Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η πτήση της Πελόζι – Απειλές από την Κίνα

Η πολυθρύλητη επίσκεψη της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της Κίνας, η οποία όμως φαίνεται να τραβά το σκοινί.

AP22214205062008

Στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν προσγειώθηκε η πτήση SPAR19 στην οποία επέβαινε η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κρίση που είχε ξεκινήσει από τη περασμένη Τετάρτη με την αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Λίγα μόλις λεπτά μετά την άφιξή της, η Νάνσι Πελόζι έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία κάνει λόγο για “ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν”.

Η ανάρτηση της Νάνσι Πελόζι:

“Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν. Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον συνεργάτη μας και προωθούν τα κοινά μας ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού”.

Το ενδιαφέρον για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονο, με το Reuters να παρέχει ζωντανή σύνδεση από το αεροδρόμιο της Ταϊβάν, για να καταγράψει την άφιξη της Νάνσι Πελόσι. Κατά τη διάρκεια προσγείωσης του αεροσκάφους της Νάνσι Πελόζι, 300.000 παρακολουθούσαν την άφιξή της στο αεροδρόμιο.

Oδοφράγματα τοποθετήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Ταϊπέι όπου φέρεται ότι θα μείνει η Αμερικανίδα αξιωματούχος, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Επίσης, δύο κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν φώτισαν οθόνες LED με λόγια καλωσορίσματος. Ένα από αυτά είναι το εμβληματικό κτίριο Taipei 101, με την πινακίδα να γράφει: «Καλώς ήρθες στην Ταϊβάν, πρόεδρε της Βουλής Πελόζι».

Κοντά στον χώρο υποδοχής συγκεντρώθηκαν τόσο υπέρμαχοι όσο και πολέμιοι της επίσκεψης Πελόζι.

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην επίσκεψη της Πελόζι δήλωσε πως η «Κίνα σίγουρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της, ως απάντηση στην επίσκεψη της επικεφαλής της Βουλής  των ΗΠΑ. Όλες οι συνέπειες θα πρέπει αναληφθούν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις της “ταϊβανεζικής ανεξαρτησίας”».

Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ταϊβάν. Οι εν λόγω ασκήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα τελειώσουν την Κυριακή, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζητούν πλοία και αεροπλάνα να αποφύγουν τις περιοχές όπου θα λάβουν χώρα οι ασκήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν από την πλευρά του, τόνισε ότι κανένα κινεζικό μαχητικό Su-35 δεν πέταξε πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα, ωστόσο πέταξαν άλλα αεροσκάφη του Κινεζικού στρατού.  Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Μάλιστα όταν σε ανάρτησή του, χρήστης στο Twitter ανέφερε πως “δεν έγινε και τίποτα” μετά την προσγείωση της Πελόζι στην Ταϊβάν, ο Κινέζος πρέσβης στο Πακιστάν απαντώντας στον χρήστη – σε αρκετά προκλητικό τόνο – είπε χαρακτηριστικά, “Περίμενε και θα δεις”.

Κίνα: Προειδοποιούν και πάλι τις ΗΠΑ για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Ζανγκ Τζουν Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πελόζι ενδέχεται να επισκεφτεί την Τρίτη την Ταϊβάν, σύμφωνα με τρεις πηγές, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκφοβιστούν από τις κινεζικές προειδοποιήσεις ότι το Πεκίνο «δεν θα μείνει άπρακτο» αν τελικά η επίσκεψη της Πελόσι πραγματοποιηθεί.

“Μία τέτοια επίσκεψη είναι προφανώς πολύ επικίνδυνη και πολύ προκλητική,” δήλωσε ο Ζανγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της κινεζικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Αύγουστο. “Αν μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.”

Ο ίδιος είπε ότι μία επίσκεψη της Πελόσι δεν είναι συγκρίσιμη με την τελευταία επίσκεψη στην Ταϊβάν που πραγματοποίησε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων το 1997.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν.

“Ένα προηγούμενο λάθος δεν νομιμοποιεί το επόμενο λάθος”, δήλωσε ο Ζανγκ. “Επιπλέον η κατάσταση στην Ταϊβάν αλλάζει επίσης, με την υποστήριξη μερικών εξωτερικών δυνάμεων.”

“Η τάση της Ταϊβάν για ανεξαρτησία εξελίσσεται περαιτέρω. Αν δεν προχωρήσουμε στην απαιτούμενη δυναμική αντίδραση για να τη σταματήσουμε…, η κατάσταση είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ελέγχου,” δήλωσε ο Ζανγκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

AP22214492952310
A protester holds a banner during a protest against the visit of United States House Speaker Nancy Pelosi, outside a hotel in Taipei, Taiwan, Tuesday, Aug 2, 2022. Pelosi was believed headed for Taiwan on Tuesday on a visit that could significantly escalate tensions with Beijing, which claims the self-ruled island as its own territory. (AP Photo/Chiang Ying-ying)
AP22214488906569
People protest outside the hotel where U.S. House Speaker Nancy Pelosi is supposed to be staying in Taipei, Taiwan, Tuesday, Aug 2, 2022. U.S. House Speaker Nancy Pelosi was believed headed for Taiwan on Tuesday on a visit that could significantly escalate tensions with Beijing, which claims the self-ruled island as its own territory. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Ο Κινέζος διπλωμάτης παρότρυνε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τη δέσμευσή της στην αρχή της μιας Κίνας, την οποία επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπνίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Ζανγκ.

Εμπάργκο σε εξαγωγείς της Ταϊβάν

Εν όψει της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, πάντως, η Κίνα επέβαλε τη Δευτέρα εμπάργκο σε περισσότερους από 100 Ταϊβανέζους εξαγωγείς τροφίμων, με στόχο να ασκήσει οικονομική πίεση στη βασική βιομηχανία του νησιού.

Το εμπάργκο καλύπτει μια ποικιλία αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά, το τσάι και το μέλι, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. H αρμόδια κινεζική υπηρεσία αιτιολόγησε την απόφαση στα «ξεπερασμένα δεδομένα στην τεκμηρίωση εισαγωγής».

Κρεμλίνο: Προκλητική η πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μια αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα τις έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή.

“Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά”, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι νωρίτερα μήνυμα στα αγγλικά εξέπεμψε το υψηλότερο κτήριο της Ταϊπέι, καλωσορίζοντας την Πελόζι. Επιπλέον, σε επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας βρίσκονται οι ταϊβανέζικες δυνάμεις ενόσω κινεζικά αεροσκάφη περνούν το στενό της Ταΐβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτήση συνοδευόταν από πολεμικά αεροσκάφη της Ταΐβάν, ενώ η Κίνα έκλεισε τον εναέριο χώρο στο στενό της Ταΐβάν.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…