Δήμοι αντιδρούν στο κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για κυνήγι αγριογούρουνων

Η δράση αυτή βρίσκει αντίθετους τους δήμους Διονύσου και Πεντέλης, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους διαχωρίζουν τη θέση τους και αποστασιοποιούνται.

donald teel 9yYNrtZXxUE unsplash

Η δράση που φέρεται να έχει προγραμματίσει το Δασαρχείο Πεντέλης, για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που έχει επιφέρει την είσοδό τους ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, βρίσκει αντίθετους τους δήμους, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους διαχωρίζουν τη θέση τους και αποστασιοποιούνται. 

Υπενθυμίζουμε πως με δημόσια δήλωσή του το Δασαρχείου Πεντέλης καλούσε σε κυνήγι αγριογούρουνων στην περιοχή προκειμένου όπως είπε, να μειωθεί ο πληθυσμός των ζώων στο δάσος της Εκάλης και δεξιά του Διονύσου. Σύμφωνα με την απόφαση του δασάρχη, την Τρίτη, από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 12 το μεσημέρι, δασοφύλακες, μαζί με κυνηγούς από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου θα στήσουν παγάνες και θα κυνηγήσουν με τις καραμπίνες και τα σκυλιά τους τα αγριογούρουνα.

Η απόφαση του δασαρχείου ελήφθη παρά το γεγονός ότι το κυνήγι απαγορεύεται μετά τις πυρκαγιές και ενώ ακόμη άνθρωποι περιπολούν στο δάσος για την πρόληψη νέων πύρινων εστιών. Έχει ως εκ τούτου προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής που θέτουν το ζήτημα ασφάλειας και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης τονίζοντας ότι μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Η δράση αυτή βρίσκει αντίθετους τους δήμους Διονύσου και Πεντέλης, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους διαχώρισαν τη θέση τους – Ακολουθούν οι δηλώσεις.

Δήλωση του δήμου Διονύσου

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Διονύσου, προσθέτοντας πως «δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και “δράση” που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση».

Και συνεχίζει: «Ο δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή “Μήδεια” και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία. Γι’ αυτό τον λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

Ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, σε στενή συνεργασία με την ειδική σύμβουλο Φιλοζωίας, Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο, Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση, που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων. Επίσης, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων, έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία-περάσματα αγριόχοιρων στον δήμο».

Δήλωση του Δήμου Πεντέλης

Από τη δική του μεριά, ο Δήμος Πεντέλης, επίσης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Στον Δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του».

Και καταλήγει ως εξής: «Ο Δήμος Πεντέλης, δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη».

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…