Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκίνησε η ανάγνωση των εγγράφων του Νίκου Μιχαλολιάκου

Η χθεσινή διαδικασία διακόπηκε νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην αίθουσα.

4606325 1 1

Με την ανάγνωση των εγγράφων που προσκόμισε στο δικαστήριο η υπεράσπιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, συνεχίστηκε χθες στην αίθουσα τελετών του Εφετείου η 316η ημέρα της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη διακόπηκε νωρίτερα από το συνηθισμένο, λίγο μετά τις 13:00, λόγω… ψύχους.
«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ζητήσω τη διακοπή της δίκης λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αίθουσα και συγκεκριμένα του ψύχους», είπε η εισαγγελέας.

Τα αναγνωστέα του Νίκου Μιχαλολιάκου άρχισαν να διαβάζονται λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης, χωρίς την παρουσία του κατηγορούμενου, όπως και κανενός άλλου εκ των 68 κατηγορουμένων.

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, προσκόμισε την ίδρυση του κόμματος και το κατατεθειμένο καταστατικό της Χρυσής Αυγής.

Το ζήτημα του καταστατικού έχει απασχολήσει έντονα το δικαστήριο στο παρελθόν καθώς ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς είχε προσκομίσει το κύριο καταστατικό της ναζιστικής οργάνωσης, το οποίο έχει στα χέρια του από τη δεκαετία του ’80, με την υπεράσπηση να αμφισβητεί τη γνησιότητά του.

Παράλληλα, ο Μιχαλόλιας προσκόμισε δημοσιεύματα για τα συνέδρια της ΧΑ. Μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο διαβάστηκαν αποσπάσματα όπου αναφερόταν: «[…] λάθη δεν κάνει μονάχα αυτός που δεν κάνει τίποτα […] θελήσαμε να κάνουμε πολλά […] έντονη παρουσία στο πεζοδρόμιο […]», «[…] δεν ξέρω αν θα νικήσουμε, ξέρω ότι θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους […] Το κίνημα δεν άλλαξε στάση για τα μνημόνια […], πάγια θέση η λευτεριά στις ορθόδοξες πατρίδες […]».

Προσκομίστηκαν επίσης αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων στις οποίες έχει λάβει μέρος το κόμμα μεμονωμένα, ή σε συνεργασία με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η «Πρώτη Γραμμή» του Κωνσταντίνου Πλεύρη το 1999, ενώ στα αναγνωστέα έγγραφα συμπεριλαμβάνονταν και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

Στη συνέχεια το δικαστήριο διάβασε δηλώσεις του Μιχαλολιάκου, μεταξύ των οποίων και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Προσκομίστηκε επίσης και η δήλωση του Μιχαλολιάκου στον RealFM με την οποία ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα, αλλά και η διευκρινιστική του δήλωση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας απομάκρυνσης της Χρυσής Αυγής από τις ευθύνες της για τη δολοφονία Φύσσα, ο Χριστόφορος Τσάγκας, επίσης συνήγορος υπεράσπισης και μέλος της ΚΕ της ΧΑ, προσκόμισε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1989.

Πρόεδρος: Την ομιλία του Παπανδρέου θέλουμε;
Τσάγκας: Βεβαίως, γιατί μιλάει για την πολιτική ευθύνη, σε τι αναφέρεται […] τη θέλουμε ολόκληρη.

«Αναλαμβάνω το μερίδιο της πολτικής μου ευθύνης, γιατί δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την αναρρίχηση ενός ανθρώπου (σ.σ.: του Κοσκωτά). Ποινικές ευθύνες υπάρχουν σχεδόν κάθε μέρα στις εφημερίδες για τους αχυρανθρώπους. Την πολιτική ευθύνη του κινήματός μας, την επιλογή των συνεργατών μου. Όμως η τιμή και η υπόλληψη του καθενός είναι ατομική ευθύνη. Η ποινική πλευρά δε με αγγίζει. Αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας ενός απατεώνα», αναφέρει ο Ανδρέας Παπανδρέου στη σχετική ομιλία, την οποία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει η υπεράσπιση.

Τέλος, η υπεράσπιση προσκόμισε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, στις οποίες αναφέρουν τη φράση «αναλαμβάνω/νουμε την ευθύνη» για άλλα θέματα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται δηλώσεις της Ρένας Δούρου, του Χρήστου Σπίρτζη, του Πάνου Καμμένου, του Χριστόφορου Βερναρδάκη, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. 

Συγκεκριμένα προσκομίστηκε η δήλωση με την οποία ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία των πυρκαγιών στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Κατά τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις (314η και 315η), το δικαστήριο άκουσε τις επιλεγμένες από την υπεράσπιση κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του κατηγορούμενου βουλευτή Κουκούτση.

Οι ερωτήσεις, όπως και των προηγούμενων κατηγορούμενων βουλευτών, αφορούν, ως επί το πλείστον, γενικότερα θέματα υποδομής της εκλογικής του περιφέρειας.

Όπως προαναφέρθηκε η συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου διακόπηκε νωρίτερα λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην αίθουσα.

Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, καθώς η σημερινή αναβάλλεται λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Οι ημερομηνίες των δικασίμων του Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν στην επόμενη δικάσιμο.

Με πληροφορίες από το Golden Dawn Watch 

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…