Newsroom

Newsroom

Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής

Το Eurogroup αποφάσισε δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015, για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου…

eurogroup 6

Το Eurogroup αποφάσισε δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015, για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, οι υπηρεσίες της Τρόικας θα ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη συνέχεια, αύριο, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως το αίτημα για την παράταση των δύο μηνών.

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει αύριο Τρίτη στην Αθήνα. Το αίτημα αυτό υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.

Η εξελισσόμενη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να κλείσει εντός ως το τέλος του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταθέσει στη συνέχεια, αίτηση για την παροχή ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL).

O Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε, επίσης, ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ.