Δίκη για βιτριόλι: Καταθέσεις γιατρών - «Μια κουταλιά από αυτό το οξύ μπορεί να σκοτώσει»

Η Ιωάννα «θα μπορούσε να είχε πεθάνει» είπε στο δικαστήριο η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής του Θριασίου Νοσοκομείου - «Σωτήρια η ενέργειά της να πάει στο φαρμακείο, απορώ πού βρήκε τη δύναμη…»

NewsRoom 05/10/2021 | 11:49

Συνεχίστηκε σήμερα η πολύκροτη δίκη για το βιτριόλι στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας λίγο μετά τις δέκα, με την κατάθεση της διευθύντριας Πλαστικής Χειρουργικής του Θριασίου Νοσοκομείου, να συγκλονίζει μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Με την έναρξη της τρίτης δικάσιμου, όπου και πάλι η κατηγορούμενη και το θύμα βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, το δικαστήριο κάλεσε τη διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου, που ανέλαβε τη βαριά εγκαυματια, τη δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση με βιτριόλι.

Η κατάθεση της Μαρίας Καλοφώνου - η γιατρός που επί 16 μήνες περιθάλπει την Ιωάννα

«Δόθηκε μάχη για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία», ανέφερε στην κατάθεσή της.

Η γιατρός, από την αρχή της κατάθεσής της, ήταν ξεκάθαρη στο δικαστήριο, καθώς τόνισε πως η ποσότητα του υγρού που δέχθηκε η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει θανατηφόρο αποτέλεσμα.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου τη δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες. Τα εγκαύματα ήταν βαθιά. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Επίσης, η μάρτυρας σημείωσε ότι η Ιωάννα αντιμετώπισε σοβαρό κίνδυνο και με το μάτι της και πρόσθεσε: «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μάς τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε».

Για τις πρώτες πολύωρες επεμβάσεις που έγιναν, η κ. Καλοφώνου επεσήμανε: «Όταν βάλαμε την Ιωαννα στο χειρουργείο, δεν ξέραμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».

Αναφερόμενη στον κίνδυνο ζωής της Ιωάννας, υπογράμμισε στο δικαστήριο πως «η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μία κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα μπορούσε να κατέβαινε στον οισοφάγο...».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν σωτήρια. «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πώς δεν λιποθύμησε από τον πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο τη στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε», τόνισε. Διευκρίνισε, δε, πως «όταν το βιτριόλι πέφτει, εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μία μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης, εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε προχωρήσει στον τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία, τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο».

Η διαδικασία συνεχίζεται.