Newsroom

Newsroom

Δημόπουλος: Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη μετά τη χαλάρωση των μέτρων και τη μη τήρηση των αποστάσεων παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων

injection g2dba19992 1920 1

Ορατό είναι το ενδεχόμενο μίας νέας έξαρσης της πανδημίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία, και δεν αποκλείεται σε αυτό το περιβάλλον να κάνει την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Δημόπουλο.

«Με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος, και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποια μετάλλαξη σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, πιθανόν να είναι πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη».

Παρατήρησε εξάλλου ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική, «το οποίο συνάδει με αυτό που βλέπουμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας self test, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται αλλά αυτό δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται». Υπενθύμισε επίσης πως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη μετά τη χαλάρωση των μέτρων και τη μη τήρηση των αποστάσεων υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων.

Σχετικά με τη χορήγηση τέταρτης δόσης κατά της Covid-19, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσο αφορά τα δεδομένα της τέταρτης δόσης. Αν η πανδημία επιμένει ή έχουμε κάποια έξαρση, τότε μπορεί η τέταρτη δόση να χορηγηθεί αργότερα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ως πλέον αναμνηστική δόση. Το ζητούμενο είναι η πανδημία να γίνει μια εποχική ιογενής λοίμωξη όπως είναι η γρίπη, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε ελπίζουμε μια φορά τον χρόνο. Υπάρχουν και οι προσπάθειες από τις φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάξουν εμβόλια που να χορηγούνται μια φορά τον χρόνο».

Όπως είπε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντείνουμε και να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να μπούμε στις επαναληπτικές δόσεις όπως αυτές έχουν καθοριστεί: «Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε τα πρωτεϊνικά εμβόλια τα οποία στηρίζονται σε πιο παραδοσιακό τρόπο κατασκευής και ενδεχομένως δημιουργούν λιγότερα ερωτηματικά στους συμπολίτες μας σε σχέση με τα εμβόλια mRNA ή τους αδενοϊούς. Βλέπουμε ότι άτομα τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα, όταν μολυνθούν η πιθανότητα να νοσήσουν και να χρειαστούν κάτι περισσότερο από μια κατ’ οίκον απομόνωση είναι πολύ μικρή. Βλέπουμε ότι άτομα μη εμβολιασμένα ακόμα και με την Όμικρον που έχει επικρατήσει, έχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και μερικοί νοσούν βαριά και διασωληνώνονται. Η Όμικρον είναι ελαφριά σε άτομα νεαρά, χωρίς υποκείμενα νοσήματα και πλήρως εμβολιασμένα».

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…