Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ: Ο ξυλοδαρμός οδήγησε σε ισχαιμικό επεισόδιο – Ένταση μεταξύ ιατροδικαστή και υπεράσπισης

«Ο Ζαχαρίας δεν θα πληρώσει τίποτα» είπε κυνικά ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων σκορπίζοντας αμηχανία και παγωμάρα στην αίθουσα

5404712

Εν μέσω προσπαθειών της υπεράσπισης να χτιστεί εκ νέου το αφήγημα του «τοξικομανή ληστή», παρά τις τοξικολογικές εξετάσεις, αλλά και του φιλάσθενου ανθρώπου που ειχε… χαμηλό αιματοκρίτη, κατέθεσε η φίλη του Ζακ Κωστόπουλου η οποία μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί του λίγη ώρα πριν δεχτεί την αποτρόπαια επίθεση στην οδό  Γλάδστωνος.

Η μάρτυρας τόνισε με κάθε τρόπο πως διέκρινε τρόμο στη φωνή του. «Μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων αλλά άρχισα να καταλαβαίνω ότι ήθελε, να φαίνεται ότι μιλάει στο τηλέφωνο. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε ”σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο”. Του είπα να γυρίσει σπίτι γιατί πολλές φορές είχε δεχτεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: ”Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι” και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλέψει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δυο μπύρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του» περιέγραψε η μάρτυρας.

Άννυ Παπαρούσου (συνήγορος οικ. Ζακ Κωστόπουλου): Μιλούσατε περί ανέμων και υδάτων.

Μάρτυρας: Του είπα κάτι που ψώνισα, κάτι που είχε γίνει στη δουλειά, αλλά ήταν τρομαγμένος. Και του είπα η φωνή σου είναι αλλιώτικη.

Άννυ Παπαρούσου (συνήγορος οικ. Ζακ Κωστόπουλου): Επειδή η υπεράσπιση λέει ότι ήταν ετοιμοθάνατος, θέλω να σας ρωτήσω, αν δεν ένιωθε καλά θα σας το έλεγε;

Μάρτυρας: Σίγουρα θα μου το έλεγε. Αλλά εγώ μόνο τρομοκρατία είδα, πανικό.Αυτά τα βίντεο δεν τα είδα ποτέ. Είδα μόνο αποσπασματικά, δεν τα άντεχα να τα δω. Είναι πέρα από τις δυνάμεις μου.

Η μάρτυρας τόνισε πως ο Ζακ Κωστόπουλος «δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας», απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι επιδόθηκαν σε μια επιχείρηση τρομοκράτησής της. «Είμαι κάθετη για αυτό. Ανησυχούσα για την υγεία του, όπως για όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ότι ο Ζαχαρίας δεν ήταν καλά», είπε χαρακτηριστικά. 

Υπεράσπιση: Περιγράψτε μας αν αυτό το τρίμηνο που είχατε στενές επαφές, αν σας έδινε την εντύπωση ενός υγιούς ανθρώπου χωρίς προβλήματα υγείας.

Μάρτυρας: Μου έδινε την εντύπωση υγιούς ανθρώπου που είχε πνευματικές ασχολίες.

Υπεράσπιση: Η κατάρρευση λόγω χαμηλού αιματοκρίτη, η ταχυκαρδία και η εφίδρωση, μέσα σε ένα τρίμηνο, δεν σας έδωσαν την εντύπωση ανθρώπου με προβλήματα υγείας;

Μάρτυρας: Όχι. Αυτά τα έχω και εγώ. Έχω και χαμηλό αιματοκρίτη και ταχυκαρδία.

Υπεράσπιση: Κατανάλωση αλκόολ επιβεβαιώνετε ότι έκανε συχνή;

Μάρτυρας: Το θέμα με το αλκοόλ είναι δικό μου, εγώ το θεωρώ απεχθές. Δεν θέλω ο δικός μου χαρακτήρας να οδηγήσει στο να βγει λάθος εντύπωση. Δεν θέλω να την πληρώσει ο Ζαχαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη τη στιγμη ο συνήγορος υπεράσπισης του μεσίτη είπε: «Ο Ζαχαρίας δεν θα πληρώσει τίποτα»,σκορπίζοντας αμηχανία και παγωμάρα στην αίθουσα με τη μάρτυρα να του απαντάει κοφτά «Ο Ζαχαρίας δεν θα πληρώσει τίποτα γιατί είναι νεκρός».

Σχολιάζοντας την κατάθεση της μάρτυρα αλλά και τη στάση της υπεράσπισης η δικηγορος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου Άννυ Παπαρούσου είπε χαρακτηριστικά: «Τι προσπαθείτε να αντλήσετε; Βασανίστηκε η μάρτυρας για να πει ότι έχει χαμηλό αιματοκρίτη και ότι είχε πιει μπίρες. Έχουμε μετακινηθεί από τη χρήση γιατί δεν βγαίνει και τώρα λέμε ότι βρέθηκε δυστυχώς στα χέρια και τα πόδια των κατηγορουμένων. Σας καλώ να μη χάσετε από τα μάτια σας ποτέ τον φρικτό τρόπο θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Δεν θα δικαστεί ο ίδιος για το αν ήπιε δύο μπίρες και είχε χαμηλό αιματοκρίτη.Θα θέσουμε ζήτημα δίκαιης δίκης αν αφήσετε να γίνει αυτό».

Δεύτερος στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς ο οποίος κατέθεσε με βεβαιότητα πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε κάποιο παθολογικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατό του και τόνισε πως έκανε ισχαιμικό επεισόδιο από τις κακώσεις. 

«Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλου έκανε ένα ισχαιμικό επεισόδιο από τις κακώσεις χωρίς να προσδιορίζεται ποιά ήταν αυτή. Αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό. Έχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνά. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία».
Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα θα φαίνεται από την έκθεση;
Μάρτυρας: Ναι βέβαια.
Εισαγγελέας: Δεν είχε προβλήματα καρδιάς. Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με τη ρήξη μυοκαρδίου;
Μάρτυρας: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι είναι αιτία θανάτου.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης του μάρτυρα προβλήθηκε ένα από τα βιντεο του θανατηφόρου ξυλοδαρμού  με την μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου να αποχωρεί από την αίθουσα, τον πατέρα του να στρέφει το βλέμμα στον τοίχο και τους κατηγορούμενους να κοιτούν με απάθεια το βιντεοληπτικό υλικό. 

«Ως ιατροδικαστής νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής», είπε ο μάρτυρας απευθυνόμενος στην υπεράσπιση και δημιουργήθηκε ένταση όταν ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης είπε πως «υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς».

Σε αυτό το σημειο ο μάρτυρας εμφανώς εκνευρισμένος ζήτησε από τον δικηγόρο να ανακαλέσει. 

«Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακουσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του, κάνει κατηγορουμένους. Δημιουργεί εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Έχω δικαίωμα… Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους;»

« Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. 

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί.

Υπεράσπιση: Το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

«Η καρδιά του ήταν μια καθαρή καρδιά» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Δεν βρήκαμε ευρήματα για νόσο που να δικαιολογούν ισχαιμία». Στη συνέχεια η υπεράσπιση ρώτησε εάν μπορεί να προκληθεί φαρμακολογική παρενέργεια αναφερόμενος στο αναλγητικό ibuprofen. « Δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς πιθανότητα παρενεργειών. Αλλά το να ενοχοποιήσουμε ένα αναλγητικό για αιφνίδιο θάνατο, τη στιγμή που έχουμε τραύματα και να πούμε ότι επειδή βρέθηκε η ασπιρίνη στο αίμα φταίει η ασπιρίνη. Είναι σαν να λέτε ότι κάποιος που ήταν σε τροχαίο και πέθανε, πέθανε επειδή είχε πάρει ασπιρίνη» απάντησε ο μάρτυρας.

Υπεράσπιση: Η αγωγή που έπαιρνε ήταν βαριά. Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι οι άνθρωποι που δικάζονται έχουν συμμετοχή στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου;

Μάρτυρας: Φαντάζομαι δεν την εννοείτε την ερώτηση.

Η δίκη  διακόπηκε για τις 26/11.

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…