Δίκη Χρυσής Αυγής: «Καίγεται» ο Μιχαλολιάκος – Εντάσεις μεταξύ των δικηγόρων υπεράσπισης

Η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης αν και μόλις ξεκίνησε και μαζί με αυτή ξεκίνησαν και τα ρήγματα μεταξύ των συνηγόρων των κατηγορουμένων της ναζιστικής οργάνωσης

4742315

Σε ένα από τα τελευταία της στάδια έχει μπει πλέον η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς πλέον έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων της ναζιστικής οργάνωσης.

Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει για την εξέλιξη της ιστορικής δίκης και για τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της αίθουσας.

Ενιαία(;) η υπερασπιστική γραμμή 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναγνωστέων ακολούθησε ο σχολιασμός των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.

Από τις αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, προκύπτει ότι η υπερασπιστική γραμμή παραμένει ενιαία. 

Ή μήπως όχι; Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, μοναδική εξαίρεση, υπήρξε η συνήγορος του πρώην βουλευτή της ΧΑ, Στάθη Μπούκουρα, η οποία χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο εντολέας της να βρίσκεται στην ηγεσία της οργάνωσης, ενώ εξαιρέθηκαν από αυτήν άλλοι χρυσαυγίτες με ειδικό ρόλο, όπως ο «θεωρητικός» Μισιάκας και ο «οικονομικός διευθυντής» Βλαχόπουλος.

Από τις αγορεύσεις της υπεράσπισης όμως προέκυψε και ένα ακόμη θέμα, καθώς ο αδο επικεφαλής της υπεράσπισης, Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός και πολιτικός μέντορας του Αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, υπέπεσε σε ένα ολίσθημα που επί της ουσίας «καίει» τον ίδιο του τον αδελφό.

«Στην πεντάλεπτη παρέμβασή του πρόλαβε να μετονομάσει την οργάνωση σε Ελληνικό Σύνδεσμο (αντί του ορθού Λαϊκός Σύνδεσμος), προφανώς για να αποσείσει την υποψία ότι πρόκειται για απλή μετάφραση του γερμανικού (και ναζιστικού) Völkischer Bund, και κατέληξε λέγοντας ότι οι μάρτυρες κατηγορίας και ιδιαίτερα οι καθηγητές Πανεπιστημίων «έγιναν κατήγοροι σε 69 οικογένειες, οι οποίες δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να κάνουν τις πολιτικές επιλογές τους και να κάνουν τους αγώνες τους.

Αλλά 69 είναι το σύνολο των κατηγορουμένων. Ετσι, μάθαμε ότι κατά τον κ. Μιχαλολιάκο, ακόμα και οι αυτουργοί των εγκληματικών ενεργειών έκαναν απλώς «πολιτικές επιλογές». Και, επομένως, η ηγεσία της θεωρεί τις ενέργειες αυτές ‘αγώνες’», τονίζει ο Δημήτρης Ψαρράς στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ωστόσο, παρά την ενιαία των αγορεύσεων, φαίνεται ότι το «μέτωπο» έχει ρήγματα, καθώς ήδη από την αρχή της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης παρουσιάστηκαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι «φίλοι» των κατηγορουμένων

Στις 6 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση των σχολιασμών, ξεκίνησε η διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης. 

Σε αυτό το πλαίσιο εξέταζονται μάρτυρες που η υπεράσπιση εκτιμά ότι θα μπορέσουν να οφελήσουν τους κατηγορουμένους. Έτσι καλούνται να καταθέσουν συγγενείς, φίλοι, αλλά και πρώην ή νυν μέλη της Χρυσής Αυγής που δεν κατηγορούνται. 

Η υπεράσπιση είχε αναφέρει αρχικά ότι θα κληθούν πάνω από 200 μάρτυρες υπεράσπισης, ωστόσο αυτός ο αριθμός ενδέχεται να μειωθεί.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, οι μητέρες των κατηγορουμένων Αγιοβλασίτη και Γαλανάκη, καθώς και ο νυν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Αλίμου – Νοτίων Προαστίων

Συγκεκριμένα, από τους πρώτους οκτώ μάρτυρες οι πέντε ήταν γονείς των κατηγορούμενων, ένας ήταν οικογενειακός φίλος, ο έβδομος προκάλεσε ένταση μεταξύ των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής για όσα κατέθεσε χθες εναντίον του Μιχαλολιάκου, ενώ μόνο ο τελευταίος ήταν στέλεχος της ΧΑ.

Οι «ανήξεροι» γονείς

Η μητέρα του κατηγορούμενου Διον. Αγιοβλασίτη (για την υπόθεση Συνεργείο) επέμενε ότι ο γιος της δεν έχει καμία σχέση με τη Χ.Α., απλώς είχε «επαγγελματικές σχέσεις» με τον χρυσαυγίτη Καζαντζόγλου, παρά τα στοιχεία περί του αντιθέτου.

Μάλιστα, όταν της επιδείχτηκαν οι σχετικές φωτογραφίες η ίδια δεν αναγνώρισε τον γιο της (!), ούτε ήξερε να πει γιατί συμμετείχε στη μοτοπορεία του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στο «Συνεργείο» μαζί με τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση αυτή Χρ. Γαλανάκη.

agiovlasitis germenis 980

Την ίδια άγνοια εξέφρασε και η μητέρα του Χρ. Γαλανάκη, που υποστήριξε ότι ο γιος της πήρε μέρος στη μοτοπορεία επειδή έτυχε να έχει μηχανή. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως όταν ο γιος της προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», ήταν εκεί ο Ι. Λαγός. 

Η μητέρα του Δ. Αγριογιάννη απέδωσε την εμπλοκή του γιου της στη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών στο ότι «έτυχε να περνάει από το σημείο, είδε κόσμο μαζεμένο και αστυνομικούς να λένε “ακολουθήστε μας στο τμήμα” και πήγε κι εκείνος από περιέργεια».

Ο πατέρας του κατηγορούμενου για τη δολοφονία Φύσσα Αναστ. Αναδιώτη διέψευσε τον μάρτυρα που αναγνώρισε τον γιο του στο σημείο την ώρα της συμπλοκής, αλλά επιβεβαίωσε τα τηλεφωνήματά του με τον Αγγο το βράδυ της δολοφονίας και εισέφερε ένα νέο στοιχείο στο δικαστήριο: ότι ο γιος του πήγε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας επειδή «έμαθε ότι πέθανε η γιαγιά ενός φίλου του». Οπως σχολίασε η πολιτική αγωγή, «προφανώς πήγε να δει αν ήταν νεκρός ο Παύλος που είχε μεταφερθεί στο ίδιο νοσοκομείο λίγο νωρίτερα».

Εύλογη ήταν η ερώτηση της έδρας στα όσα περιέγραψε ο μάρτυρας σχετικά με το τι έκανε ο γιος του τη νύχτα της δολοφονίας: «Δεν θα σας φαινόταν περίεργο αν κάποιος σας έλεγε ότι ένα παιδί βγαίνει μετά τις 12 το βράδυ για να πάει επίσκεψη στον κύριο Κώστα, να κάνει αόριστα κάποια βόλτα και να πάει σε ένα νοσοκομείο όπου είχε πεθάνει μια γιαγιά;».

Ο μάρτυρας που «έσπασε» την υπεράσπιση

Στις 12 Μαρτίου παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο μάρτυρας του βουλευτή Αλεξόπουλου, Αθανασέλης, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους συνηγόρους των άλλων κατηγορουμένων.

Ο Αθανασέλης δήλωσε αριστερός και ότι γνώρισε τυχαία τον Αλεξόπουλο με τον οποίο είχε πολιτικές συζητήσεις, συμπληρώνοντας ότι ο Αλεξόπουλος ήταν πιο ήπιος, αν και «αντικομμουνιστής».

«Έχει τύχει να πάω σε ομιλίες της Χ.Α., για δικούς μου λόγους και γνωρίζω ότι ο λόγος της δε συνάδει με ήπιο λόγο και ήπιες πράξεις. Ο συγκεκριμένος είναι διαλεκτικός», εξηγεί.

«Έδειχνε ότι δεν είναι ακραίος, γιατί μια μέρα ήταν άλλοι χρυσαυγίτες μαζί του «να κάναμε ντου στο κοινοβούλιο» και γύρισε και τους είπε ότι αυτά δε γίνονται, άσε τι λέει ο αρχηγος», τόνισε προκαλώντας ερωτήσεις από το προεδρείο για τη φράση του Αλεξόπουλου «άσε τι λέει ο αρχηγός».

Πρ: Είπε «άσε τι λέει ο αρχηγός»;
Αθαν: Είπε «είμαστε στην Ευρώπη, αυτά δε γίνονται εδώ»…
ΜιχΓ. παρεμβαίνει: Είναι και Ευρωπαίος…
Αθαν: Του είπα ότι θα μπλέξετε και θά ‘ρθουμε εμείς να σας σώσουμε (η Αριστερά) όταν τα κανάλια σάς βγάζουν με στολές παραλλαγής, θα μπλέξετε.

Εκεί όμως που ξεσηκώθηκαν οι συνήγοροι του Μιχαλολιάκου και κατηγορούσαν τη συνάδελφό τους λέγοντας «τι μας τον έφερες αυτόν εδώ;» ήταν όταν ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος και κυρίως για όσα είπε για τον Αρχηγό: «Είδα μια μέρα τον Αλεξόπουλο με άλλους χρυσαυγίτες που του έλεγαν “θα κάνουμε ντου στο Κοινοβούλιο” και εκείνος απαντούσε: “Ασε τι λέει ο Αρχηγός, αυτά δεν γίνονται” (…) Ημουν παρών και σε δύο ομιλίες του Μιχαλολιάκου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που έλεγε “εμείς θα μπούμε στη Βουλή και θα ρίχνουμε σφαλιάρες” και οι άλλοι από κάτω χειροκροτούσαν ένθερμα».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Αλεξόπουλος αρχικά απέδωσε τη δολοφονία Φύσσα σε προβοκάτσια, στη συνέχεια όμως άρχισε να προβληματίζεται με τα συνταρακτικά στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και εν τέλει αποχώρησε από την οργάνωση, αν και, όπως του είχε πει ο ίδιος, «δεν είναι τόσο εύκολο να φύγεις από τη Χρυσή Αυγή».

Στη συνέχεια, η εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση του αρχηγού της ΧΑ ήταν έντονη, ενώ εξελίχθηκε σε ανοιχτή αντιδικία μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς η μαρτυρία του «έκαιγε» τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

ΜιχΓ: Συνάδει να απευθύνει κατάρες στους συντρόφους της ΧΑ και να τους παρομοιάζει με εφιάλτες;
Αθαν: Δεν το γνωρίζω ακριβώς.
Πανταζή (συνήγορος υπεράσπισης) παρεμβαίνει: Τα δεδομενα που θέτει δεν είναι σωστά! Ξέρω πολύ καλά!
ΜιχΓ: θα σου λεγα τι ξέρεις… 
ΜιχΓ: Είχατε αντιληφθεί ο Αλεξόπουλος να δίνει εντολες να παίρνει εντολές;
Αθαν: Ξέρω οτι είναι ένας ήσυχος άνθρωπος..
ΜιχΓ: Δε λέει αυτά το κατηγορητήριο.
Πανταζή: Εσείς τι κάνετε, πολιτική αγωγή στον εντολέα μου;
ΜιχΓ: Ό,τι θέλω θα κάνω.

Πηγές: Golden Dawn Watch, Εφημερίδα των Συντακτών, Jail Golden Dawn

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…