Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Μη ανεκτές οι συμπεριφορές που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα

Ανακοίνωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Αθανάσιο Ράντο που μετέχει στη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

57f771891dc524980e8b4692 1

Ο ΔΣΑ κάνει μεταξύ άλλων λόγο για παραβίαση δια του τύπου του απορρήτου των επικοινωνιών και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει τις πράξεις αυτές και ως ποινικά αξιόλογες καθώς στρέφονται κατά δικαστικού λειτουργού που υπηρετεί «σε Ανώτατο Δικαστήριο που καλείται να κρίνει θέματα μείζονος νομικού, αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος».

Βέβαια, δεν αναφέρει πουθενά το περιεχόμενο των «ευαίσθητων» αυτών συνομιλιών ούτε το γεγονός πως ο δικαστικός λειτουργός φέρεται εξαιτίας αυτών ακριβώς των συνομιλιών να εκβιάζεται με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία δεν είναι ανεκτές συμπεριφορές που πλήττουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής με την δια του τύπου παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Είναι δε όχι μόνον ποινικά αξιόλογες, αλλά και προκλητικά αγοραίες, όταν στρέφονται κατά δικαστικού λειτουργού, ο οποίος όλως συμπτωματικά (!) υπηρετεί σε Ανώτατο Δικαστήριο που καλείται να κρίνει θέματα μείζονος νομικού, αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος επιτείνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι η τέλεση των επίμαχων -ποινικά αξιόποινων- πράξεων συμπίπτει χρονικά με εκκρεμή διάσκεψη του Δικαστηρίου αυτού.

Είναι προφανές ότι κάθε απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, από όπου κι αν προέρχεται, συνιστά βαρύτατη προσβολή του κράτους δικαίου.

Ο διασυρμός δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι “επικηρύσσονται” λόγω της ανεπιθύμητης στάσης που τηρούν στις διασκέψεις των δικαστικών οργάνων, αποτελεί ευθεία βολή κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και δυσάρεστο οιωνό για το μέλλον, ενόψει της σοβαρότητας του διακυβεύματος.

Το δικηγορικό σώμα, στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής για την προάσπιση του Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αντιδρά σε τέτοιου είδους βαρύτατες προσβολές. Αντιστέκεται στην επικράτηση του κιτρινισμού και της φαυλότητας που υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο και πλήττουν τους θεσμούς. Η κατίσχυση των συνταγματικών αξιών αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, για την οποία διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, χωρίς προϋποθέσεις.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη έναντι πάντων.

Και βεβαίως το γεγονός ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί – όπως και κάθε φορέας κρατικής εξουσίας- πρέπει να ελέγχονται δεν συνιστά καινοφανή διαπίστωση. Εγείρονται όμως ερωτήματα, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να επιδεικνύει μια αμφίσημη στάση, με δεδομένο ότι βάση της παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα του δικαστικού λειτουργού τίθεται το προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση της χρήσης και αξιοποίησης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων.

Η τήρηση και διαφύλαξη της νομιμότητας είναι ευθύνη όλων.»