Δημόπουλος: Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην «έκρηξη» κρουσμάτων

Βρισκόμαστε «στο πιο δύσκολο σημείο», τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

NewsRoom 04/03/2021 | 09:43

Για τα αίτια που οδήγησαν στην «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική τοποθετήθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, τονίζοντας πως βρισκόμαστε «στο πιο δύσκολο σημείο».

«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις. Οι τρεις παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID. (…) Το θέμα είναι η εφαρμογή των μέτρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες. Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δήλωσε πάντως ότι είναι θετική η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών. Επιπλέον υποστήριξε ότι «όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή πέντε εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση».

Όπως τόνισε, «προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε. Ηδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορονοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων», εξήγησε.