Newsroom

Newsroom

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους θέλουν οι Καταλανοί

    Εφτά στους δέκα Καταλανούς θεωρούν ότι ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή του, σύμφωνα…

catalonia

 

 

Εφτά στους δέκα Καταλανούς θεωρούν ότι ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεση της στην πρόταση που έκαναν τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στις 9 Νοεμβρίου 2014.

Σύμφωνα όμως με δημοσκόπηση της εταιρείας GESOP που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 800 άτομα και δημοσιεύτηκε στην καταλανική εφημερίδα El Periodico, το 74% των Καταλανών θέλουν να έχουν λόγο για τη σχέση τους με την Ισπανία.

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές τάσεις της περιφέρειας της Καταλονίας–μίας πλούσιας βιομηχανικής περιοχής στη βορειοανατολική Ισπανία.

Μία άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Sigma Dos που δημοσιεύτηκε σήμερα στη συντηρητική εφημερίδα El Mundo έδειξε ότι το 43% των Καταλανών θα ψήφιζε “ναι” στο ερώτημα “Επιθυμείτε να γίνει κράτος η Καταλονία;” και από αυτούς το 82% θα ήθελε να είναι ανεξάρτητο.