Δήμος Μυτιλήνης: Δύο εργαζόμενες καταγγέλουν προϊστάμενο για παρενόχληση

Οι δύο γυναίκες, την επόμενη ημέρα της καταγγελίας ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο.  

μυτι

Αναστάτωση επικρατεί στην πρωτεύουσα της Λέσβου – Με γραπτές τους καταγγελίες, δύο μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Μυτιλήνης, κατηγορούν προϊστάμενο για ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται καθώς και σοβαρά υπονοούμενα για σεξουαλική παρενόχληση. Μετά τις καταγγελίες οι δύο γυναίκες μετακινήθηκαν από τα πόστα τους.

Την είδηση έφερε στο φως η εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου», αλλά οι δύο γυναίκες, μόνιμες υπάλληλοι στον τομέα καθαριότητας στα απορριμματοφόρα μίλησαν επωνύμως σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stonisi.gr, για τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης, απειλές και ψυχολογικό πόλεμο.

Η συνέντευξη: «Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»

Οι δύο εργαζόμενες, η Κ. Ψ και η Δ. Κ. έχουν, πλέον, προχωρήσει σε έγγραφη αναφορά κατά του άνδρα, ενώ επισημαίνουν ότι έχει τοποθετηθεί σε υψηλότερο πόστο, ωστόσο, σε σχέση με τα τυπικά προσόντα δεν είναι ανώτερός τους. 

Αίσθηση έχει προκαλέσει, ακόμη, το γεγονός ότι, ενώ οι γυναίκες, διαζευγμένες με παιδιά, κατέθεσαν αναφορά στον Δήμο Μυτιλήνης στις 13 Οκτωβρίου, την επόμενη ημέρα ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο, καταγγέλλοντας ότι κάτι τέτοιο απαξιώνει την καταγγελία τους και αποτελεί υποβάθμιση. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα stonisi.gr, η στη μία εκ των δύο προτάθηκε να παραμείνει στο πόστο της, αφού υπογράψει χαρτί πως δεν έχει πρόβλημα με τον ανώτερό της, τον οποίο έχει ήδη καταγγείλει.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης, Η. Κουντουρέλλης, ο οποίος επισημαίνει ότι η μετακίνηση των δύο γυναικών είναι ευνοϊκή λύση, με καλύτερο ωράριο, ενώ δεσμεύεται για τα ωράρια και τις υπερωρίες τους. Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο καταγγελλόμενος δεν μπορεί να μετακινηθεί γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης.

Για το θέμα απάντησε, μέσω ανακοίνωσης, η αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δήμητρα Αλεξανδρή, η οποία υποστήριξε ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν σε βάθος, χωρίς, ωστόσο να τοποθετείται για το ζήτημα της μετακίνησης των δύο υπαλλήλων από τις θέσεις τους.

Η ανακοίνωση

Είδε το φως της δημοσιότητας μια επώνυμη , αναφορά-καταγγελία δύο εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης. Δεν θα αναφερθώ στην υπηρεσιακή-πειθαρχική διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών, που με εντολή Δημάρχου έχει ξεκινήσει και στην περίπτωση επιβεβαίωσης τους, στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. 

Θα αναφερθώ στις προσωπικές επαφές που έκανα με τις δύο εργαζόμενες και στις δικές μου ενέργειες ως πολιτικής προϊσταμένου. «Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό τόσο εκείνες, όσο και τον καταγγελλόμενο. Πιστή στην αρχή: “Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις”. 

Έχω εμπιστοσύνη τόσο στον κ. Γενικό Γραμματέα του Δήμου, όσο και στην Διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ότι θα πράξουν το καθήκον τους και ότι προβλέπει ο νόμος. 

Ως Αντιδήμαρχος, κυρίως ως γυναίκα και μητέρα κοριτσιού διαβεβαιώνω ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες θα διερευνηθούν σε βάθος και όλα θα βγουν στο φως. Ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ήμασταν και είμαστε υπέρ της νομιμότητας και διαφάνειας ειδικότερα σε ζητήματα που θίγεται το άτομο και η προσωπικότητα του.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ & ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Με αφορμή τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απαράδεκτα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών του Δήμου μας, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης ξεκαθαρίζει ότι καταδικάζει τέτοιου είδους περιστατικά παρενόχλησης, κακοποίησης αλλά και εργασιακού εκφοβισμού.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα – θύμα βίας στο χώρο δουλειάς της, ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα, γρήγορα και ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση εδώ και τώρα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος και να απαντήσει ξεκάθαρα για τους άστοχους μέχρι τώρα χειρισμούς της. Να απαντήσει δηλαδή για ποιο λόγο μετακινήθηκαν οι καταγγέλλουσες από το πόστο εργασίας τους αντί να προστατευθεί το εργασιακό τους περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας τους . Να απαντήσει επίσης για ποιο λόγο ενώ -όπως οι καταγγέλλουσες επισημαίνουν- έχουν αναφέρει αυτή τη κατάσταση εδώ και καιρό σε ανωτέρους τους δεν κινήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταδίκης αυτών των περιστατικών, υψώνουμε χωρίς φόβο τη φωνή μας και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι να απαλλαγεί η κοινωνία μας από τη δυσωδία που γεννά αυτή η κατάσταση.

Μυτιλήνη, 16.10.2021

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Νίκη Τσιριγώτη

Στρατής Κόμβος 

Παναγιώτης Βαλάκος

Ανεξάρτητες Δημ. Σύμβουλοι Δ. Μυτιλήνης, Εριφύλη Γιαννάκα – Βάσω Χοχλάκα

Έκπληκτες διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο τις καταγγελίες που έκαναν δύο γυναίκες, μόνιμες υπάλληλοι του Δήμου Μυτιλήνης, σύμφωνα με τις οποίες κατηγορούν τον άτυπο προϊστάμενό τους για ψυχολογική πίεση και σεξουαλική παρενόχληση.

Το θεωρούμε επιβεβλημένη ανάγκη ως Δημοτικοί Σύμβουλοι και ειδικότερα ως Γυναίκες να ενημερωθούμε από τη Δημοτική Αρχή για την αλήθεια των δημοσιευμάτων αυτών, κι αν όντως είναι αλήθεια θα θέλαμε να μάθουμε από πότε έχει ενημερωθεί και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί. 

Καταδικάζουμε κάθετα τέτοια φαινόμενα, και ως γυναίκες αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή μας στις καταγγέλουσες, και σε όλες τις γυναίκες-εργαζόμενες οι οποίες δέχονται βία σε οποιαδήποτε μορφή στους χώρους εργασίας τους. 

Σήμερα αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση γι’ αυτό το περιστατικο στο Δήμο μας και βεβαιώνουμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι πως σε ότι μας αφορά, μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην απονομή της τάξης και της εύρυθμης εργασιακής λειτουργίας των υπαλλήλων και ειδικότερα όσων υφίστανται παρενόχληση στα πλαίσια του εργασιακού τους περιβάλλοντος, που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις  τα θύματα είναι οι γυναίκες.

Πηγή: efsyn.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…