Κασιδιάρης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Γιατί δε με ρωτάτε και για τον Τσε Γκεβάρα;

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο

EK Kasidiaris

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται σήμερα ο πρώην βουλευτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Η απολογία του διεξάγεται σήμερα στην αίθουσα του Εφετείου, όπου έχουν προσέλθει δεκάδες δημοσιογράφοι, ενώ η παρουσία του κοινού είναι επίσης μεγάλη, παρά τον περιορισμό στον αριθμό του ακροατηρίου που έχει επιβάλλει η αστυνομία.

Έξω από τον χώρο του δικαστηρίου πραγματοποιείται από το πρωί αντιφασιστική συγκέντρωση.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες, στο ακροατήριο υπάρχει επίσης σημαντική παρουσία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλα, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να προστατευτούν από τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, παρά τη ρητή διαβεβαίωση, ότι θα γίνει (όπως πάντα) σεβαστή η απόφαση απαγόρευσης φωτογράφησης των προσώπων των κατηγορουμένων, των δικηγόρων της υπεράσπισης, και του κοινού της Χρυσής Αυγής.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο έτερος κατηγορούμενος που θα απολογούνταν σήμερα, ο πρώην βουλευτής της ΧΑ Κούζηλος, δήλωσε ότι θα προσέλθει στις 18/10, λόγω οικογενειακού προβλήματος.

Κασιδιάρης: Κατασκευασμένες οι κατηγορίες για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την αρχή της απολογίας του κατονόμασε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ως υπεύθυνους για την δίωξη της Χρυσής Αυγής, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε μια φερόμενη φράση του Αντώνη Σαμαρά ότι «με αυτή τη διαδικασία θα πάω τη ΧΑ στο 2%». Επίσης ο Κασιδιάρης έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα του φερόμενου τηλεφωνήματος που έκανε ο τότε υπουργός Αθανασίου σε δικαστικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

«Αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις έρχονταν στην Ελλάδα και πίεζαν για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής, αλλά υπήρχαν πιέσεις και απο την Κομισιόν», υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

O Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι ο Χαράλαμπος Αθανασίου «καμάρωνε» στο τότε υπουργικό συμβούλιο για τον διάλογο που είχε με την ανακρίτρια κ. Τσάμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διάλογος είχε ως εξής:

«Τσάμη: Η υπόθεση δε δένει

Αθανασίου: Κόφτε το λαιμό σας.

Τσάμη: Μας καλύπτεις;

Αθανασίου: Σας καλύπτω»

«Φυλακίστηκα για να μη μπορώ να παράγω πολιτική», υποστήριξε κατά την απολογία του, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, «αδιανόητη» την κατηγορία.

“Αυτά είχα να πω για την κατηγορία που μου αποδίδεται”, δήλωσε όταν τελείωσε την πρώτη του τοποθέτηση, με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα να φωνάζει “για αυτά που έκανες δεν είπες τίποτα”.

Γιατί δε με ρωτάτε και για τον Τσε Γκεβάρα;

“Δε θα κάνω κανένα σχόλιο για κανένα άρθρο και καμία άποψη που αφορά ιστορική κριτική”, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για την γραπτή του αναφορά στον Χίτλερ ως “αναμορφωτη” και “στρατιωτική ιδιοφυία”.

Εκνευρισμένος μάλιστα ρώτησε το δικαστήριο γιατί δεν τον ρωτάει και τη γνώμη του για τον Τσε Γκεβάρα, ο οποίος υπήρχε σε εξώφυλλο εντύπου της Χρυσής Αυγής που διατίθετο, μάλιστα κεντρικά.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις του δικαστηρίου που αφορούσαν τη ναζιστική φύση της οργάνωσής του, τα ναζιστικά σύμβολα, αλλά και το τατουάζ του με τη σβάστικα. 

Παρόλα αυτά, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε ότι «το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δε μπορεί να το στερήσει κανείς από κανέναν πολίτη», δημιουργώντας βέβαια ερωτήματα σε σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστική».

Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, που παρακολουθούσε τη δίκη αντέδρασε στα όσα άκουγε από τον Ηλία Κασιδιάρη, όταν υποστήριζε ότι «η παρουσία της ΧΑ στη βουλή ήταν θεσμική», ενώ οι βουλευτές άλλων κομμάτων ήταν «διαφορετική από αυτό που περίμενε».

Εκπαίδευα τα μέλη στο δημόσιο λόγο

Ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε επίσης ότι ο ρόλος του ως «εκπαιδευτής» στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, ήταν να εκπαιδεύει τα στελέχη στο να έχουν έναν «καλού επιπέδου δημόσιο λόγο», επειδή σε αυτό, όπως είπε, το κόμμα έπασχε.

Το δικαστήριο επέμεινε στις ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να εκπαίδευε μέλη στη σκοποβολή και σε πολεμικές τέχνες, με τον Ηλία Κασιδιάρη να υποστηρίζει ότι έχει μεγάλη αγάπη στα όπλα, αλλά ότι δεν δίδασκε κάτι τέτοιο στα μέλη και τα στελέχη.

Μιλώντας για την απειλή του ότι «θα υπάρξουν νεκροί», τόνισε ότι «είχα έντονο ύφος επειδη αντιμετώπιζα την αδιαφορία. η φράση μου για τους νεκρούς αφορούσε τους κρανοφόρους που έσπαγαν αυτοκίνητα. Ζήτησα συγγνώμη για το αν εκανα μια πιο εντονη χειρονομία».

«Θα καταθέσω φωτογραφία του Παναγιώταρου με μαγιό»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ήταν υποχρεωμένα τα μέλη της Χρυσής Αυγής να έρχονται στις εκδηλώσεις φορώντας τις μαύρες μπλούζες και τα παντελόνια παραλλαγής, ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι πολλοί έρχονταν στις εκδηλώσεις όπως ήθελαν.

«Για να το αποδείξω αυτό θα καταθέσω φωτογραφία του Παναγιώταρου που έχει έρθει σε εκδήλωση με μαγιό», δήλωσε, προκαλώντας ένταση.

Στο ίδιο πλαίσιο επιχείρησε και να υποβαθμίσει το ζήτημα του στρατιωτικού βηματισμού και τη δομή στρατιωτικής μονάδας που έδινε η Χρυσή Αυγή. Αναφερόμενος στα περιστατικά του Μελιγαλά, δήλωσε ότι καθώς οι χρυσαυγίτες πήγαιναν στο σημείο, πρότεινε να περπατήσουν με στρατιωτική δομή ώστε να τιμήσουν τους 2.000 νεκρούς. 

Μάλιστα δήλωσε ότι μετάνιωσε για αυτή του την πρωτοβουλία, επειδή τότε κατάλαβε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ανίκανη να περπατήσει με στρατιωτικό βήμα.

Δεν έχω άποψη για το έχει γίνει το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα

Ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά πριν τη δολοφονία και μάλιστα ότι είδε το πρόσωπό του για πρώτη φορά στην τηλεόραση, μέρες μετά τη δολοφονία.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχει καμία άποψη για το τι είχε γίνει εκείνο το βράδυ, ειδικά εφόσον δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. «Όσους από τους κατηγορούμενους είδα στη φυλακή, τους ρώτησα από προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά δεν έχω διαμορφώσει άποψη», δήλωσε Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο συμβολισμός… που δεν κατάλαβε κανείς

Παράδοξη ήταν η στιγμή που ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε ότι η οργάνωσή του μιλούσε με συμβολισμούς από την αρχαία Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο σχετικά με τη φράση του σε ομιλία του 2012 ότι «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι αυτό μπορεί κανείς να το εκλάβει ως αναφορά στις σεξουαλικές του επιλογές.

Παράλληλα πάντως, σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη αξία η αναφορά του στη ναζιστική οργάνωση Κρυπτεία η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για βίαια περιστατικά. «Δεν είμαστε Κρυπτεία να πετάμε πέτρες σε σπίτι αλλοδαπών», δήλωσε σχετικά.

Μπαράζ ερωτήσεων από το προεδρείο

– Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέα, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε ότι η προσωπική του θέση που ταυτίζεται και με τη θέση του κόμματος είναι ότι «όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα πρέπει να απελαύνονται».

– Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος γνώριζε τον Παύλο Φύσσα δήλωσε ότι δεν τον ήξερε και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ήταν στοχοποιημένος ένας άνθρωπος που δε γνώριζε ο ίδιος.

– Αναφορικά με τη δολοφονία την χαρακτήρισε έγκλημα που λειτούργησε αρνητικά για τη Χρυσή Αυγή.

– «Ο όρος τάγματα εφόδου χρησιμοποιείται από την Αριστερά για ομάδες της ΝΔ που έρχονταν σε σύγκρουση με την Κομμουνιστική Νεολαία και άλλες οργανώσεις», δήλωσε, κάνοντας αναφορά στις ομάδες Κένταυροι και Ρέιτζερς των δεκαετιών του ’80 και ’90.

Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελεα

“Δεν απαντώ σε καμία ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα επειδή ο αναπληρωτής εισαγγελέας γνωρίζει όλα όσα έγιναν ώστε να γίνει η δίωξη της ΧΑ και στοχεύει στη συγκάλυψη”. 

Με αυτά τα λόγια ο Ηλίας Κασιδιάρης σόκαρε το δικαστήριο, αρνούμενος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα.

Μάλιστα η πρόεδρος κ. Λεπενιώτη αναγκάστηκε να του ζητήσει να επαναλάβει τα όσα δήλωσε για τον αναπληρωτή πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε δηλώσει ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα σκευωρίας της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Το koutipandoras.gr σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις από την αίθουσα του δικαστηρίου με συνεχή ενημέρωση του παραπάνω κειμένου.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό