Newsroom

Newsroom

Δημιουργοί του Pegasus, μετά την παραίτηση του CEO: «Θα πωλείται μόνο σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ» – 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν

Στο εξής η NSO θα εστιάσει τις πωλήσεις της σε χώρες του NATO, ανέφερε η εταιρεία μαζί με την ανακοίνωση της παραίτησης του CEO, Σάλεβ Χούλιο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης - 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν, με τον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων Γιάρον Σόχατ να αναλαμβάνει τα ηνία μέχρι να τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος.

AP22233489166213

H NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία πίσω από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, ανακοίνωσε την παραίτηση του CEO, Σάλεβ Χούλιο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης. Η χρεωμένη εταιρεία αντιμετωπίζει προσφυγές για κατάχρηση του προϊόντος της – H Meta Platforms, τέως Facebook Inc., έχει υποβάλει αγωγή κατά της NSO για τη μόλυνση κινητών τηλεφώνων μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Στο εξής η NSO θα εστιάσει τις πωλήσεις της σε χώρες του NATO, ανέφερε η εταιρεία μαζί με την ανακοίνωση της παραίτησης.

«Η NSO Group ανακοινώνει ότι η εταιρεία θα αναδιοργανωθεί και ότι ο CEO Σαλέβ Χούλιο θα αποχωρήσει» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή της εταιρείας ανέφερε στο πρακτορείο ότι περίπου 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν, με τον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων Γιάρον Σόχατ να αναλαμβάνει τα ηνία μέχρι να τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος.

Πιέσεις στο Ισραήλ

Την περασμένη εβδομάδα η ισραηλινή Haaretz, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε και στην υπόθεση του παραπλήσιου ισραηλινού λογισμικού Pegasus που χρησιμοποιούσε η ελληνική ΕΥΠ, έγραφε πως το Ισραήλ πρέπει να επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στην εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας.

Τον Φεβρουάριο ο ισραηλινός Τύπος αποκάλυψε ότι η αστυνομία χρησιμοποιούσε το Pegasus να υποκλέψει τηλεφωνικές επικοινωνίες δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Το Pegasus, λογισμικό που παραβιάζει κινητά για να υποκλέψει δεδομένα ή να ενεργοποιήσει κάμερες και μικρόφωνα, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για παρακολούθηση διπλωματών, πολιτικών, δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και ακτιβιστών.

Σήμερα η NSO φέρεται να συνεργάζεται με 12 χώρες-μέλη της ΕΕ. Στην Ισπανία, η ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καρατομήθηκε τον Μάιο μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν καταλανοί πολιτικοί, ενώ τον Ιούλιο η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι της, ανάμεσά τους ο επίτροπος Δικαιοσύνης, είχαν στοχοποιηθεί με το Pegasus.

H NSO δεν αποκαλύπτει τη λίστα των πελατών της, είναι όμως γνωστό ότι ρo Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμα χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ουγγαρία.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντάξει την NSO σε μαύρη λίστα

Τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε την εταιρεία στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι ενήργησε «κόντρα στα αμερικανικά συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια», τρεις μήνες αφότου διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων αποκάλυψε πολλαπλές περιπτώσεις στοχοποίησης ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών.

H Meta Platforms, τέως Facebook Inc., έχει υποβάλει αγωγή κατά της NSO για τη μόλυνση κινητών τηλεφώνων μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

H NSO δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο παραιτείται ο CEO Σαλέβ Χούλιο (Reuters)

Η αναδιοργάνωση «θα εξετάσει όλες τις πλευρές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίηση των επιχειρήσεών της ώστε να διασφαλιστεί ότι η NSO παραμένει μια από τις κορυφαίες εταιρείες πληροφοριών στον κυβερνοχώρο, εστιασμένη σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ».

H δε NSO Group επιμένει ότι πουλά spyware μόνο σε κυβερνήσεις για την πρόληψη τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών απειλών και ότι εξάγει το προϊόν με έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Guardian/ AFP

 

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…