάδα, με τίτλο: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου», τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση». Σημειώνεται ακόμα ότι τα ερευνητικά ΜΜΕ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από «μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό», όπως χαρακτηρίζεται η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» της λίστας Πέτσα. Επισημαίνεται επίσης ότι οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν το ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν το βίντεο που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε τους κανόνες του lockdown στη διάρκεια επίσκεψης στην Ικαρία, ενώ αναφέρονται σε περιστατικά στη Λέσβο, όπου οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη της Μόριας, ενώ μια ομάδα Γερμανών ελεύθερων δημοσιογράφων συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών, και στη Σάμο, όπου ένα γερμανικό πλήρωμα ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορία και κακομεταχειρίστηκε από την αστυνομία.

Επίσης, καταγγέλλει παρεμπόδιση των δημοσιογράφων από την αστυνομία: «Η ελληνική δημόσια τηλεόραση, η οποία ελέγχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό, παρόλο που το ανώτατο δικαστήριο το έκρινε ως αντισυνταγματικό, λογοκρίθηκε για αναφορές για τα νέα στρατόπεδα μεταναστών. Στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν μια επετειακή εκδήλωση στα τέλη του 2020 και κακομεταχειρίστηκε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων Covid-19, και κρατήθηκε. Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι ορίζει περιοχές για τον Τύπο».

Τέλος, αναφορά γίνεται και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, σημειώνοντας πως «τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, που ειδικευόταν σε θέματα εγκλήματος».