Newsroom

Newsroom

Δημήτρης Κούντουρας στο koutipandoras.gr: "Υπάρχουν πολλές πλευρές στο μπαρόκ"

Mε αφορμή τις δύο συναυλίες του συγκροτήματος “Εx Silentio” στις 16 & 17/10 στην Αγγλικανική εκκλησία Αθηνών Άγιος Παύλος, μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του, Δημήτρη Κούντουρα.

dimitris kountouras

Mε αφορμή τις δύο συναυλίες του συγκροτήματος “Εx Silentio” στις 16 & 17/10 στην Αγγλικανική εκκλησία Αθηνών Άγιος Παύλος, μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του, Δημήτρη Κούντουρα.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το διήμερο παλαιάς μουσικής στον Άγιο Παύλο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει αθηναϊκό κοινό που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προ πενταγράμμου εκδηλώσεις;

Το κοινό δίνει το «παρών» στις συναυλίες του Αγίου Παύλου κάθε χρόνο. Με κάποιον τρόπο, οι φίλοι της παλαιάς μουσικής έχουν συνδυάσει την αρχή της σεζόν με τη διοργάνωση «Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο».

-Στο υποσυνείδητο του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου η παλιά μουσική, ιδιαίτερα εκείνη της εποχής του μπαρόκ, έχει ταυτιστεί με το πένθος και τη θλίψη. Πώς σκέφτεστε ότι θα μπορούσε να μεταβληθεί η συγκεκριμένη εντύπωση;

Μπορεί πράγματι η μπαρόκ μουσική να έχει συνδεθεί λίγο με το Πάσχα και τους θρήνους, ωστόσο το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε φανερώνει την άλλη πλευρά της μουσικής αυτής: τη θεατρικότητα του ιταλικού μπαρόκ, τα ακραία πάθη, τη δεξιοτεχνία και τη stravaganza (ιδιορρυθμία) του 18ου αιώνα.

-Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού διημέρου;

Φέτος παρουσιάζουμε ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα με νέους συντελεστές. Πρόκειται για μπαρόκ μουσική δωματίου, με έργα από μεγάλους συνθέτες της εποχής όπως, ο Βιβάλντι και ο Τέλεμαν, αλλά και με λιγότερο γνωστούς ωστόσο πολύ αξιόλογους, όπως ο Geminiani, o Blavet και  o Pisendel.

-Πρόσφατα κυκλοφορήσατε μια άρτια δουλειά σε ψηφιακή έκδοση. Μιλώ για τη «Mneme», από την Carpe Diem Records, στην οποία διατρέχετε την παραδοσιακή μουσική του ύστερου μεσαίωνα της λεκάνης της Μεσογείου. Εδώ, λοιπόν, συναντάμε έναν ευφάνταστο μουσικό συγκρητισμό στα χνάρια του Ζόρντι Σαβάλ…

Το δεύτερο CD του Ex Silentio με τίτλο «ΜΝΕΜΕ» αντιπαραβάλλει μεσαιωνική μουσική της Δύσης με παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου από προγράμματα που παρουσιάζουμε τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια σε συναυλίες. Ο Σαβάλ υπήρξε πρωτοπόρος σε αυτόν το χώρο και πηγή έμπνευσης για τους μουσικούς της γενιάς μου.

-Τι ακολουθεί για τους Ex Silentio;

Η δραστηριότητα του συνόλου Ex Silentio για τη φετινή σεζόν περιλαμβάνει συναυλίες στην Κύπρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Βιέννη και το Φεστιβάλ Styriarte  στο Γκρατς.

INFO: 

16 & 17 Οκτωβρίου, ώρα 20.30

Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο – VI έκδοση

Il Settecento

Μουσική δωματίου του Μπαρόκ

A.Vivaldi – G.P. Telemann – Fr. Geminiani – J.G. Pisendel κ.α.

Δημήτρης Κούντουρας – φλάουτο με ράμφος

Δημήτρης Καρακαντάς – μπαρόκ βιολί

Δήμος Γκουνταρούλης – μπαρόκ τσέλο

Ιάσων Μαρμαράς – τσέμπαλο

Μουσική δωματίου και σόλο έργα του όψιμου μπαρόκ από μεγάλους συνθέτες της εποχής όπως οι Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann και Francois Couperin καθώς και έργα λιγότερο γνωστών αλλά και εξίσου σημαντικών συνθετών όπως οιFrancesco Geminiani, Michel Blavet και Johann Georg Pisendel, συνθέτουν μια πλήρη εικόνα της ενόργανης μουσικής της εποχής. Φετινοί καλεσμένοι της ετήσιας σειράς συναυλιών του Αγίου Παύλου οι εκλεκτοί σολίστες Δημήτρης Καρακαντάς – μπαρόκ βιολί, Δήμος Γκουνταρούλης – μπαρόκ τσέλο και Ιάσων Μαρμαράς – τσέμπαλο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς εχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας.

Αγγλικανική εκκλησία Αθηνών Άγιος Παύλος

Φιλελλήνων 27, Αθήνα

Είσοδος 10 Ευρώ

Σειρά: Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο

Καλλιtεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Κούντουρας

Συνέντευξη στους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

   

                   
 
 

 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…