Δίκη Χρυσής Αυγή: Κακή αρχή με απαγόρευση φωτογράφισης και δημοσιογράφους στην… «εξορία του εξώστη»

Η απόφαση της προέδρου περιορίζει σημαντικά την αρχή της δημοσιότητας της δίκης

5623893

Εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τη δημοσιότητα της δίκης της Χρυσής Αυγής έχει η απόφαση της προέδρου Σοφίας Πανουτσακοπούλου να μην επιτρέψει στους φωτορεπόρτερ να βρίσκονται στην αίθουσα σε όλες τις συνεδριάσεις του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων, των συνηγόρων υπεράσπισης και των μαρτύρων της δίκης, και ενώ οι φωτορεπόρτερ βρίσκονταν εντός της αίθουσας καταγράφοντας εικόνες και χωρίς να παρακωλύουν τη διαδικασία, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα τούς επιτραπεί να βρίσκονται εντός της αίθουσας στις υπόλοιπες συνεδριάσεις και να περιοριστούν στις φωτογραφίες που έβγαλαν σήμερα. «Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε πρωτόδικα», τόνισε σε έντονο ύφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη διακοπή που έγινε για να διοριστούν δικηγόροι σε κατηγορούμενους που είχαν προσέλθει χωρίς συνήγορο, οι φωτορεπόρτερ δεν επέστρεψαν στην αίθουσα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η απόφαση της προέδρου περιορίζει σημαντικά την αρχή της δημοσιότητας της δίκης, ενώ σε δυσχερή θέση έχουν έρθει και οι δικαστικοί συντάκτες, οι οποίοι καλούνται να καθίσουν στον εξώστη της αίθουσας τελετών του Εφετείου, υπό πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθώς δεν υπάρχει κλιματισμός, ενώ δυσκολεύονται πάρα πολύ να ακούσουν τα όσα λέγονται στη δίκη. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας που οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν προς την πρόεδρο από τον εξώστη όπου βρίσκονταν προκειμένου οι εμπλεκόμενοι στη δίκη να μιλούν δυνατά, αφού ούτε μικρόφωνα της αίθουσας δεν έδειχναν να λειτουργούν κανονικά, ενώ ζήτησαν επανειλλημένως να τους δοθεί η άδεια να καθίσουν πιο κοντά στην Έδρα, πίσω από τα έδρανα των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής (υποστήριξης κατηγορίας), όπως άλλωστε είχε γίνει και πρωτόδικα.

Το ζήτημα της απαγόρευσης παρουσίας των φωτορεπόρτερ πάντως δεν αναμένεται να αφεθεί χωρίς αντιδράσεις αφού αναμένεται ανακοίνωση από την Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί επίσημο αίτημα προς το δικαστήριο ώστε να επανεξετάσει την απόφασή του.