Δίκη Γηροκομείο Αθηνών: Απ’ άγνοια η κακοδιαχείριση που άφησε τρύπα στα οικονομικά, κατέθεσε ο διευθυντής

Από άγνοια της έκπτωτης διοίκησης του αρχιμανδρίτη Μπούμπα έγινε ό,τι έγινε στο πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών. Αυτό κατέθεσε εμμέσως πλην σαφώς μάρτυρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκαμνί του οποίου κάθονται οι πρώην πρόεδρος, πρώην γραμματέας και πρώην σύμβουλος ταμία του ΔΣ της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών.

5da09956825e634e4f715ed4

Την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η κατάθεση του εδώ και δεκαπέντε χρόνια διευθυντή του Γηροκομείου Αθηνών, Κωνσταντίνου Κεραμίδα. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι οι τεράστιες τρύπες που άφησε πίσω του στα οικονομικά της ΕΕΑ η έκπτωτη διοίκηση Μπούμπα οφειλόταν σε άγνοια και κακοδιαχείριση.

Ανέφερε ότι οι πράξεις των κατηγορουμένων είχαν εγκριθεί από το Δ.Σ παραδεχόμενος βέβαια σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ότι ο Μπούμπας ήλεγχε πάντα την πλειοψηφία του συμβουλίου. Ερωτηθείς από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων τί «ακριβώς άνθρωπος ήταν ο παπα Μπούμπας και αν επέβαλε τα θέλω του», απάντησε μονάχα ότι κατείχε την πλειοψηφία του Δ.Σ και είχε ισχυρή προσωπικότητα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτό που κατάφεραν πρώην μέλη με τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών τους στα ΜΜΕ για τα κακώς κείμενα στο Γηροκομείο ήταν να διογκώνουν τα αρνητικά περιστατικά με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι δωρεές στο Γηροκομείο. Και δεν αναφέρονταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, στο φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο του ιδρύματος. 

Αναφερθείς ο κ. Κεραμίδας στο μισό εκατομμύριο ευρώ που δόθηκε από τη διοίκηση Μπούμπα σε εταιρεία ώστε να επισκευαστεί ένα κτίριο φιλοξενίας που τελικά δεν επισκευάστηκε ποτέ, το απέδωσε σε απλή άγνοια οικονομικής διαχείρισης. Διότι δεν σκέφτηκε κανείς, όπως είπε, εξ αρχής ότι έπρεπε να υπήρχουν όλα τα χρήματα και μετά να αρχίσουν οι εργασίες. Έτσι το έργο έμεινε ημιτελές διότι δεν έφτασαν τα χρήματα.

Ο ίδιος, αν και διευθυντής, δεν θυμόταν να του είχε αναφέρει ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας ότι υπήρχαν προσφορές για το εν λόγω έργο αρκετές χιλιάδες ευρώ φθηνότερες ενώ ερωτηθείς για ποιόν λόγο πληρώθηκε τεχνική επίβλεψη τη στιγμή που υπήρχε αρχιτέκτονας στο Γηροκομείο απάντησε πως δεν το σκέφτηκε κανένας.

Υποστήριξε ότι δεν υπήρχε μαύρο χρήμα στο Γηροκομείο και πως αν και μπορεί να έγινε η οποιαδήποτε παρατυπία μαύρο χρήμα δεν υπήρξε. 

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, μιλώντας για τα κληροδοτήματα, ανέφερε ότι δεν είχαν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί για όλα κάτι που ήταν το σωστό. Τόνισε αορίστως πως έγιναν αναλήψεις απ’ τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων από πρώην προέδρους χωρίς να κατονομάσει και να γνωρίζει αν επεστράφησαν ποτέ τα χρήματα αυτά. 

Μισθοί χιλιάδων ευρώ ακόμη και σήμερα

Ένα από τα προσώπα που είχαν επι εποχής Μπούμπα αλλά και συνεχίζουν να έχουν τεράστιους μισθούς στο Γηροκομείο είναι και ο κ. Κεραμίδας. Ο διευθυντής του Γηροκομείου παραδέχτηκε στην εξέτασή του από το Δικαστήριο ως μάρτυρα ότι λάμβανε αρχικά 4.000 ευρώ μηνιαίως ενώ σήμερα, παίρνει 3.000 ευρώ μόνο σε σχέση με αυτά που προσφέρει. 

Όπως ισχυρίστηκε κάλυπτε και καλύπτει δυο θέσεις ενώ απασχολείται πολλές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να δικαιολογήσει τον πολύ υψηλό μισθό του ακόμα και στα χρόνια της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την πρόσληψη οικονομικού συμβούλου με μισθό 10.000 ευρώ καθώς έβαλε σε τάξη το λογιστήριο. Χαρακτήρισε ως αναγκαία την αμοιβή των 6.000 ευρώ κάθε μήνα σε εταιρεία λογιστών (ενώ υπήρχε λογιστήριο στην ΕΕΑ), λέγοντας ότι πριν προσληφθεί το λογιστήριο ήταν ένα μπάχαλο. Πριν βέβαια είχε καταθέσει ότι αυτός που οργάνωσε το λογιστήριο ήταν ο οικονομικός σύμβουλος. 

Ανέφερε επίσης πως και ο σύμβουλος διοίκησης των 5000 ευρώ τον μήνα ήταν απαραιτήτος στο Γηροκομείο διότι είχε πολιτικές γνωριμίες και μαζί με τον Μπούμπα θα έκαναν ρύθμιση στο ΙΚΑ για τις τεράστιες οφειλές του ιδρύματος. 

Ερωτηθείς εύλογα από την έδρα γιατί αφού συντάχθηκε στο παρελθόν με τις καταγγελίες εναντίον του Μπούμπα δεν έπεσε σε δυσμένια και παρέμεινε διευθυντής απάντησε ότι εξαρτάται από το πώς θα το δει κάποιος. Είπε ότι του έκανε έχει κάνει αγωγή ο Μπούμπας ενώ πήγε να απολυθεί. Κάτι που τελικά δεν έγινε.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κεραμίδας χαρακτήρισε ως κακή την οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου από το 2008, λέγοντας ότι χειροτέρεψε και μετά λόγω και του κόστους μισθοδοσίας που άγγιζε το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας καθέσε επίσης ότι έχει δυο φορές τον υπόδικο αρχιμανδρίτη να επισκέπτεται μετά την έκπτωσή του από τη διοίκηση το Γηροκομείο. Σε αυτές, όπως είπε, συναντήθηκε με τον τωρινό πρόεδρο, Ζώη Κολιό.

Με αφορμή τις κλοπές που έγιναν το 2019 στο Γηροκομείο, τόνισε ότι ο χώρος είναι «ξέφραγο αμπέλι» ενώ για τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονταν απλόχερα επί διοίκησης Μπούμπα, χωρίς παραστατικά, ανέφερε ότι το έκαναν για να βοηθήσουν τον κόσμο που είχε προβλήματα υγείας. 

Ανέφερε επίσης πως η εφημερίδα τα “Χαρούμε Γηρατεία” ήταν απαραίτητη διότι διαφήμιζε το έργο του Γηροκομείου και εξαιτίας αυτής αρκετοί έκαναν αίτηση για να φιλοξενηθούν. Όπως έγραψε το Documento, αναφερθείς στην κατάθεση της μάρτυρας κατηγορίας, Πολυξένης Πραστάκου, το κόστος της εφημερίδας για το 2009 ανήλθε σχεδόν στις 83.000 ευρώ, για το 2010 σχεδόν στις 46.500 ευρώ, το 2011 άγγιξε τις 59.000 ευρώ, ενώ το 2012 δόθηκαν για την έκδοσή της 46.000 ευρώ.

Κλείνοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας υποστήριξε πως χρειάζεται πολιτική βούληση για να ανορθώσει το Γηροκομείο σήμερα. «Θέλει δυνατά μέτρα και σκληρά, να πει μηδενίζω τα χρέη».

Σημειώνεται πως η πολύκροτη δίκη – την οποία καλύπτουν το koutipandoras.gr και το Documento –  ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 και εξετάζει το πολυσέλιδο κατηγορητήριο (που αποκαλύψαμε πρώτοι και κατ΄αποκλειστικότητα) για το… πολυετές πάρτι που γινόταν στο Γηροκομείο επί διοικήσεως του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα. Μαζί του στο εδώλιο, αντιμέτωποι και αυτοί με βαριές κακουργηματικές πράξεις, κάθονται και δυο πρώην «βαρυσήμαντα» στελέχη του άλλοτε ευαγούς ιδρύματος. Ο λόγος για τους Αντώνιο Διονυσόπουλο και Εμμανουήλ Γρινιεζάκη.
 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ