Μια παρέα «εδώ κι εκεί»: Ο μουσικός κόσμος του Δημήτρη Μυστακίδη που καθηλώνει

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στήνει μια παράσταση – ανασκόπηση όλων αυτών που έχει αγαπήσει και μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του αφηγούνται στιγμές απ' όσα απασχολούν μια παρέα φίλων.

78237743 2529834947342234 3117876107748048896 n

«Εδώ κι εκεί» για χρόνια. Δάσκαλος, δεξιοτέχνης, μελετητής της λαϊκής κιθάρας. Με σπουδαίες συνεργασίες και με την έρευνά του στο ρεμπέτικο τραγούδι και τη λαϊκή μουσική να αποτελεί σταθμό για την πορεία του και για το είδος, κάτι το οποίο μάλιστα αποτυπώθηκε σε δίσκους, βιβλία και παραστάσεις.

Ο Δεκέμβρης του 2019 θα βρει το Δημήτρη Μυστακίδη σε μια διαφορετική κατεύθυνση, θέλοντας να θυμηθεί και να ξανασυστήσει όλα όσα έχει αγαπήσει. Να συγκεντρώσει σε μια μουσική παράσταση τα δικά του «εδώ κι εκεί». Αυτή ήταν άλλωστε και η σκέψη για κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου του στον οποίο συγκεντρώνονται επιρροές και μουσικές που έχει αγαπήσει παίζοντας όλα αυτά τα χρόνια.

Μαζί με τον Christian Ronig, τον γερμανό που άφησε τη δημοσιογραφία και για να ζήσει ως μουσικός στην Αθήνα και έξι έκλεκτούς συνεργάτες -μουσικούς διαλέγουν τραγούδια που ξετυλίγουν το νήμα από τις ιστορίες που απασχολούν μια παρέα όταν συναντιέται.

Κι αυτό που καταφέρνουν είναι να σπάσουν και τα σεξιστικά στερεότυπα της «αντροπαρέας», φωτίζοντας και εστιάζοντας στην ουσία της συνάντησης.

Βράδυ Δευτέρας λοιπόν στο Σταυρό του Νότου, ο οικοδεσπότης μας καλωσορίζει στην ανασκόπηση και το σύνολο του μουσικού του κόσμου και ξεκαθαρίζει εξαρχής: «Απόψε θ’ ακούσετε πολλά».

Τα ρεμπέτικα της κιθάρας θα μπλεχτούν με τους Led Zeppelin και τελικά θα φτάσουν μέχρι τη μακρινή Καλιφόρνια. Οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα μαστορέψουν με τα σύνεργα του Νίκου Παπάζογλου και οι μελωδίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου θα ανηφορίσουν από τη Λάρισα για να βγουν στα βουνά της Ηπείρου. Κι όλα αυτά θα μπλέκονται ακόμα παραπάνω με τη συμβολή του Christian Ronig ο οποίος όπως κατάφερε να αποτυπώσει εξαιρετικά στη «δική του Ελλάδα», δημιουργεί μια νέα γνωριμία με τα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, μέσω της εξαιρετικής και μετρημένης απόδοσής τους και την ερμηνεία του.

Ο Μυστακίδης λειτουργεί επί σκηνής με όλες του τις ιδιότητες. Δεξιοτέχνης, δάσκαλος, αφηγητής και καλλιτέχνης που καταφέρνει να μετατρέπει ένα live σε ολοκληρωμένη παράσταση, με δομή που πάει τα τραγούδια και τις ιστορίες τους – αλλά κυρίως τις ιστορίες της παρέας που συναντιέται- ένα βήμα παραπέρα. Με αμεσότητα που έρχεται από αυτοσχέδια γλέντια στα οποία όλοι γίνονται ένα, με τη χαρά του έμπειρου παίκτη που ξανασυναντά γνώριμους φίλους, με την ηρεμία και τη επεξηγηματικότατα του δασκάλου. Κυρίως όμως, εδώ λειτουργεί έχοντας πλήρη καλλιτεχνική εποπτεία. Σαν σκηνοθέτης ή σαν αρχιτέκτονας.

Για τρεισήμισι ώρες, ο Μυστακίδης και η υπόλοιπη «αντροπαρέα» θα καταφέρουν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα ώστε στο τέλος της βραδιάς, όλοι να καταλαβαίνουν ότι συμμετείχαν σε μια στιγμή με συλλεκτικό χαρακτήρα. Όχι για μυημένους και συλλέκτες. Μια παράσταση-ορόσημο λόγω της καλλιτεχνικής αξίας και της μουσικής πρότασης που φέρει. Κι αυτό, γιατί καταφέρνει να μπει στη σφαίρα των συναυλιών που χαράσσονται στη μνήμη και το βίωμα που μένει, χτίζεται βαθιά.

Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας, το αγκάλιασμα, η συμμετοχή και προσήλωση του ακροατηρίου. Κόσμος που τραγουδάει, ακούει και συμμετέχει χωρίς ν’ ακούς την ελάχιστη φασαρία. Τα «εδώ κι εκεί» που σε καθηλώνουν σ’ αυτόν τον μουσικό κόσμο που δημιουργείται στο χώρο. 

Η σειρά παραστάσεων που ξεκινά φέτος ο Δημητρής Μυστακίδης αναδεικνύουν κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Αυτό που συμβαίνει μια σύμπραξη όπου δεξιοτέχνες μουσικοί υπενθυμίζουν και φέρνουν στο προσκήνιο ότι τα τραγούδια και οι δίσκοι που έχουν λειτουργήσει ως ορόσημο για το ελληνικό τραγούδι, έχουν φτιαχτεί όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής ιδέας του δημιουργού αλλά και λόγω της σύμπραξης με τους ανθρώπους που την πλαισίωσαν και την προχώρησαν. Που συνδιαμόρφωσαν και λειτούργησαν ως η αναγκαία συνθήκη για να πάει η ιδέα παραπέρα και να αποτυπωθεί με τον συγκεκριμένο καλλιτεχνικό τρόπο.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει φέτος την πιο δική του παράσταση η οποία λειτουργεί τελικά ως τομή γιατί συστήνεται περισσότερο από ποτέ στο κοινό με την ολοκληρωμένη καλλιτεχνική του ιδιότητα. Είναι η πιο ξεκάθαρη δήλωση για το πέρασμά του από τον δεξιοτέχνη μουσικό στον καλλιτέχνη.

Κι έτσι, τελικά καταφέρνει να αναδείξει περισσότερο από ποτέ αυτό που ο ίδιος υπογραμμίζει και σημειώνει μέσα από τη δουλειά του. Ότι «η λαϊκή μουσική δεν είναι μόνο ένα μόνο μέσο για τη διασκέδαση των μαζών». Ο Δημήτρης Μυστακίδης καταφέρνει όντως στην πράξη να μη συναρμολογεί σαν τεχνίτης, αλλά να μετουσιώνει σαν καλλιτέχνης. 

Και φυσικά, spoiler για τη βραδιά και το πρόγραμμα δεν υπάρχουν γιατί αξίζει να μην το χάσετε…

Δημήτρης Μυστακίδης συμμετέχει ο Christian Ronig
Σταυρός του Νότου
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου
Παρασκευή 20 & 27 Δεκεμβρίου & 3, 10, 17 & 24 Ιανουαρίου

Η υπόλοιπη παρέα συμπληρώνεται από έξι ξεχωριστούς μουσικούς που φέρνουν στην παράσταση το δικό τους μουσικό κόσμο. Αναλυτικά, συμμετέχουν οι:

Φώτης Σιώτας – βιολί, βιόλα, τραγούδι
Δημήτρης Λάππας – κιθάρες
Στάθης Άννινος – πιάνο
Θοδωρής Κουέλης – ακουστικό μπάσο
Κώστας Καλατζής – κρουστά
Πρόδρομος Μυστακίδης – τύμπανα

Ηχοληψία: Μάκης Πελοπίδας

Οργάνωση Παραγωγής: Fishbowl Music Tank
Ώρα έναρξης: 22.00
Τηλέφωνο: 210 9226975

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…