Newsroom

Newsroom

Δηλώνει αλλεργική στο … Wi-Fi και εισπράττει μηνιαία αποζημίωση 900 δολλάρια

Μια 39 χρονη Γαλλίδα που ονομάζεται Martine Richard κατάφερε να κερδίσει το δικαστήριο και να υποχρεώσει το κράτος να της…

wi fi

Μια 39 χρονη Γαλλίδα που ονομάζεται Martine Richard κατάφερε να κερδίσει το δικαστήριο και να υποχρεώσει το κράτος να της καταβάλλει ως μηνιαίο επίδομα αναπηρίας περίπου 900 δολλάρια για τουλάχιστον τρία χρόνια, λόγω της ταλαιπωρίας που κατάφερε να αποδείξει ότι της προκαλεί, η υποτιθέμενη αλλεργία της στο Wi-Fi.

Η M.Richard ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία της και να περιοριστεί σε ένα αγρόκτημα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί είναι τρομερά ευαίσθητη στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αναφέρει συμπτώματα αλλεργίας στο Wi-Fi  – ή ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS) – αυτή είναι η πρώτη υπόθεση που αναγνωρίστηκε επίσημα και αποζημιώθηκε, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη υποστηρίζει ότι αυτή η αλλεργία …δεν υπάρχει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αρκετοί άνθρωποι, όπως η M.Richard δεν πάσχουν από συμπτώματα, όπως επίμονους πονοκεφάλους, ναυτία και ζάλη, αλλά μια σειρά από μελέτες και έρευνες δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις, που να συνδέουν αυτά τα συμπτώματα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF).

“Η πλειοψηφία των μελετών αποδεικνύει ότι η ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία EHS δεν μπορεί να ανιχνευθεί στις έρευνες για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε μεγαλύτερη συχνότητα ή ένταση, απ’ότι στα άτομα με μη-ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία EHS » και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αποφανθεί: “Καλά ελεγχόμενες διπλές-τυφλές μελέτες που διεξάγονται έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία”

Αν είναι, όμως, αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, γιατί το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση στη Μ.Richard; Είναι δύσκολο να το πει κανείς, αλλά θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήματα Wi-Fi είναι πραγματικά παντού. Καθώς όλο και περισσότερες συσκευές μας είναι συνδεδεμένες στο Internet και τα  Wi-Fi δίκτυα συνεχώς αυξάνονται, είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς τα σήματα, γι’ αυτά τα συμπτώματα, καθώς όλοι είμαστε λίγο – πολύ εκτεθειμένοι σε αυτά.

Η επιστήμονας και συγγραφέας Signe Cane αναφέρθηκε σε μία μελέτη που διεξήχθη το 2011, μελέτη που μπορεί να μην είχε καταφέρει να βρει σύνδεση των συμπτωμάτων με την ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία, ωστόσο ήταν η πιο αξιόπιστη απ’ όσες έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

«Η έλλειψη ισχυρών επιστημονικών αποδείξεων είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε αλλού την πραγματική αιτία – θα μπορούσε να είναι το άγχος, θα μπορούσε να είναι το φαινόμενο nocebo (κατά φαντασίαν ασθένεια), θα μπορούσε να είναι ακόμη και μια εντελώς άγνωστη ασθένεια», γράφει η Cane. “Αλλά με τα όσα γνωρίζουμε σήμερα φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, η αιτία αυτών των συμπτωμάτων να είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.”

“Είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο,” θα πει ο William Barr, νευροψυχολόγος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο CBS News. “Οι πάσχοντες υιοθετούν 
την πεποίθηση ότι υπάρχει κάτι που έχει τη δυνατότητα να τους προκαλέσει ένα σύμπτωμα, και στη συνέχεια, όταν έρχονται σε επαφή με την “αιτία”, αναπτύσσουν αυτά τα συμπτώματα.”

Ενώ δεν είναι καθόλου ευχάριστο άτομα όπως η Μ.Richard – αλλά και άλλοι που δηλώνουν ευαισθησία στο Wi-Fi – να υποφέρουν, ωστόσο, το πρόβλημα με αυτή τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, είναι ότι νομιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι τα Wi-Fi ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μετατρέπουν σε ασθενείς ένα μέρος του πληθυσμού κι ας μην υπάρχει απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο η τεχνολογία που κατηγορείται χωρίς αποδείξεις, αλλά και οι κυβερνητικοί φορείς που φέρονται πλέον ως υπεύθυνοι, για την υποτιθέμενη ζημία που προκαλείται σε χιλιάδες πάσχοντες.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει το “σύνδρομο των ανεμογεννητριών”, μία άλλη υποτιθέμενη περίπτωση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, που εμφανιζε τις τεχνολογικές εξελίξεις να  κάνουν τους ανθρώπους να υποφέρουν.

Ακόμη χειρότερα, αυτή η δικαστική απόφαση σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλυφθεί τι είναι αυτό το οποίο πραγματικά προκαλεί τα συμπτώματα που βιώνουν άνθρωποι όπως η Μ.Richard, αλλά και όλοι οι άλλοι πάσχοντες, κι έτσι ποτέ δεν θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βοήθεια και την σωστή θεραπεία, που έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

ΝΝ: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας

 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…