Newsroom

Newsroom

Δημόσιο στα πρότυπα του… χθες

Επαναφορά στην προ των εκλογών του Ιανουαρίου περίοδο συνιστούν για τη δημόσια διοίκηση οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο, ενώ κεντρική θέση θα έχει το νέο μισθολογικό σύστημα που θα καταρτιστεί.

Επαναφορά στην προ των εκλογών του Ιανουαρίου περίοδο συνιστούν για τη δημόσια διοίκηση οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο, ενώ κεντρική θέση θα έχει το νέο μισθολογικό σύστημα που θα καταρτιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύεται ώς τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους να φέρει νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως τον Δεκέμβριο του 2015 να θεσπίσει νέο σύστημα κινητικότητας.

Ώς τον Νοέμβριο του 2015, θα πρέπει να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μπει σε λειτουργία η διαδικασία εντοπισμού παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο -που επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο- καθώς και να εντοπίζονται πειθαρχικές υποθέσεις και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2016, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι αυτό θα είναι «σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού», ενώ «έως το 2018 το τρέχον “κλαδικό” σύστημα θα υποστεί μεταρρύθμιση με σκοπό μια βελτιωμένη δομή με περιγραφές καθηκόντων, η οποία και θα αντανακλάται στο μισθολόγιο».

Οι αναφορές αυτές του μνημονίου υπονοούν εμμέσως πλην σαφώς μια αξιολόγηση της δουλειάς των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα αντανακλάται στους μισθούς, όπως και τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας.

Επίσης, με βάση το νέο μισθολόγιο, έως τον Ιούνιο του 2016 θα εξορθολογιστούν τα ειδικά μισθολόγια ώστε αυτός ο εξορθολογισμός (μισθολογική μείωση;) να ισχύσει από το 2017.

Επιπλέον, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι «έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα καθορίσουν, εντός της νέας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΔΣτρ), ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο Δημόσιο, που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Αυτό σημαίνει ότι οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα συνεχιστούν και οι προσλήψεις θα είναι ελάχιστες ή και καθόλου.

Ακόμη, αν δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά ή αν αυτά χειροτερεύσουν, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και απολύσεις ώστε η συνολική μισθολογική δαπάνη να μην υπερβαίνει το από πριν καθορισμένο όριο.

Τέλος, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει και να αρχίσει να εφαρμόζει τη νομοθεσία για την επιλογή διευθυντικών στελεχών.

Θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016, με επιλογή γενικών διευθυντών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και διευθυντών έως τον Μάιο του 2016.

Το πλαίσιο επιλογής των διευθυντικών στελεχών πρέπει να είναι εντελώς απολιτικοποιημένο, δηλαδή να μην επιτρέπει πολιτικές παρεμβάσεις.

 

Γ.Π

 

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI