Newsroom

Newsroom

«Δημοκρατικό Τσουνάμι»: Το κίνημα διαμαρτυρίας πίσω από τις κινητοποιήσεις στην Καταλονία

Η πλατφόρμα έχει στόχο τη μη βίαια κοινωνική ανυπακοή και καλεί τους υποστηρικτές της να επιδεικνύουν μία στάση «παθητικής αντίστασης»

ap catlg

Η πρωτοβουλία «Δημοκρατικό Τσουνάμι», που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων στους δρόμους της Καταλονίας και το διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, έχει εντείνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα τη δράση της, ενόψει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που εντάθηκε μετά την καταδίκη των 12 Καταλανών πολιτικών για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017.

Η ίδρυση της πλατφόρμας είχε στόχο να αποκεντρωθεί η οργάνωση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμος ο συντονισμός των μαζικών διαδηλώσεων, όπως η χθεσινή στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ, αλλά κυρίως να μην υπάρχουν ορατοί ηγέτες, που ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν να συλληφθούν (όπως στην περίπτωση των οργανώσεων των καταδικασθέντων «δύο Τζόρδι»– Σάντσεθ και Κισάρτ– των Omnium και ANC στο δημοψήφισμα).

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, η οργάνωση συστάθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν αυτονομιστές ηγέτες με τον πρόεδρο της Καταλονίας Κιμ Τόρα, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Γενεύη. Στην ίδια σύνοδο, που στόχο είχε την ανασύσταση της «ενότητας του αγώνα», συμμετείχε και ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν. Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ερευνά ποιος βρίσκεται πίσω από τις εντολές για την επιχειρηθείσα κατάληψη του αεροδρομίου Ελ Πρατ που έχει δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του, όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, η έρευνα για τη διαπίστωση του αριθμού των ηγετικών στελεχών του Tsunami Democràtic είναι δύσκολη, καθώς η «στρατολόγηση» και η ενδοσυνεννόηση μεταξύ τους γίνεται μέσω μίας ειδικής «τελείως ασφαλούς και ιδιωτικής» εφαρμογής App στα κινητά Android, μέσω κωδικού QR. Με βάση αυτό το πρόγραμμα κάποιος θα πρέπει να δώσει «διαπιστευτήρια» και να αποκτήσει κάποιον «εγγυητή» για να γίνει αποδεκτός στον στενό κύκλο της πλατφόρμας.

Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των υποστηρικτών της. Στο Twitter οι ακόλουθοί της είναι περίπου 160.000, στο Instagram 81.000, στο Telegram διαθέτει ένα bot, ενώ σε 2.600 απαριθμούνται οι φίλοι της στο Facebook. Η δε ιστοσελίδα της είναι καταχωρημένη στο Cloudfare (μία υπηρεσία με έδρα τις ΗΠΑ) και είναι σχεδιασμένη με το WordPress.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει μία καλά σχεδιασμένη πληροφοριακή αρχιτεκτονική, ώστε η διάχυση της πληροφορίας στα μέλη της να γίνεται με τρόπο αποκεντρωμένο κι ανώνυμο και να κινητοποιεί τα συντονισμένα μέλη μέσα από διαύλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν μπορούν να κλείσουν από έναν διαχειριστή.

Η δράση του «Δημοκρατικού Τσουνάμι» στόχο έχει τη μη βίαια κοινωνική ανυπακοή και καλεί τους υποστηρικτές του να επιδεικνύουν μία στάση «παθητικής αντίστασης» και να μην αντιδρούν με βία στις επιθέσεις εναντίον τους. Η κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ, που προκάλεσε τη ματαίωση 150 πτήσεων και την βίαια επέμβαση της αστυνομίας, οργανώθηκε και συντονίσθηκε μέσω αυτού του δικτύου συνεννόησης.

Η ισπανική αστυνομία τονίζει πως «πρόκειται για ένα κίνημα με οργανωμένη δομή, οικονομική υποστήριξη και μία καλά προγραμματισμένη κι οργανωμένη στρατηγική, ικανή να σημάνει, ή να ακυρώσει, καλέσματα σε δράση εντός ολίγων ωρών, επιτυγχάνοντας να συγκεντρωθούν, ή να διαλυθούν, χιλιάδες άνθρωποι.

Μολαταύτα, κανείς -ακόμη και μεταξύ των ηγετικών στελεχών της–δεν γνωρίζει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά κινεί τα νήματα του «Τσουνάμι». Δεν υπάρχουν εμφανείς ηγέτες κι εκπρόσωποι και ο μόνος που έχει εμφανισθεί δημοσίως για να μιλήσει εξ ονόματός του «Δημοκρατικού Τσουνάμι» είναι ο πρώην προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρσελόνα Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος είχε δημοσιεύσει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που προκάλεσε την κατάρρευση του αεροδρομίου Ελ Πρατ.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…