Newsroom

Newsroom

Δίκη Άλκη Καμπανού: Τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της εισαγγελέως για την άγρια δολοφονία

Την Πέμπτη συνεχίζεται η αγόρευση της εισαγγελέως

άλκης

Έξι ώρες αγόρευσε η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα αναλύοντας τα βασικά της συμπεράσματα στη δίκη για την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η αγόρευσή της θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, ενώ η ίδια δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει μόλις το 1/3 της πρότασής της.

Παρουσία των γονιών του αδικοχαμένου Άλκη, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα, υποστήριξε ότι η επίθεση, για την οποία κατηγορούνται 12 νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, ήταν οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων. Υιοθετώντας τον όρο «ανορθόδοξος πόλεμος» που είχε χρησιμοποιήσει στην κατάθεσή του ο πατέρας του Άλκη για να περιγράψει το επίδικο οπαδικό επεισόδιο, η εισαγγελέας έκανε λόγο για «οργανωμένο έγκλημα», με τους δράστες να ενεργούν ως «καλοί και πειθαρχημένοι στρατιώτες, ορμώμενοι από πάθη, φανατισμό και μίσος». «Εάν υπήρχε ίχνος ανθρωπιάς θα είχαν επιδείξει έλεος ή μετάνοια. Συνέχισαν όμως μέχρι το τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου, με λυσσαλέο μίσος και σκοπό την αφαίρεση ζωής. Αρκεί να πάρουν εκδίκηση για την ικανοποίηση του “εγώ” τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «βουβή» επίθεση και «μεγαλείο βαρβαρότητας».

Ο «ιθύνων νους», ο «σαμουράι», ο δήθεν «σοφέρ»

Αποτιμώντας κάθε πτυχή της υπόθεσης και αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών μέσων και μαρτυρικών καταθέσεων, η κα Κλιάμπα αναφέρθηκε σε καθέναν από τους 12 κατηγορούμενους ξεχωριστά, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς τη συμμετοχή καθενός εξ αυτών στο έγκλημα.

Χαρακτήρισε ως «ιθύνοντα νου» της επίθεσης τον 1ο κατηγορούμενο, ο οποίος συνελήφθη χρονικά πρώτος και αποτέλεσε το «κλειδί» ώστε να φτάσουν οι διωκτικές Αρχές στα ίχνη των υπολοίπων προσώπων. Διέθετε «αρχηγική φυσιογνωμία» και «εμπειρία», ενώ «ήξερε να οργανώσει και να καθοδηγήσει τους “στρατιώτες” του» ανέφερε η εισαγγελέας για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο που φέρεται να έμεινε στο αυτοκίνητο.

Τοποθέτησε στο σημείο του φονικού- αποδίδοντας συμμετοχή στη δολοφονία του ‘Αλκη- όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, εκτός από τον 6ο και τον 8ο, για τους οποίους είπε ότι δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 19χρονος, λόγω χρόνου, όμως πρόσθεσε, πως η παρουσία τους ήταν «καθοριστική για την έκβαση του “πολέμου”».

Ειδικότερα, για τον 10ο κατηγορούμενο που φέρεται να κρατούσε το δρεπάνι, είπε ότι ενήργησε με «οργή και μίσος», χτυπώντας «αλύπητα» τον Άλκη και τα άλλα δύο θύματα για να πάρει εκδίκηση για προγενέστερο επεισόδιο όπου ο ίδιος υπήρξε θύμα. «Είχε τέτοιο μίσος που κάρφωσε το δρεπάνι σε όποιον βρέθηκε μπροστά του, σαν άλλος “σαμουράι”, μόνο που οι σαμουράι ήταν γενναίοι πολεμιστές» επισήμανε η εισαγγελέας.

Όσον αφορά τον 12ο κατηγορούμενο, που απολογούμενος είχε πει ότι έκανε τον «ταξιτζή», η κα Κλιάμπα ανέφερε ότι συμμετείχε 37 δευτερόλεπτα στη βάρβαρη επίθεση. «Ούτε “σοφέρ”, ούτε θεατής ήταν, προκύπτει μετά βεβαιότητας ότι συμμετείχε ενεργά και αποφασιστικά, ορμώμενος από το ίδιο πάθος και μίσος για τον αιώνιο αντίπαλο (τον ‘Αρη)» ήταν τα λόγια της εισαγγελικής λειτουργού.

«Για τον θάνατο του ‘Αλκη φταίνε όλοι, ανάλογα με τη συμμετοχή τους», πρόσθεσε η ίδια, περιγράφοντας τους 12 κατηγορούμενους ως «εγκληματικές φυσιογνωμίες», παρόλο που οι ίδιοι «επιχείρησαν να παρουσιαστούν ως καλά παιδιά». Για τον τραυματισμό του κολλητού φίλου του ‘Αλκη, η εισαγγελέας είπε ότι λίγο απείχε από τον θάνατο, τονίζοντας ότι εάν δεν έρχονταν οι οπαδοί του Άρη «το επεισόδιο θα έληγε με δύο νεκρούς».

Αρματωμένοι και μαυροντυμένοι για να μοιάζουν με τον θάνατο

Πήγαν αρματωμένοι σαν αστακοί, μαυροντυμένοι για να μοιάζουν με το θάνατο, είπε σε άλλο σημείο της αγόρευσής της για να επισημάνει ότι δεν θα λάβει υπόψιν τις καταθέσεις της μητέρας και της αδελφής του Άλκη, αλλά και των μητέρων των κατηγορουμένων προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι κατακλύστηκε από το συναίσθημα. «Εμείς δεν δικάζουμε τις οικογένειες. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι οι κατηγορούμενοι είναι καλά παιδιά. Τα καλά παιδιά δεν νιώθουν μίσος, δεν κυκλοφορούν με όπλα και δεν αφαιρούν ζωές. Δεν μπορώ να λάβω υπόψιν τις καταθέσεις που δεν βοήθησαν στην απόδειξη της αλήθειας, αυτής που αναζητούσαμε όλοι».

Σχολιάζοντας την κατάθεση του Αριστείδη Καμπανού, του πατέρα του Άλκη, επισήμανε πως ο ίδιος έδωσε μέσα από δύο λέξεις την πραγματική διάσταση του φονικού επεισοδίου. «Ο πατέρας του Άλκη οριοθέτησε πραγματικά με λίγες λέξεις τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων. Ο προσχεδιασμός, η εγκατάλειψη των κινητών στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, η κατοχή όπλων, ακόμη και τέτοιων που ξεκοιλιάζουν, τα αλλεπάλληλα και ταυτόχρονα χτυπήματα που δέχθηκαν τα θύματα, από κάθε πλευρά, από κάθε κατηγορούμενο. Όλα αυτά οδηγούν στην κρίση της ενοχής τους. Έχουμε ένα παιδί νεκρό, και δύο παραλίγο νεκρά, τι άλλο έπρεπε να πετύχουν; Ο πατέρας του Άλκη έκανε λόγο για οργανωμένο έγκλημα, και δεν είχε καθόλου άδικο».

Η εισαγγελέας τόνισε ακόμα πως οι συνήγοροι δεν επιχείρησαν να ξετυλίξουν το μυστήριο των αντιφάσεων των κατηγορουμένων, αλλά των θυμάτων. Επίσης, σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι ήταν γνώριμοι της αστυνομίας σε αντίθεση με τον Άλκη και την παρέα του.

«Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι κατηγορούμενοι πήγαιναν στον σύνδεσμο για να αγοράσουν ρούχα και ήταν τα καλύτερα παιδιά, μόνο που είναι γνώριμοι της αστυνομίας, αντιθέτως με τα θύματα της επίθεσης. Η προσπάθεια των κατηγορουμένων πέφτει στο κενό. Κανένας οργανωμένος οπαδός δεν κυκλοφορεί “γυμνός” τις νύχτες στα σοκάκια της πόλης. Αντίθετα, κυκλοφορεί οπλισμένος έστω και με κάτι μικρό, για παν ενδεχόμενο. Τα θύματα όμως δεν είχαν την ανάγκη να εξοπλιστούν, δεν χρειαζόταν να προστατευτούν γιατί πολύ απλά απολάμβαναν την ζωή. Δεν είχαν τίποτα πάνω τους, εκτός βέβαια από ένα αναψυκτικό που μοιράστηκαν για τελευταία φορά ο Άλκης με τον Άγγελο. Διερωτώμαι λοιπόν, σεβαστό δικαστήριο, εάν αυτοί οι πέντε νέοι είναι οργανωμένοι, τότε οι μη οργανωμένοι κατηγορούμενοι τι ήταν; Θέλησαν να αφαιρέσουν ζωές και το πέτυχαν. Δεν τους ένοιαζε πόσες ζωές Αρειανών θα αφαιρέσουν. Είχαν σχέδιο και βαρύ οπλισμό. Αυτοί λοιπόν, τι είναι; Απλοί δολοφόνοι; Το αφήνω στην κρίση σας».

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…