Newsroom

Newsroom

Δίκτυο Σπάρτακος: Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στο στρατό

Μεγάλη ανησυχία εμπνέει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» αυξάνεται…

army

Μεγάλη ανησυχία εμπνέει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» αυξάνεται δραματικά. Οι περισσότερες μάλιστα  περιπτώσεις αφορούν χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και συνδέονται άμεσα με την κρίση και την κατάρρευση του οικογενειακού εισοδήματος. 

Όπως τονίζει το δίκτυο «Σπάρτακος», η απώλεια του 28χρονου επαγγελματία οπλίτη στη Λέσβο, ο οποίος αυτοτραματίστηκε θανάσιμα με το ατομικό του όπλο εν ώρα σκοπιάς, αποτελεί την έκτη περίπτωση αυτοκτονίας στο 265 Τάγμα Μ/Κ ΤΕ (Μανταμάδο Μυτιλήνης). Μάλιστα, μεταξύ των αυτοχείρων βρίσκεται «και ο γιατρός του Τάγματος».

Το φαινόμενο των αυξανόμενων αυτοκτονιών «εντοπίζεται σε όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια», σημειώνουν από το Δίκτυο, και αφορά τους «χαμηλόβαθμους μόνιμους, τους εθνοφύλακες, Πολιτικό Προσωπικό των Ε.Δ, τους απόστρατους στρατιωτικούς και τους φαντάρους».

Αξίζει αν σημειωθεί πως της αυτοκτονίας συνήθως «έχει προηγηθεί η απώλεια της εργασίας και η αδυναμία συντήρησης της οικογένειας, η απόλυση», η έξωση κλπ. Οι ηλικίες που πλήττονται είναι από τα 25 μέχρι και τα 43 χρόνια.
Σύμφωνα με το Δίκτυο «Σπάρτακος», στις 22 Δεκεμβρίου 2013, «σμηνίτης που υπηρετεί στο ΣΕΠΑ (Συγκρότημα Εξυπηρέτησης Προσωπικού Αεροπορίας)  προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουν να τον βάζουν υπηρεσίες (9ωρες σκοπιές ημερησίως), όταν θα πάει στη σκοπιά θα αυτοκτονήσει. Έγινε άμεση κινητοποίηση γονιών και υπευθύνων του ΣΕΠΑ-ΚΕΑ, και διακομίσθηκε στο 251ΓΝΑ, όπου και νοσηλεύεται».

Οι κομματικές πελατειακές σχέσεις στον Στρατό οδηγούν στην άνιση κατανομή φαντάρων στις στρατιωτικές μονάδες, τονίζει ο «Σπάρτακος». Άλλες είναι επανδρωμένες 100% και άλλες έχουν μεγάλα κενά. Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση με τις υπηρεσίες να γίνεται αφόρητη για τους στρατιώτες.