Την αποδοχή των δηλώσεων παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας που έχουν υποβάλει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και την απόρριψη της αντίστοιχης δήλωσης του Ελληνικού Δημοσίου εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι νομιμοποιούνται να παρίστανται στη διαδικασία βάσει του άρθρου 90 του Κώδικα Δικηγόρων, καθώς πρόκειται για υπόθεση ιδιαίτερης κοινωνικής και θεσμικής βαρύτητας. Ωστόσο, η νομιμοποίηση αυτή αφορά αποκλειστικά το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και όχι τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Αναφορικά με τη δήλωση παράστασης του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία στρέφεται κατά των τριών σταθμαρχών που υπηρετούσαν στην απογευματινή και βραδινή βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου 2023, καθώς και κατά του τότε προϊσταμένου του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος, η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψή της.
Απορριπτική ήταν επίσης η εισήγησή της για τη δήλωση παράστασης της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, του σωματείου των μηχανοδηγών.
Όπως ανέφερε η εισαγγελέας, το Ελληνικό Δημόσιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 63 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επισημαίνοντας ότι δεν θεωρείται άμεσα ζημιωθέν από τις αποδιδόμενες πράξεις.
Παράλληλα, εισηγήθηκε να μην γίνουν δεκτές οι δηλώσεις παράστασης για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο αποδίδεται σε τρία στελέχη του ΟΣΕ και συνδέεται με τη διαδικασία μετάταξης του σταθμάρχη που είχε υπηρεσία κατά τη νυχτερινή βάρδια.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων και του σωματείου των μηχανοδηγών ως υποστηρικτών της κατηγορίας.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας επί της εισαγγελικής πρότασης.
Για τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του δυστυχήματος, η εισαγγελέας πρότεινε να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις παράστασής τους προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Τεμπών: Η αίθουσα «πρότυπο» του Φλωρίδη λειτούργησε χωρίς σχέδια διαφυγής και διάσωσης
Τέμπη: Συγγενείς έγραψαν ξανά τα ονόματα των 57 θυμάτων έξω από τη Βουλή
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια