Newsroom

Newsroom

"Δικοινοτικά Βραβεία Στέλιος Χατζηιωάννου" στην Κύπρο Ρεκόρ συμμετοχών για το σημαντικό θεσμό, με 424 δικοινοτικές ομάδες να υποβάλουν

Νέο ρεκόρ συμμετοχής για τα «Δικοινοτικά Βραβεία Στέλιος Χατζηιωάννου» που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά το Stelios Philanthropic Foundation στην Κύπρο.

Συνολικά, 424 δικοινοτικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από 848 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, συνεργάστηκαν και δήλωσαν συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, διεκδικώντας ένα από τα 75 βραβεία αξίας €10.000 που προσφέρει το Stelios Philanthropic Foundation. Ο αριθμός συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη του θεσμού, το 2009.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στις 10 πμ. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν και οι 848 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε ειδικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα συζήτησης την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Στη φετινή Τελετή Απονομής θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους από τους νικητές να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη διχοτόμηση του νησιού και για το τι είδους λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και αξιωματούχους και από τις δύο κοινότητες για να παρευρεθούν στην Τελετή Απονομής, ως ένδειξη καλής θέλησης. Βασικοί ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι οι νικητές των βραβείων και τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκειά του, θα συντονίσουν επαγγελματίες. Αργότερα, την ίδια ημέρα, οι 150 νικητές θα παρευρεθούν σε βραδινή δεξίωση στο ξενοδοχείο Merit, στη Βόρεια πλευρά της Λευκωσίας.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πλέον ξεκάθαρο για εμένα ότι η στάση όλων των κατοίκων του νησιού αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται όλο και πιο θετική και ευνοϊκή για ειρηνική συνύπαρξη. Αυτή η επιθυμία είναι φανερό ότι υπάρχει, παρόλο που κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Crans Montana της Ελβετίας. Ο στόχος του φιλανθρωπικού μας ιδρύματος τα τελευταία εννέα χρόνια παραμένει ο ίδιος. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τη θετική συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, ώστε να διασφαλίσουμε τη διαρκή ειρήνη στο νησί. Ελπίζω ότι οι πολιτικοί θα αφουγκραστούν πολύ σύντομα την επιθυμία των πολιτών».

Ακολουθούν στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη του αριθμού συμμετοχής στα Βραβεία, από το 2012 μέχρι σήμερα:


Ο αριθμός των αιτήσεων για το 2017 έχει σχεδόν διπλασιαστεί, συγκριτικά με το 2016 και είναι είκοσι φορές περίπου μεγαλύτερος από τον αριθμό των διεκδικητών των βραβείων πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια. Το 30% περίπου από όσους υπέβαλαν αιτήσεις στο φετινό διαγωνισμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή και στο παρελθόν, με το 15% εξ αυτών να έχει κερδίσει στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς καταδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει διαρκή χαρακτήρα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των διεκδικητών των φετινών βραβείων υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση, αποδεικνύοντας την αλλαγή στη στάση των πολιτών στο νησί.

Πριν από εννέα χρόνια όταν ξεκίνησαν τα βραβεία, γίνονταν δεκτές αιτήσεις μόνο για επιχειρήσεις “joint ventures”, αλλά αργότερα ο θεσμός διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει όλες τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων:


Για παράδειγμα, ο τομέας της τέχνης έχει ξεπεράσει πλέον τον τομέα των επιχειρήσεων και αποτελεί την κορυφαία μορφή δικοινοτικής συνεργασίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι φέτος υπέβαλαν αίτηση στο Διαγωνισμό 14 ομάδες με μέλη που έχουν και προσωπική σχέση (είναι ζευγάρια), αριθμός που αποτελεί ένα ακόμα ρεκόρ για τα βραβεία. Οι ομάδες αυτές ακολούθησαν το παράδειγμα του Ελληνοκύπριου Μιχάλη Μιχαήλ και της Τουρκοκύπριας Şükran Özerdem, το πρώτο ζευγάρι που υπέβαλε αίτηση το 2015 και σήμερα έχει φέρει στο κόσμο δυο παιδιά. Το ζευγάρι συμμετέχει για τρίτη φορά, στα φετινά βραβεία!

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων. Η πολιτική της κριτικής επιτροπής είναι να απονείμει 50 βραβεία σε νέους υποψηφίους και 25 σε παλαιότερους υποψηφίους και νικητές, με στόχο να υπάρχει δίκαιη αναλογία σε κάθε κατηγορία, η οποία να είναι αντιπροσωπευτική στο σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και παρουσιάζονται πιο πάνω.

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Στ. Κασσελάκης: Αυτόνομες και ισότιμες ζωές για τους ανθρώπους με αναπηρία – Δεν θα υπολογίσουμε ούτε ένα ευρώ

Στ. Κασσελάκης: Αυτόνομες και ισότιμες ζωές για τους ανθρώπους με αναπηρία – Δεν θα υπολογίσουμε ούτε ένα ευρώ

Με τη Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, φιλόλογο και άτομο με οπτική αναπηρία, συναντήθηκε και συζήτησε ο Στέφανος…