Δίκη Χρυσής Αυγής: Κατάθεση μέσω εντάσεων για τη Μάγδα Φύσσα – Προκλήσεις από Πλεύρη και Λαγό

Όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση του δικαστηρίου

5696687

Εν μέσω εντάσεων συνεχίστηκε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την έδρα να μην είναι σε θέση να επιβάλλει την τάξη.

Η κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, καθώς η εξέτασή της από την πλευρά της υπεράσπισης ανέβασε τους τονους στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Σοφία Πανουτσακοπούλου, αντί να προστατεύσει τη μάρτυρα από τις αλλεπάλληλες ειρωνείες και επιθέσεις της υπεράσπισης, τη χαρακτήρισε απαξιωτικά «μη αυτόπτη μάρτυρα που, τόση ώρα λέει τα ίδια και τα ίδια. Τα έχει πει 100 φορές».

Σημειώνεται ότι η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν είδε τον ναζιστικό χαιρετισμό του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη ο οποίος σημειώθηκε μπροστά στα μάτια της, επέπληξε πολλάκις το κοινό από την πλευρά των αντιφασιστών που χειροκροτούσε, δεν αντέδρασε όταν από την πλευρά του κοινού των χρυσαυγιτών γελούσαν και κορόιδευαν τη Μάγδα Φύσσα κατά την κατάθεση της σκυλεύοντας τη μνήμη του δολοφονημένου παιδιού της.

5696584

Χαρακτηριστική ήταν και η στιγμή που Σ. Πανουτσακοπούλου ξεκίνησε την ερώτησή της λέγοντας «Μετά τον θάνατο του γιου σας…» και η Μάγδα Φύσσα τη διέκοψε λέγοντας: «Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία».

Την ίδια ώρα η πρόεδρος δεν επέτρεψε στην μάρτυρα να προσθέσει κάτι στην κατάθεση της  όταν το ζήτησε μετά το τέλος των ερωτήσεων της Πολιτικής Αγωγής.

Ιδιαίτερη ένταση σημειώθηκε όταν ο καταδικασμένος Γιάννης Λαγός σηκώθηκε και απηύθυνε ερωτήσεις στη μάρτυρα με εξαιρετικά έντονο ύφος κάνοντας μορφασμούς, χωρίς και πάλι η προεδρος να τον εγκαλέσει, αντίθετα μάλιστα το έκανε προς το πρόσωπο της μάρτυρα όταν του απάντησε στην ίδια ένταση.

Ο καταδικασμένος Γ. Λαγός επιχείρησε-ανεπιτυχώς- να συγκρίνει τη δολοφονία του Π. Φύσσα με εκείνη του Νίκου Τεμπονέρα λέγοντας πως τότε δεν διώχθηκε κανένα ηγετικό στέλεχος της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Καλαμπόκας ήταν μέλος της.Απαντώντας σε επίπληξη της προέδρου επειδή δεν απαντούσε στις εξαιρετικά επιθετικές ερωτήσεις του Γιάννη Λαγού η Μάγδα Φύσσα είπε «Μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου» με την πρόεδρο να της αντιτείνει «Θα κάνετε υπομονή».

Γιάννης Λαγός: Δε γνωρίζει τίποτα αλλά γνωρίζει ότι έδωσα εντολές και το ακούμε αυτό το πράγμα και θα τρελαθούμε τελείως!
Μάγδα Φύσσα: Μη φωνάζετε.
Πρόεδρος: Ήρεμα, κύριε κατηγορούμενε.
ΓιάννηςΛαγός: Είναι σε δύσκολη θέση, το καταλαβαίνω.

Μάγδα Φύσσα: Εγώ είμαι σε δύσκολη θέση;

Ένταση όμως προκλήθηκε και από την εξέταση του Β. Οπλαντζακη, συνηγόρου του Γιώργου Ρουπακιά η οποία οδήγησε και στη διακοπή της διαδικασίας με τη μάρτυρα να δηλώνει ότι δεν αντέχει να συνεχίσει την κατάθεσή της υπό τέτοιες συνθήκες.

Οπλαντζάκης: Έχει οργανωθεί μια εγκληματική οργάνωση και, όπως μας είπατε, υπήρχαν και πολλές μηχανές, γιατί να μην του πούνε με μηχανάκι «πάμε και φύγαμε»;
Πρόεδρος: Τι εννοείτε;
Οπλαντζάκης: Μηχανάκι, πάμε και φύγαμε. Ο εκπαιδευμένος δολοφόνος Ρουπακιάς…
Παναγιώτης Φύσσας: Κυρία πρόεδρε, είμαι ο πατέρας του, μπορώ να απαντήσω;
Πρόεδρος: Όχι, στη σειρά σας τη Δευτέρα.
Παναγιώτης Φύσσας: Ήμουν εγώ παρών, του είχαν κάνει χώρο για να φύγει!
Μάγδα Φύσσα: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Μας πιέζετε πάρα πολύ. Πώς μπορώ να απαντήσω αν σκέφτηκε αυτό ή το άλλο;
Οπλαντζάκης: Η άλλη πλευρά όλο ερωτήσεις κρίσεως έκανε.
Μάγδα Φύσσα: Κυρία πρόεδρε, εγώ δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ.
5696587

Νωρίτερα οι ερωτήσεις της έδρας εστίασαν στο χτύπημα και στη στάση του Ρουπακιά αλλά και στην αντίδραση του Παύλου Φύσσα.

Μάγδα Φύσσα: Αυτός που έκανε το χτύπημα ήταν εκπαιδευμένος
Πρόεδρος: Έτσι σας είπε ο γιατρός;
Μάγδα Φύσσα: Φυσικά, είπαν ότι κι εδώ έξω να γινόταν, δεν θα μπορούσαμε να τον σώσουμε. Το γράφει και η ιατροδικαστική έκθεση.
Εισαγγελέας: Καταθέσατε ότι ο Παύλος είπε στους φίλους του “τώρα τρέχουμε”, αλλά εκείνος δεν έτρεξε. Θεωρείτε ότι το έκανε διότι ήταν ταπεινωτικό να τρέξει ή έμεινε για να προστατεύσει τους φίλους του;
Μάγδα Φύσσα: Δεν είναι ταπεινωτικό να τρέξεις. Η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να τρέξει μέσα στο σπίτι του, στο Κερατσίνι. Αλλά ήθελε να σώσει τα παιδιά και έτσι έμεινε πίσω.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον ισχυρισμό του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, ότι βρισκόταν σε άμυνα και η Μάγδα Φύσσα απάντησε κατηγορηματικά ότι «υπάρχει το βίντεο που δείχνει τι έγινε», αναφερόμενη στο οπτικοακουστικό υλικό που είναι μέρος της δικογραφίας και αποτυπώνει τον Γ. Ρουπακιά να παρκάρει παράνομα και να κατεβαίνει για να σκοτώσει τον Π. Φύσσα.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις, από την έδρα και την πολιτική αγωγή, για το αν και γιατί ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής.

Εισαγγελέας: Υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι ο γιος σας ήταν στόχος από πριν;
Μάγδα Φύσσα: Το έχω ακούσει. Μετά τις συλλήψεις άκουσα συνομιλίες να λένε “το ψάχναμε το μπαστάρδι, τώρα θα τραγουδάει στον Παράδεισο”….
Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι αν ο γιος σας δεν φώναζε “με μαχαίρωσε”, θα είχε συλληφθεί ο Ρουπακιάς;
Μάγδα Φύσσα: Οχι. Θα είχε φύγει. Ήταν κανονισμένο να φύγει. Και τους χάλασε τα σχέδια ο Παύλος γιατί άντεξε τέσσερα λεπτά.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε απειλές που δέχτηκε όλο το διάστημα μετά τη δολοφονία του γιου της. «Έχω να σας πω κι άλλα. Μετά τη δολοφονία δεν σταμάτησαν οι απειλές, συνεχίστηκαν σε βάρος μας, με το να περνάνε μηχανές κάτω από το σπίτι και φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, με το να βεβηλώνουν το μνημείο του…».
Ερωτώμενη από την Πολιτική Αγωγή για τη στάση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία η Μαγδα Φύσσα αναφέρθηκε στον Ν. Μιχαλολιάκο και την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί.
Πολιτική Αγωγή: Την ευθύνη την έχει αναλάβει κάποιος;
Μάγδα Φύσσα: Φυσικά, ο αρχηγός την πολιτική ευθύνη. Ενώ στην αρχή έλεγαν ότι δεν γνωρίζανε, δεν είχαν καμία σχέση, μετά από δύο χρόνια ο αρχηγός της οργάνωσης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

5696709 scaled

Η μάρτυρας ανέφερε, επίσης, ότι ενώ η ηγεσία της Χρυσής Αυγής παρίστανε ότι δεν ήξερε τον Ρουπακιά, «υπάρχουν τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν ότι τον ξέρανε και πολύ αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει ότι τον εκπαίδευσαν μια χαρά». Άλλωστε, όπως κατέθεσε, πριν τη δολοφονία ο Γ. Λαγός επικοινώνησε με τα κατώτερα στελέχη και μετά τη δολοφονία επικοινώνησε με τον Ν. Μιχαλολιάκο.

«Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες», κατέθεσε επίσης η Μάγδα Φύσσα και έκανε λόγο για μια εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και εκπαίδευση.

Αναφερόμενη στην κοινωνική δράση του γιου της, είπε: «Ο Παύλος ήταν 34 χρονών. Σήμερα θα ήταν 43 και δεν τον άφησαν να ζήσει. Ήταν αντιφασίστας, αλληλέγγυος, βοηθούσε όπου μπορούσε και χρειαζόταν. Ήταν ένας ενεργός πολίτης».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους