Newsroom

Newsroom

Δίκη Φιλιππίδη: Σοκάρει η κατάθεση μάρτυρα – «Άνοιξε το παντελόνι, την άρπαξε από το σβέρκο και την πίεσε προς τα γεννητικά του όργανα»

Την άθλια κατάσταση στην οποία ήταν η φίλη της με την οποία συναντήθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από τον Πέτρο Φιλιππίδη, εξιστόρησε καταθέτοντας σήμερα στο δικαστήριο, η μάρτυρας της μιας από τις δύο κοπέλες που έχουν καταγγείλει τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού (η τρίτη καταγγελία για την οποία δικάζεται ο Φιλιππίδης αφορά σε τετελεσμένο βιασμό).

5567205

«Όταν συναντηθήκαμε είδα έναν άνθρωπο σκοτεινό, αμίλητο, σαν να της είχε συμβεί κάτι τρομερό», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, η οποία μάλιστα αναφερόμενη στην απόφαση της φίλης της να σπάσει τη σιωπή της και να καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη τόνισε ότι την θαυμάζει για το θάρρος της γιατί «ξέρω τι περνάει,ζώντας καθημερινά την αμφισβήτηση και απορώ με τη δύναμη της».

Η μάρτυρας, που είναι στενή φίλη και συνάδελφος της κοπέλας που κατηγορεί τον Πέτρο Φιλιππίδη ότι επιχείρησε να τη βιάσει μέσα στο αυτοκίνητο του το 2014, υποστήριξε, πως βλέποντας έτσι τη φίλη της δεν ήξερε πως να τη συνεφέρει.

Ανατρέχοντας στο καλοκαίρι του 2014, ημερομηνία κατά την οποία καταγγέλλεται ότι έγινε η απόπειρα βιασμού, η μάρτυρας ανέφερε ότι εργαζόταν τότε στην ίδια παράσταση με την μηνύτρια.

«Κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πολύ χαρούμενη, μου είπε ότι ένας γνωστός ηθοποιός την προσέγγισε με μηνύματα για συνεργασία, αφού είδε φωτογραφίες από την περιοδεία. Πίστεψε πως η γνωριμία με ένα τόσο γνωστό ηθοποιό θα τη βοηθούσε πάρα πολύ. Μετά από λίγες μέρες, μου είπε ότι κανόνισε συνάντηση μαζί του. Τότε μου είπε ότι πρόκειται για τον Πέτρο Φιλιππίδη. Την ημέρα που συνέβη η επίθεση, βρεθήκαμε γύρω τις πέντε με έξι το απόγευμα γιατί είχαμε κανονίσει να πάμε μαζί στη δουλειά. Όταν την είδα τρόμαξα, Ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Σκοτεινή, αμίλητη, σαν να της είχε συμβεί κάτι πολύ τρομερό. Τη ρώτησα τι έγινε και δεν μπορούσε α απαντήσει. Μου είπε μόνο πως είναι χάλια, πως αυτός της επιτέθηκε. Δεν μπορούσε να μιλήσει, ήταν έτοιμη να βάλει τα κλάματα. Δεδομένου ότι είχαμε να πάμε στην παράσταση δεν την πίεσα περισσότερο εκείνη τη στιγμή. Τις επόμενες ημέρες, όταν κάπως ηρέμησε, άρχισε να μου λέει λεπτομέρειες. Μου είπε ότι έζησε έναν εφιάλτη, τον χειρότερο της ζωής της και δεν το ευχόταν σε κανέναν να πάθει αυτό που συνέβη σε εκείνη».

Στη συνέχεια η μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο όλα όσα της εξιστόρησε η φίλη της.

«Συναντήθηκαν, όπως μου είπε σε ένα καφέ για να του δώσει το βιογραφικό της. Στη συνέχεια της πρότεινε να την πάει στο σπίτι της. Εκείνη αρνήθηκε αλλά αυτός δεν δεχόταν αντίρρηση. Θέλοντας να είναι ευγενική αλλά και ελπίζοντας να συζητήσει μαζί του κάτι παραπάνω, δέχτηκε. Ξεκίνησαν, και μετά από λίγο την οδήγησε σε ένα αδιέξοδο, όπου έκλεισε τις ασφάλειες του αυτοκινήτου. Η φίλη μου άρχισε να φοβάται πολύ… Αυτός άρχισε να τη θωπεύει. Άνοιξε το παντελόνι του, την άρπαξε από το σβέρκο και την πίεσε προς τα γεννητικά του όργανα. Αυτή τσίριζε, προσπαθούσε να τον απωθήσει, αυτός δεν σταματούσε, συνέχιζε εμμονικά. Ήταν εγκλωβισμένη, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για να προστατεύσει τον εαυτό της παρά μόνο να αντιστέκεται με όλη της τη δύναμη. Ενώ στην αρχή φαινόταν να τον εξιτάρει η αντίσταση της, σε κάποια στιγμή εκνευρισμένος άνοιξε την πόρτα, την έβρισε και την πέταξε έξω».

«Δεν ήξερα, κατέθεσε η κοπέλα, τι να κάνω για να τη βοηθήσω, πάρα μόνο να της πω ότι την πιστεύω και ότι είμαι δίπλα της. Με κάποιο τρόπο ήθελε να φύγει, να το αφήσει πίσω της, να το θάψει, ένιωθε να πνίγεται. Τη συμβούλεψα να μην έχει καμία επαφή με αυτό τον άνθρωπο».

Πρόεδρος: Δεν της είπατε να το καταγγείλει;

Μάρτυρας: Δεν ήξερα ότι είναι ποινικό αδίκημα. Είναι κάτι ακραίο αλλά επειδή είχα μια ανάλογη εμπειρία κακοποίησης με ξυλοδαρμό, όταν συνέβη οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία και οι αστυνομικοί προσωρινά με βοήθησαν να απαλλαγώ από το θύτη αλλά φτάνοντας στο αστυνομικό τμήμα μου είπαν ότι θα του έκαναν σύσταση και μετά θα έπρεπε εγώ να κάνω μήνυση και ίσως αυτό να τον εξόργιζε και θα έπρεπε να προσέχω.

Πρόεδρος: Δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λέτε, διαφορετικά οι άνθρωποι θα έμεναν ατιμώρητοι.

Μάρτυρας: Το ξέρω. Τότε όμως ήμουν φοιτήτρια. Έβλεπα και καταλάβαινα το φόβο στα μάτια της. Ο φόβος υπερισχύει πολλές φορές και κάνεις πίσω. Εγώ τότε άλλαξα πόλη, άλλαξα τηλέφωνο, για χρόνια ζούσα με το φόβο ότι θα έρθει κάποτε σε παράσταση.

Εισαγγελέας: Η παθούσα σας ανέφερε τότε ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε καταγγελία;

Μάρτυρας: Όχι, ο φόβος υπερίσχυσε. Φοβόταν ότι θα το βρει μπροστά της.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι δεν ξέρατε καν αν είναι ποινικό αδίκημα. Περιγράφει όμως κάτι πολύ σοβαρό. Η δική της θέση ποια ήταν;

Μάρτυρας: Ότι ήταν μια σεξουαλική επίθεση αποτρόπαια, που όμως δεν ξέραμε εκείνη την στιγμή πως να το διαχειριστούμε, δεδομένου του ποιος ήταν ο δράστης… Αυτό που υπερίσχυσε ήταν οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στη ζωή,στη δουλειά της. Στη ζυγαριά μπήκε ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί, να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε να κινηθεί εναντίον της.

Η εξέταση της μάρτυρα θα συνεχιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς για τότε διέκοψε το δικαστήριο, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος είναι ελεύθερος καθώς η προσωρινή του κράτηση έχει αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους, και μάλιστα με το σκεπτικό ότι πλέον δεν είναι επικίνδυνος να τελέσει ίδια αδικήματα καθώς είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του (σ.σ το θέατρο) και οι συνεργάτιδές του είναι υποψιασμένες.

Και σχόλια για την εμφάνιση των κοριτσιών;

Και η σημερινή ακροαματική διαδικασία πάντως χαρακτηρίστηκε από εντάσεις.

Νωρίς το πρωί οι συνήγοροι του Πέτρου Φιλιππίδη είδαν στο ακροατήριο τον άνδρα που είχε επιτεθεί φραστικά στον κατηγορούμενο την προηγούμενη ημέρα κατά την προσέλευση του στο δικαστήριο (γι αυτόν τον λόγο, προφανώς, ο Πέτρος Φιλιππίδης, επέλεξε σήμερα να μπει στο δικαστικό μέγαρο από πλαϊνή είσοδο). Προχώρησαν λοιπόν σε μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση, ζητώντας μάλιστα να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Στο πλαίσιο ανάπτυξης των λόγων για τους οποίους θα κατατίθετο η μήνυση έγιναν αναφορές ακόμα και για τα τατουάζ του εν λόγω άντρα, ενώ λίγο αργότερα δεν έλειψαν και τα σχόλια από πλευράς συνηγόρου του κατηγορούμενου ηθοποιού, Πέτρου Φιλιππίδη, για την… εξωτερική εμφάνιση των τριών γυναικών που τον έχουν καταγγείλει. Καθώς – όπως ακούστηκε και μεταφέρεται σε ελεύθερη απόδοση – δεν είναι δα και τόσο… όμορφες όσο τα μοντέλα και οι άλλες κουκλάρες ηθοποιοί που έσπευδαν στα καμαρίνια για να τον συγχαρούν μετά από τις παραστάσεις του.

Για ποιο λόγο ακούστηκε κάτι τέτοιο και τι καταδεικνύει σε σχέση με τα βαρύτατα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν εξηγήθηκε, αξιοσημείωτο όμως είναι το σχόλιο που έκανε εκτός αίθουσας η μια από τις καταγγέλλουσες. «Και βιασμένες, και ψεύτρες, τώρα και άσχημες, και τι άλλο θα ακούσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Εύλογες αντιδράσεις όμως από την πλευρά των καταγγελλουσών αλλά και των συνηγόρων τους προκάλεσε και η προσκόμιση μιας φωτογραφίας, μιας από τις κοπέλες, που την απεικονίζει σε κατάσταση εγκυμοσύνης να χαϊδεύει την γυμνή κοιλιά της. Οι αντιδράσεις αφορούσαν τόσο το κίνητρο αυτής της κίνησης της υπεράσπισης όσο και ο τρόπος με τον οποίο περιήλθε στην κατοχή της η εν λόγω φωτογραφία.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…