Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για Documento: Η ΝΔ θέλει τη δημοσιογραφία με φίμωτρο

«Η απόπειρα εμπλοκής του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στο σκάνδαλο της Novartis με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι αποκάλυψε σοβαρές πλευρές του αποτελεί ωμή παρέμβαση στην ίδια τη δημοσιογραφία, ιδιαίτερα την ερευνητική» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας

5074091

Οι μεθοδεύσεις και το πόρισμα της προανακριτικής της ΝΔ με την παραγγελία διενέργειας έρευνας για τον Κώστα Βαξεβάνη με βάση αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ανοίγουν ουσιαστικά το παράθυρο για να επέλθουν ως αποτέλεσμα η φίμωση και η εξόντωση δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων. 

Δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αφού ουσιαστικά επικρέμεται ως απειλή για κάθε ρεπόρτερ που θέλει να κάνει έρευνα και προβάλλει την άσκηση της δημοσιογραφίας ως πεδίο εκδικητικής βεντέτας. 

Το πόρισμα της πλειοψηφίας αρνείται τη διάσωση του ρόλου του δημοσιογράφου ως «σκύλου της δημοκρατίας», όπως τον ορίζει τον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνοντας στο ερευνητικό ρεπορτάζ ύψιστη αξία σε μια κοινωνία ώστε οι πολίτες της να κοιμούνται ήσυχοι για τους δημοκρατικούς της θεσμούς. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στέκεται στο πλευρό του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη

«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διωχθούν όσοι δικαστές έκαναν το λάθος να ελέγξουν το σκάνδαλο Novartis ξεπερνάει κάθε όριο για μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και σε καμία ευρωπαϊκή χώρα να προαναγγέλλουν δίωξη δικαστών οι ελεγχόμενοι από αυτούς πολιτικοί και αυτή εντέλει να πραγματοποιείται προκειμένου οι ελεγχόμενοι να σταματήσουν να διώκονται. Ισως μόνο με όσα κατά καιρούς έχουν συμβεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής να μοιάζει αυτό που ζούμε. Ελέγχουν σχεδόν ολοκληρωτικά και με δημόσιο χρήμα τα ΜΜΕ, κατασκευάζουν σκάνδαλα και διώξεις για τους πολιτικούς τους αντιπάλους και εσχάτως ενορχηστρώνουν και τη δίωξη των διωκτών τους.

Η δε απόπειρα εμπλοκής του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στο σκάνδαλο της Novartis με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι αποκάλυψε σοβαρές πλευρές του αποτελεί ωμή παρέμβαση στην ίδια τη δημοσιογραφία, ιδιαίτερα την ερευνητική. Και δεν είναι ένα ζήτημα πολιτικής ή προσωπικής βεντέτας, όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν, αλλά ζήτημα δημοκρατίας. Ο Βαξεβάνης ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη; Στην πυρά ο Βαξεβάνης. Οπως και όποιος άλλος τολμά να πράξει το ίδιο. Εκδιώκεται από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, κόβεται η διαφήμιση στα Μέσα όπου εργάζεται. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με μια ευρωπαϊκή δημοκρατία; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον πλουραλισμό και το αναφαίρετο δικαίωμα σε μια δημοκρατία της δημοσιογραφικής κριτικής στην εκάστοτε εξουσία;

Η λίστα Πέτσα, το διαφημιστικό εμπάργκο σε «ανεπιθύμητα» για την κυβέρνηση ΜΜΕ, η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον εκδοτών και δημοσιογράφων και εντέλει οι διώξεις και η απειλή διώξεων δεν εκθέτουν μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τη χώρα διεθνώς. Δημοσιογραφία με φίμωτρο σημαίνει ανάπηρη δημοκρατία. Αυτό όμως επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό επιχειρεί να επιβάλει ο ίδιος προσωπικά. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είναι ζήτημα δημοκρατίας να μην το επιτρέψουμε».