Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν απολογούμαι για τίποτα», λέει ο Γιάννης Λαγός

Η προτελευταία απολογία για να κλείσει ο κύκλος της εξέτασης των κατηγορουμένων για την υπόθεση δίωξης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.   

4938116 0

Ασφυκτικά γεμάτες είναι οι δημοσιογραφικές θέσεις στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών όπου απολογείται σήμερα ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, καθώς η απολογία του αναμένεται εδώ και μήνες με μεγάλο ενδιαφέρον. Γεμάτες είναι άλλωστε και οι θέσεις του ακροατηρίου που δεν ανήκει στους υποστηρικτές των κατηγορουμένων, ενώ, σε αντίθεση με την απολογία Κασιδιάρη, οι υποστηρικτές της ναζιστικής οργάνωσης είναι σήμερα ελάχιστοι.

Ο Λαγός, ο οποίος εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις που εξετάζονται αναμένεται να καθορίσει με την απολογία του και το βαθμό στον οποίο θα θεωρηθεί υπεύθυνος των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο αρχηγός της οργάνωσης πρόκειται να απολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και τα όσα πει σήμερα στο δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός, που ήταν το δεξί του χέρι και εκτελεστικός βραχίονας της οργάνωσης, μπορούν να επηρεάσουν σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό την άποψη του δικαστηρίου.

Λαγός: Δεν απολογούμαι για τίποτα

Την αξιοπιστία του δικαστηρίου και ιδιαίτερα της περιόδου των ανακρίσεων επιχείρησε εξ αρχής να αμφισβητήσει ο Γιάννης Λαγός, ενώ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του αφορούν μόνο φωτογραφίες και αρθρογραφία.

“Δεν έδωσα καμία εντολή και δεν ήμουν ενήμερος για οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια”, δήλωσε ο Λαγός, κλείνοντας την εισαγωγική του δήλωση σε σχέση με τις κατηγορίες που τού αποδίδονται.

Σε ο,τι αφορά το ζήτημα των μελών ο Λαγός δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε μέλη με την παραδοσιακή έννοια, αλλά προσπαθούσε να δημιουργήσει.

Έφυγε από τη Χρυσή Αυγή χωρίς… ιδεολογικές διαφωνίες

Ο Γιάννης Λαγός απαντώντας σε ερώτημα της έδρας, δήλωσε ότι αποχώρησε απο τη Χρυσή Αυγή επειδή διαφώνησε με πολιτικές επιλογές του κόμματος, αλλά όχι με τις ιδεολογικές αρχές.

Ο Λαγός όπως δήλωσε, επιθυμούσε μετά την άσκηση των διώξεων να υπάρξει πολιτικό άνοιγμα σε πολίτες που “δεν ήταν και τόσο πατριώτες όσο εμείς”, προκειμένου… “να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται”

Επίσης τόνισε ότι διαφώνησε με τον χειρισμό της δίκης της Χρυσής Αυγής από την ηγεσία, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε η δίκη να καταγράφεται και να μεταδίδεται τηλεοπτικά “ώστε να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στους δημοσιογράφους που εδώ και τέσσερα συνεχή χρονιά καλύπτουν τη δικη, υποστηρίζοντας ότι “οι δημοσιογράφοι τα περνάνε όπως θέλουν”.

Έμαθα για τη δολοφονία Φύσσα λίγο μετά το περιστατικό 

Ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι έμαθε για το περιστατικό της δολοφονίας λίγο μετά την προσαγωγή του Ρουπακιά από τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη.

Σημαντική για την εξέλιξη της δίκης ήταν η δήλωση του ότι επικοινώνησε με τον Νίκο Μιχαλολιάκο το ίδιο βράδυ, λίγο μετα τη 1.00 τα ξημερωματα, όμως δεν του είπε τίποτα για το ζήτημα που είχε προκύψει.

Τον Μιχαλολιάκο τον είδε την επόμενη ημέρα, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, όταν πήγε να τον πάρει από το σπίτι του για να τον μεταφέρει στα γραφεια του κόμματος στη Μεσογείων. Όπως δήλωσε, ο Μιχαλολιάκος ήταν ενημερωμένος για το περιστατικό από τα ΜΜΕ.

“Δεν εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή στη δολοφονία Φύσσα”

Πλήρη κάλυψη στον Νίκο Μιχαλολιάκο σε ο,τι αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα παρείχε ο Γιάννης Λαγός, χαρακτηρίζοντας τον Ρουπακιά “περαστικο” από τη Χρυσή Αυγή. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι η ηγεσία και ο ίδιος δε μπορούσε να έχει ευθύνη για μια πράξη ενός οπαδού.

“Όταν σκότωσαν τον Τεμπονέρα κατηγορήθηκε κανένα στέλεχος της ηγεσίας της ΝΔ; Όταν πλακωνονται οπαδοί ομάδων, συλλαμβάνεται κανένας από την ΠΑΕ;”, αναρωτήθηκε ο Λαγός προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Θα ξαναέλεγα όσα είπα για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Καμιά μεταμέλεια για τα όσα ειχε πει για τους αιγύπτιους ψαράδες που δραστηριοποιούνται στο Πέραμα, μια ημέρα πριν την επίθεση που δέχτηκαν στο σπίτι τους δύο ψαράδες από την Αίγυπτο, δεν έδειξε ο Γιάννης Λαγός.

“Το ξαναλέω και σήμερα”, δήλωσε ο Λαγός, ωστόσο τόνισε οτι όποιος συμμετείχε στην επίθεση, ορθώς οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

«Πέσιμο» στα χρυσαυγίτικα σημαίνει… «σβήσιμο»

Προκάλεσε την κοινή λογική ο Γιάννης Λαγός όταν η απολογία του έφτασε στο σημείο της επίθεσης σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία Φύσσα.

Ο Λαγός υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή ιδιαίτερα στο Πέραμα είχε ανοιχτή ιδεολογική μάχη εναντίον του ΚΚΕ και τα μέλη της επιχειρούσαν να καλύπτουν τα συνθήματα και τις αφίσες των “κομμουνιστών” όπως έλεγε.

Όταν ερωτήθηκε για μήνυμα του που έκανε λόγο για “πέσιμο” ο Λαγός δήλωσε ότι θα μπορούσε να σημαίνει το… σβήσιμο των αντιπάλων συνθημάτων.

Αναφερόμενος στο βασικό θύμα της επίθεσης, τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Σωτήρη Πουλικόγιαννη, δήλωσε ότι σε φωτογραφίες τον έχει δει να κάνει πολλά επεισόδια ενώ τους  συγκεκριμένους χρυσαυγίτες ποτέ. 

“Ντροπιάζετε τη διαδικασία” φώναξε στην πρόεδρο, Μαρία Λεπενιώτη 

Η συνέχεια της διαδικασίας εξελίχθηκε σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας του Γιάννη Λαγού εναντίον του δικαστηρίου. 

Ο Λαγός επιτέθηκε λεκτικά προς το δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ντροπιάζεται λόγω των έωλων κατηγοριών που προσάπτονται στον ίδιο και σε όλη την ηγεσία.

“Αν δε σας τα είπε κανένας από τους 68 κατηγορούμενους θα σας τα πω εγώ”, δήλωσε οργισμένος, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το δικαστήριο επηρεάζεται από πολιτικές πιέσεις.

Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση είχε σχέση με τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτηρα της οργάνωσης.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ