Δίκη Κορκονέα: Προκλητικό «ναι μεν, αλλά» από τον Άρειο Πάγο 

Με πλειοψηφία 3 έναντι 2 που προκαλεί έντονα ερωτηματικά έγινε δεκτή η από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία μειώθηκε στα 13 χρόνια η ποινή του ειδικού φρουρού και δολοφόνου του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

4863904

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε μία τέτοια υπόθεση δύο μέλη του τμήματος συντάχθηκαν κατά της αναίρεσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα πιστεύοντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για τη χορήγηση ελαφρυντικού στον Ε. Κορκονέα.

Το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμά του, κατά πλειοψηφία (3-2), έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή οριακή πλειοψηφία καθώς η απόφαση, εξαιτίας της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να αναιρεθεί και σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό, δεν οδηγεί αυτόματα σε νέα δίκη αλλά η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Με αυτόν τον τρόπο η κρίση των αρεοπαγιτών θα έχει και νομολογιακή αξία για ανάλογες περιπτώσεις χορήγησης του ελαφρυντικού.   

Σημειώνεται πως η αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου και η επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, οδήγησε στην αποφυλάκισή του και σε πολλές και έντονες αντιδράσεις του συνόλου της κοινωνίας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Λαμίας έκρινε σε δεύτερο βαθμό ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, όμως του αναγνώρισε το ανωτέρω ελαφρυντικό και μείωσε την ποινή του σε 13 έτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την Τρίτη, ο πρώην ειδικός φρουρός να αποφυλακιστεί, καθώς είχε εκτίσει την ποινή του.