Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Νέες προκλήσεις από την έδρα – Οι πρωτοφανείς ερωτήσεις σε μάρτυρα

«Θέλετε να κάνετε τον αρχισυντάκτη» σχολίασε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, κατηγορώντας τον πρόεδρο της έδρας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις

234 1 1024x683 1

«O σκοπός του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει την κοινή γνώμη και να ελέγχει την εξουσία. Και να είναι αιχμηρός. Δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου να χαϊδεύει τ’ αυτιά της εξουσίας. Ο υπουργός μπορεί να ενοχλείται από τα δημοσιεύματα. Κακώς. Κατά την άποψή μου, το δημοσίευμα είναι και λιγότερο αιχμηρό απ’ όσο θα μπορούσε. Περιλαμβάνει αξιολογικές κρίσεις, τις οποίες έχει δικαίωμα να κάνει ο δημοσιογράφος, αλλά καμία συκοφαντία».

Αυτά μεταξύ άλλων κατέθεσε στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος έχει μηνυθεί από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, η μάρτυρας υπεράσπισης του εκδότη του Documento και γνωστή δημοσιογράφος Κατερίνα Κατή.

Ο Κώστας Βαξεβάνης παρενέβη κατά τη διαδικασία, βάλλοντας κατά του προέδρου της έδρας, ο οποίος διερωτάτο εξετάζοντας τη μάρτυρα Κατερίνα Κατή, αν θα μπορούσε να έχει γράψει κάτι διαφορετικό η εφημερίδα. «Θέλετε να κάνετε τον αρχισυντάκτη» σχολίασε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, κατηγορώντας τον πρόεδρο της έδρας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Αν εγώ ήμουν υπουργός κι έβγαινε ένα τέτοιο δημοσίευμα, θα ευχαριστούσα τον δημοσιογράφο, λέγοντας ότι θέλω να χυθεί άπλετο φως. Οι πολιτικοί, έχουν δημόσιο λόγο και μπορούν να βγουν ν’ απαντήσουν. Δεν στέλνουν τους δημοσιογράφους στα δικαστήρια», πρόσθεσε η Κατερίνα Κατή.

Η στάση του προέδρου προκάλεσε σε σημεία την εύλογη αντίδραση και των συνηγόρων υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη. Ο Γιάννης Μαντζουράνης συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι παραβιάσει τη δικονομία επειδή ρώτησε τη μάρτυρα αν πιστεύει ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει χρηματιστεί. «Γεγονότα παρουσιάζει η μάρτυρας. Δεν μπορεί να τη ρωτάτε αν πιστεύει ότι συνέβη ένα γεγονός» είπε ο κ. Μαντζουράνης. «Είναι δυνατόν να κάνετε ερώτηση στη μάρτυρα αν πιστεύει κάτι και να θεωρήστε αντικειμενικός;» διερωτήθηκε σκωπτικά. Να σημειωθεί ασφαλώς ότι το δημοσίευμα δεν αναφέρει πουθενά ότι ο πρώην υπουργός έχει χρηματιστεί για οποιονδήποτε λόγο.

O Κώστας Βαξεβάνης υπενθύμισε στο πλαίσιο της διαδικασίας κι ενώ έκανε επίσης ερωτήσεις στη μάρτυρα, ότι για τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τα έργα και τις ημέρες του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έγραφε μόνο το Documento, αλλά μια σειρά από Μέσα Ενημέρωσης, της Καθημερινής συμπεριλαμβανομένης. Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι το πρώτο νομοθέτημα του Χαράλαμπου Αθανασίου όταν ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν η αλλαγή του νόμου περί πόθεν έσχες στο σκέλος που αφορούσε τους κατόχους μετοχών σε ναυτιλιακές εταιρείες. Υπενθύμισε ακόμη ότι ήταν ο ίδιος που είχε αποκαλύψει ότι ο πρώην υπουργός είχε καταθέσει ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης, την οποία διόρθωσε την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε φέρει το φως την εποχή εκείνη το περιοδικό Hot Doc.

Ο Χ. Αθανασίου έλαβε παρανόμως έγγραφα

Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Απατσίδης, επεσήμανε παράλληλα ότι ο μηνυτής, δηλαδή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, εμφάνισε στο δικαστήριο έγγραφα, τα οποία είχε λάβει παρανόμως. Αυτό εξάλλου, προκύπτει από σχετική απάντηση προς τον συνήγορο του εκδότη του Documento, του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος βεβαιώνει ότι δεν έγινε ποτέ αίτηση από την πλευρά του πρώην υπουργού. Μάλιστα ο Γιάννης Απατσίδης, ζήτησε να διαβιβαστεί το έγγραφο του Κώστα Τσιάρα, στην αρμόδια Εισαγγελία, ώστε να διερευνηθεί η τέλεση ποινικού αδικήματος από την πλευρά του Χαράλαμπου Αθανασίου.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.