Δίκη Ασάνζ: Τι πρέπει να αποδείξουν οι κατήγοροί του

Στο δικαστήριο του Λονδίνου Old Bailey θα εμφανιστεί σήμερα ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, για το τελευταίο στάδιο του νομικού του αγώνα ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 175 έτη. 

AP 20251335369629

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο 49χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο του Λονδίνου Old Bailey για το τελευταίο στάδιο του νομικού του αγώνα ενάντια στην έκδοση του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 175 έτη. 

Η ακροαματική διαδικασία που υπολογίζεται να διαρκέσει 4 ώρες, θα εξετάσει τους ισχυρισμούς του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι ο Ασάνζ προσπάθησε να επιστρατεύσει χάκερς για τον εντοπισμό απόρρητων κυβερνητικών πληροφοριών. 

Η επικεφαλής επιτροπή του αμερικανικού δικαστηρίου έχει καταδικάσει τον Ασάνζ με 18 κατηγορίες, 17 εκ των οποίων υπόκεινται στον αμερικανικό νόμο περί κατασκοπείας. Οι κατηγορίες αφορούν σε συνομωτικά σχέδια για την πρόσβαση και τη γνωστοποίηση απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων. 

Οι κατήγοροι πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι τα εγκλήματα για τα οποία οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Ασάνζ αντιστοιχούν σε παρόμοια αδικήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Είναι αυτό που ονομάζεται διπλή εγκληματικότητα, εάν οι παραβάσεις για τις οποίες ο Ασάνζ αναζητείται από τον αμερικανικό νόμο, αναγνωρίζονται εξίσου από τον βρετανικό νόμο», είπε ο καθηγητής Don Rothwell, από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «είναι η πρώτη φορά που ο Νόμος περί Κατασκοπείας εφαρμόζεται σε εκδότη που δεν είναι Αμερικανός και που ζει και δουλεύει εκτός των ΗΠΑ» ανέφερε ο εδώ και 10 χρόνια Αυστραλός συνήγορος του Ασάνζ, Jen Robinson.

Το δικαστήριο τόνισε ότι ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να χρησιμοποιεί την υπόθεση Ασάνζ για πολιτικές σκοπιμότητες. 

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι τους έχει δοθεί πολύ λίγος χρόνος να εξετάσουν το νέο κατηγορητήριο. Θεωρούν ότι η δίωξη του βασίζεται στο γεγονός ότι τα WiliLeaks δημοσίευσαν αμερικανικά κυβερνητικά αρχεία που αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Θα είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που ο Αυστραλός 49χρονος Ασάνζ θα παρευρεθεί στο δικαστήριο καθώς απουσίαζε από πρόσφατες διαδικασίες λόγω ασθένειας. 

Τους τελευταίους 16 μήνες, από τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Απρίλιο του 2019, βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Belmarsh. Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του είχε καθυστερήσει λόγω κορονοϊού. Οι υποστηρικτές του θα συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο ενώ η σύντροφος του, Stella Moris, θα παρευρίσκεται μέσα στην αίθουσα. Η ίδια δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η υγεία του Ασάνζ χειροτερεύει, ότι έχει χάσει πολύ βάρος στη φυλακή και φοβάται ότι τα παιδιά της θα μεγαλώσουν χωρίς να ξαναδούν τον πατέρα τους. 

Πρόσθεσε ότι «η υπόθεση του Τζούλιαν έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Πρόκειται για μια επίθεση στη δημοσιογραφία. Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή δημοσίευσε σκληρές αλήθειες για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τότε θα τεθεί ένα δεδικασμένο, ένα προηγούμενο που θα ανοίξει το δρόμο οποιοσδήποτε Βρετανός δημοσιογράφος ή εκδότης να μπορεί να απελαθεί στο μέλλον.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γκρουπ υπέρ της ελευθερίας του λόγου έχουν καταδικάσει την απαίτηση των ΗΠΑ για έκδοσή του. Η Διεθνής Αμνηστία στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ο Ασάνζ έχει υποστεί «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου των συνθηκών κράτησης που ισοδυναμούν με κακομεταχείριση και βασανισμό». Το κατηγορητήριο περί κατασκοπείας θα μπορούσε να έχει ένα αποθαρρυντικό αποτέλεσμα στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ωθώντας τους δημοσιογράφους να αυτολογοκρίνονται.

Ο ειδικός επίτροπος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, ο καθηγητής Νιλς Μέλτσερ, που επισκέφτηκε τον Ασάνζ στις φυλακές Belmarsh, είπε ότι ο Ασάνζ δείχνει όλα τα συμπτώματα που συνδέονται με παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια και δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. 

Ισχυρισμοί ότι ο Ασάνζ βρισκόταν παράνομα υπό παρακολούθηση ενώ έμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ότι ευαίσθητες προσωπικές του πληροφορίες έχουν μεταφερθεί στη CIA, είναι πολύ πιθανόν να ακουστούν στην ακροαματική διαδικασία. 

Πηγές από ισπανικό δικαστήριο αναφέρουν ότι ενόσω ο Ασάνζ βρισκόταν στην πρεσβεία, οι συνομιλίες του καταγράφονταν και τα αρχεία του υπολογιστή του αντιγράφηκαν, μεταφέρθηκαν και πουλήθηκαν σύμφωνα με ισχυρισμούς – στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. 

Σε οποιαδήποτε απόφαση παρθεί τώρα από το τοπικό δικαστήριο πιθανότατα θα ασκηθεί έφεση από ανώτερο δικαστήριο. Λόγω της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι θέσεις στο δικαστήριο θα είναι περιορισμένες και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία με τηλεδιάσκεψη από διπλανή αίθουσα του δικαστηρίου. 

Με πληροφορίες από The Guardian  και abc.net.au

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο