Δίκη Λιγνάδη: Στο κάδρο βάζει τον υφυπουργό Πολιτισμού ο αδερφός του κατηγορούμενου

Στην κατάθεση του ο αδερφός του Λιγνάδη έκανε λόγο για επίθεση από συλλογικότητα δημοσιογράφων και «εκτέλεση συμβόλαιο θανάτου χαρακτήρα», ενώ υποστήριξε πως δε γνωρίζει τους καταγγέλλοντες, παρά μόνο την μάρτυρα Γ.Κ.

5560817

Με τις καταθέσεις των δύο τελευταίων μαρτύρων υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του πρώην διευθυντή του Εθνικού θεάτρου που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή ανηλίκων και νεαρών ανδρών.

Τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε σήμερα, ο αδελφός του κατηγορουμένου, Γιάννης Λιγνάδης, ο οποίος μάλιστα διέψευσε τους ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού η οποία έχει υποστηρήξει ότι ζήτησε την παραίτηση του κατηγορουμένου από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έβαλε στο κάδρο και τον υφυπουργό Ν. Γιατρομανωλάκη ο οποίος σύμφωνα με την κατάθεση ήταν μπροστά στις συζητήσεις των δύο αδελφών σχετικά με την απόφαση της παραίτησης.
Ο μάρτυρας τόνισε πως η παραίτηση του αδελφού του δεν ζητήθηκε από κανέναν από την κυβέρνηση. Λήφθηκε αποκλειστικά από τον ίδιο μία δύο μέρες πριν ανακοινωθεί. «6 του μηνός κατέθεσε την παραίτησή του επίσημα. 4 και 5 του μήνα είχαμε μεταξύ μας διαβουλεύσεις για το θέμα. Μάλιστα του είχα πει ”είσαι στην κορυφή και θα σε κατασπαράξουν, οπότε κατέβα”. Του πρότεινα να παραιτηθεί. Ήταν μπροστά στη συζήτηση για την παραίτησή του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νίκος Γιατρομανωλάκης. Δεν πήρε κάποια θέση».

Γ. Βλάχος: Ο αδερφός σας παραιτήθηκε από τη θέση του Εθνικού διευθυντή μόνος του;

Μάρτυρας: Ναι.

Γ. Βλάχος: Διαβάστηκε χθες η δήλωση της υπουργού. Λέει ότι ζητήθηκε η παραίτηση από τον κατηγορούμενο. Τη διαψεύδετε;

Μάρτυρας: Ναι. Ήμουν παρών η παραίτηση έγινε αυτοβούλως. Εγώ του το εισηγήθηκα. Νομίζω ότι ήταν καθοριστική η δική μου παρέμβαση. Εγώ τον συμβούλεψα ότι καλό είναι να αποχωρήσει.

Στην κατάθεση του, ο Γ. Λιγνάδης έκανε λόγο για επίθεση από συλλογικότητα δημοσιογράφων και «εκτέλεση συμβόλαιο θανάτου χαρακτήρα», ενώ υποστήριξε πως δε γνωρίζει τους καταγγέλλοντες, παρά μόνο την μάρτυρα Γ.Κ..

Ο μάρτυρας υπεράσπισης έκανε λόγο για άριστες σχέσεις με τον αδελφό του αλλά και με τους γονείς του: «Έχουμε πολύ στενή σχέση με τον αδελφό μου. Ο τρόπος ζωης του είναι ενος καλλιτεχνικού ανθρώπου. Εγώ έχω οικογένεια, σταθερές παρέες, ο αδερφός μου καμιά σχέση. Έκανε παρέα με ανθρώπους του σιναφιού, ξενυχτάνε μετά τις παραστάσεις, κοιμούνται το πρωί. Είναι γνωστό το modus vivendi. Είναι ένας άνθρωπος ήπιος  πολύ αξιόλογος, εγώ τον θαύμαζα. Φοβερό μυαλό, βιβλιοφάγος, εγώ ήμουν πιο επιπόλαιος. Ήταν ομιλητικός, φυσιολογικός».

Πρόεδρος: Τις σχέσεις του τις ξέρατε;
Μαρτυρας: Όχι σε βάθος. Δεν λέγαμε τα προσωπικά μας. Υπήρχε πάντα μεταξύ μας μια υπόγεια επικοινωνία, χωρίς να μιλήσουμε καταλαβαινόμαστε. Στην προφυλάκισή του, είχαμε μια άριστη επικοινωνία μέσα από αυτούς τους σιωπηλούς διαύλους.
Πρόεδρος: Είχε αντιπαλότητες;
Μάρτυρας: Πολλές. Στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού που υπάρχει στο θέατρο. Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές.
Πρόεδρος: Φτάνουν αυτές σε σημείο να κατασκεύασαν μια σκευωρία; Γιατί μόνο στο συγκεκριμένο εκδηλώθηκε ο σπαραγμός;
Μάρτυρας: Εκδηλώθηκε και με άλλους. Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του, την πολιτική ιδεολογική. Από την πρώτη στιγμή με τον κοινό νου αμέσως από τα αμυδρά αρχικά στοιχεία κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμένο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια που ήταν ευεπίφορο το πεδίο για αυτές τις καταγγελίες. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά αποδείξεις.

Απαντώντας στο εάν διαθέτει αποδείξεις για όσα ισχυρίζεται περί σκευωρίας και κατασκευασμένης υπόθεσης, ο μάρτυρας απάντησε: «Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν κάποιες αναρτήσεις που έβαζαν στο κάδρο τον αδερφό μου. Άρχισαν να πυκνώνουν… Μια συλλογικότητα δημοσιογράφων στο 2020mag με υπεύθυνο κάποιον Ταχτσίδη… ήταν και η Ακρίτα και η Χατζηαντωνίου. Υπήρχαν σχόλια ανώνυμα που κανιβάλιζαν, αρνητικά σχόλια επιθετικά… αυτό κορυφώθηκε στο τέλος του μήνα. Ο σκηνοθέτης Καρατζάς μιλούσε για ένα γνωστό παιδόφιλο, φωτογραφίζοντας τον αδερφό μου. Όλα αυτά εκκολαπτονται με ταχύτατους ρυθμούς».

Μάλιστα, ο μάρτυρας σημειώσει ότι ήταν «ευεπίφορο το κλίμα για εξόντωση προσωπικότητας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι υπήρχε σχεδιασμός. Δεν ξέρω τον αρχηγό, αλλά σίγουρα τη διαχειρίστηκε η πολιτική αγωγή. Το ζεύγος Βλάχου – Χατζηαντωνίου, η Ακρίτα, η Κουρτέση. Θα έβαζα μέσα και μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ».

Πρόεδρος: Για ποιόν λόγο τόσοι άσχετοι άνθρωποι;
Μάρτυρας: Δεν είναι άσχετοι. Είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος. Ο λόγος ήταν να ελέγξουν τον πολιτισμό. Απεβλεπαν στην εξόντωση του δια βίου.
Πρόεδρος: Ο αδερφός σας έλεγχε δηλαδή τον πολιτισμό; Μια συγκεκριμένη θέση είχε…
Μάρτυρας: Με συγχωρείτε κιόλας αλλά αυτά είναι αυτονόητα.
Πρόεδρος: Για να σας ρωτάω δεν είναι.
Μάρτυρας: Καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού ήταν.
Πρόεδρος: Ο πολιτισμός είναι ευρύτατος. Γιατί επελέγη αυτόν;
Μάρτυρας: Είχε συγκεκριμένη ατζέντα καλλιτεχνική, πολιτική. Λέω την προσωπική μου άποψη. Θεωρήθηκε ως εναντίον της κατεστημένης κατάστασης, ήθελε να δώσει έμφαση στην παιδευτική διάσταση του θεάτρου και όχι την πειραματική. Αυτά τα περί μοντερνισμου κλπ…Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις και από τον εισαγγελέα γύρω από τις γνώσεις του για την προσωπική ζωή του αδελφού του αλλά και το ποιοι κρύβονται πίσω από την καταγγελλόμενη από την πλευρά Λιγνάδη σκευωρία σε βάρος του.

«Την ερωτική πολιτεία του αδελφού μου και των δικών μου ανθρώπων, ούτε τη δική μου, δεν την έκανα αντικείμενο συζήτησης»

«Αυτοί οι τύποι που είδα εγώ στις φωτογραφίες είναι βίζιτες»
 

 

Νωρίτερα, πρώτος στο βήμα του μάρτυρα, μετά την επιστήθια φίλη του, πρώην υφυπουργό Παιδείας και ηθοποιό Ελένη Κούρκουλα η οποία έδωσε πολιτική χροιά στη δίκη υποστηρίζοντας ότι μέσω του Λιγνάδη στόχος ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ο πρώην σύζυγός της, θεατρικός παραγωγός και ιδιοκτήτης του Actiοn24, Διονύσης Παναγιωτάκης.

Ο πρώτος μάρτυρας και καλός φίλος του κατηγορούμενου ξεκινώντας την κατάθεσή του, είπε πως ο Δ. Λιγνάδης είναι από τους πιο στενούς του φίλους, ενώ έκανε λόγο για βίζιτες, αναφερόμενος στους καταγγέλλοντες προκαλώντας αντιδράσεις.

«Εμένα ο Δημήτρης από τότε που τον γνώρισα τον εκτίμησα και τον αγάπησα και σαν φίλο. Κάνουμε διακοπές μαζί όλα τα χρόνια μέχρι να χωρίσω με τη γυναίκα μου κάναμε οι 3 μας διακοπές. Ο Δημήτρης έχει πολύ μεγάλη μόρφωση και για μένα και για την κόρη μου ήταν σπουδαίο. Πηγαίναμε οικογενειακά διακοπές» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αντιπαλότητες και αντιπάθειες υπάρχουν στο χώρο. Δεν είχα ακούσει ποτέ σε καμία παράσταση να υπήρχε κάποιο ζήτημα».

«Δεν τον έχω δει ποτέ με ανήλικους. Αυτά τα ακούω αυτές τις ημέρες. Αυτό που ζούσα ήταν μια κανονική κατάσταση. Οι φίλοι του ήταν και φίλοι μας. Ήταν ηθοποιοί, φοιτητές θεατρικών σχολών. Ήταν και δικοί μας φίλοι» υποστήριξε ο Δ. Παναγιωτάκης και συμπλήρωσε ότι έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για τις καταγγελίες, ενώ είπε αρκετές φορές αναφερόμενος στους καταγγέλλοντες ότι «δεν εμφανίζεται κανείς που να έχει συνεργαστεί με το χώρο…».

Εισαγγελέας: Οι καταγγελίες θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από άτομα του χώρου; Υπάρχει τέτοιο κριτήριο;
Εισαγγελέας: Έγινε στόχος κάποιων ανθρώπων;
Μάρτυρας: Δεν είναι στόχος ο Δ. Λιγνάδης, αντιπάθειες υπάρχουν.
Εισαγγελέας: Άρα;
Μάρτυρας: Το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ που έχει μεγάλη επιρροή και ευαισθητοποιεί τον κόσμο, είναι ένα ωραίο πάτημα όταν υπάρχουν και οι δικηγόροι που προσκαλούσαν άτομα, εγώ έχω δηλώσεις του κου Βλάχου. Λέω ότι αυτοί που βγαίνουν στα κανάλια και λένε να έρθετε να καταγγείλετε και δεν εμφανίζεται κανείς, καταλαβαίνω ότι είναι εντελώς άσχετοι με τον χώρο.
Εισαγγελέας: Δηλαδή οι καταγγελίες θα έπρεπε να είναι μόνο από τον χώρο;
Μάρτυρας: Είναι άτομα τα οποία δεν τα ξέρει ο Λιγνάδης, ούτε το περιβάλλον του. Αυτοί οι τύποι που είδα εγώ στις φωτογραφίες θεωρώ ότι είναι βίζιτες.
Εισαγγελέας: Υπό ποια έννοια;
Μάρτυρας: Όταν ανεβάζεις φωτογραφίες στο facebook και λες «ο κώλος μου δεν έχει σιλικόνη, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» αυτό είσαι.

Ο ίδιος ερωτώμενος από την έδρα σχετικά με τον Αύγουστο του 2015 επανέλαβε όπως και προανακριτικά πως στις 8 Αυγούστου του 2015 ήταν μαζί με τον κατηγορούμενο στην Ιθάκη: «Όταν είδα ότι καταγγέλθηκε ότι στις 8 Αυγούστου του 2015 κάποιος είναι στην Επίδαυρο και βιάζει ενώ ήταν στην Ιθάκη. Δέχτηκε φοβερή επίθεση λες και είμαι βιαστής επειδή κατέθεσα την αλήθεια. Με απειλούσαν».

Σε ερώτηση ένορκου σχετικά με το εάν είχε ακούσει φήμες κατά καιρούς για τον κατηγορούμενο, ο μάρτυρας απάντησε πως για πρώτη φορά άκουσε λίγο πριν τη σύλληψη του. «Ιστορίες έχω ακούσει πολλές για πολλούς χώρους. Εγώ πάντως στο δικό μου το θέατρο 35 χρόνια δεν έχει σημειωθεί κάτι τέτοιο. Μου έχουν πει για προβληματικές συμπεριφορές» υποστήριξε.

Γ. Βλάχος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Υπάρχει η άποψη πως αυτή η υπόθεση είναι μία σκευωρία που στήθηκε από το ΣΕΗ, εσείς τι πιστεύετε;
Μάρτυρας: Δεν έχω ικανό το ΣΕΗ να κάνει τέτοιο μεγάλο πράγμα.
Βλάχος: Είπατε για βίζιτες, έχετε στοιχεία για συγκεκριμένους μάρτυρες ;
Μάρτυρας: Όχι σας λέω αυτό που είμαστε στη κοινωνία και γνωρίζουν όλοι.
Βλάχος: Η Κιμ Καρντάσιαν είναι βίζιτα;
Πρόεδρος: Δε μας ενδιαφέρει αυτό.

Πηγή: Documentonews.gr

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…