«Το δικό μας το σχέδιο έχει τίτλο: θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία της εξόδου από την κρίση»

Τα δύο διαφορετικά σχέδια για την χώρα που συγκρούονται ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου 15/6  στην πλατεία της Τήλου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δωδεκάνησα και έθεσε το βασικό δίλημμα: «θέλουμε να μας κυβερνήσουν ξανά εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και μας έβαλαν στα μνημόνια ή να συνεχίσουμε την πορεία για δίκαιη ανάπτυξη και στοχευμένες ελαφρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία;».

D9IQfM WwAEroRL

Απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν γεμίσει την πλατεία, ο Α. Τσίπρας είπε: «Το δικό μας το σχέδιο έχει τίτλο: θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία της εξόδου από την κρίση και θα γευτούμε τους καρπούς της προσπάθειας, όλοι μαζί με ελαφρύνεις και κοινωνικά δικαιώματα, με πρόοδο και προκοπή. Το άλλο σχέδιο έχει τίτλο: ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Όποιος είναι πιο πονηρός ας αντέξει οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν».

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση έβγαλε την χώρα από την κρίση είπε ότι «Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν που θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να λέμε ότι όλοι μαζί βγήκαμε από την κρίση χωρίς κανένας να μείνει πίσω και όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη, με κοινωνική δικαιοσύνη. Το σύνθημά μας είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και όχι ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει».

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων του πολιτικού του αντιπάλου Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ποιος δεν θα ήθελε να μιλά γενικόλογα για μειώσεις φόρων, να μιλά μία γλώσσα που ακούγεται ευχάριστα; Η άλλη πλευρά λέει ότι θα προβεί σε μεγάλες μειώσεις φόρων που αφορούν εκείνους που έχουν την δυνατότητα να βγάζουν πολλά λεφτά για να βγάλουν ακόμη περισσότερα. Γι’ αυτούς μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, με παράλληλη μείωση των μερισμάτων. Τι θα συμβεί προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για τη μείωση της φορολογίας των πολύ πλούσιων; Πολύ απλά προτείνουν μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών, δηλαδή μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, σε δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία και για το κοινωνικό κράτος. Μειώσεις για τα κοινωνικά επιδόματα, για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, για το οικογενειακό επίδομα, για τα επιδόματα αναπηρίας, για το επίδομα ενοικίου. Το σχέδιο ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει έχει φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, περικοπές για τους πολλούς».

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι η πορεία της εξόδου από την κρίση δεν είναι δεδομένη καθώς το σχέδιο των αντιπάλων «ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να μας φέρει ξανά στα χέρια των δανειστών». Μάλιστα, έβαλε καθαρά το δίλημμα: «Αυτοί που ζητούν να μας κυβερνήσουν ξανά, είναι οι ίδιοι που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι το 2015 και κάθε φορά που τους ζητούσαν περικοπές έλεγαν ότι δεν θέλουν να τους κλέψουν τη δόξα οι δανειστές.. Καταφέραμε να κλείσουμε την καταπακτή πίσω μας και θέλουμε να ανοίξουμε έναν φεγγίτη μπροστά μας, αν όμως δεν συνεχιστεί η πολιτική για την πλειοψηφία, και επανέλθουν εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, η πορεία δεν είναι δεδομένη και ευθύγραμμη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες για τους νησιώτες. Είπε ότι για τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων «αυξάνουμε στα 30.000 ευρώ τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή του 22% από τα 20.000 ευρώ που ισχύει. Είναι ένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης. Το δεύτερο που ανακοινώσαμε είναι για νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής πολιτικής, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι πολιτικές σχεδιασμένες και στοχευμένες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…