Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Η κατάθεση της Λίνας Νικολοπούλου

Για τις 20 Ιουλίου διέκοψε το Δικαστήριο τη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη με τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα για τις αποκαλύψεις του περιοδικού Hot Doc σχετικά με τις σχέσεις της Λίνας Νικολοπούλου με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το γεγονός ότι "βάφτισαν" τον καρκίνο κολλητικό ώστε η εταιρία της να πάρει διαφημιστικό έργο του Κέντρου. Το δικαστήριο διέκοψε στο σημείο αυτό για τις 20 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία θα καταθέσει ερωτήματα στη Λίνα Νικολοπούλου ο Κώστας Βαξεβάνης.

594ce7b61dc524c3548b4b51

Διαβάστε την κατάθεση της Λίνας Νικολοπούλου, με τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννη Μαντζουράνη.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έχετε διαβάσει το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε αν το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν προκηρύξει τον διαγωνισμό είχε υποβάλλει αιτήματα στο ΕΣΡ για να μεταδοθούν τα μηνύματα δωρεάν, όπως υπάρχει η δυνατότητα;

ΝΙΚΟΛΟΥΠΟΥΛΟΥ: Τα μηνύματα που αφορούσαν το έργο για τον καρκίνο, τα φτιάξαμε εμείς. Με βάση τον διαγωνισμό, έπρεπε να αγοράσουμε ραδιοτηλεοπτικό χρόνο για τη μετάδοσή τους. Δεν γνωρίζω αν είχε υποβάλλει κάποιο αίτημα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε αν το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε τη δυνατότητα να τιμολογήσει απ’ ευθείας τα ΜΜΕ χωρίς τη μεσολάβηση της εταιρίας σας;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Για το συγκεκριμένο έργο δεν είχε δικαιοδοσία, γιατί ήταν έργο ΕΣΠΑ και σύμφωνα με αυτά ο χρόνος αγοράζεται. Πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει μια έκπτωση 9% που έχουν δικαίωμα να πάρουν εταιρίες μόνο σαν τις δικές μας. Αν το ΚΕΕΛΠΝΟ αγόραζε απ’ ευθείας θα πλήρωνε πιο ακριβά.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αμφισβητώ ότι υπάρχει τέτοιος νόμος.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω τον νόμο.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Επιστροφή είναι, όχι έκπτωση. Στις διαφημιστικές πάει η επιστροφή.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Στις διαφημιστικές πάει, αλλά αν το ΚΕΕΛΠΝΟ αγοράσει απ’ ευθείας δεν δικαιούται αυτής της επιστροφής. Όλες οι εταιρίες που κάνουν αυτά τα έργα, αυτή την επιστροφή τη χαρίζουν στην εποπτεύουσα αρχή. Εμείς φροντίσαμε και 98% περισσότερα σποτ έγιναν δωρεάν. Αντί δηλαδή να αγοραστούν 100 ευρώ χρόνος και προβολή, πληρώθηκαν 100 και είναι σαν να αγοράστηκαν 198.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πάντως μετρητά δεν δώσατε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Έργο δώσατε.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλιστα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής των προσφορών;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είχε δώσει μια παράταση στην αρχική προκήρυξη. Εμείς δεν είχαμε υποβάλλει από την αρχή προσφορά.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε αν η παράταση αυτή δόθηκε από το αρμόδιο όργανο του ΚΕΕΛΠΝΟ ή ήταν παράνομη;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το γνωρίζω και δεν με αφορά.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Υπάρχει στη διαπίστωση του ΣΕΥΥΠ ότι αυτά ήταν παράνομα.

Συνεχίζει ο Γιάννης Μαντζουράνης: Είχατε μια ποινή δύο μηνών. Κάνετε την αίτηση για να διαγραφεί;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η καταδικαστική απόφαση είχε παραγραφεί.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Κάνατε την αίτηση τον Ιούνιο του 2012.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλιστα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πώς πληροφορηθήκατε για την εις βάρος σας καταδικαστική απόφαση;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη αξιολογήσει ότι ήταν ανάξιο λόγου και είχε ήδη κατοχυρώσει σ’ εμάς το έργο. Το πληροφορήθηκα από το υπουργείο Παιδείας.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης επεσήμανε ότι βάσει της προκήρυξης, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ όφειλαν να έχουν καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία και να δηλώνουν ότι δεν έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Εσείς βεβαιώσατε ότι δεν είχατε καταδικαστεί;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Εσείς δεν γνωρίζατε ότι έχετε καταδικαστεί;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το γνώριζα, όχι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Και πώς γνώριζε την απόφαση το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν την αξιολόγησε ως σοβαρή;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν προέκυψε το ζήτημα με την έκθεση του ΣΕΥΥΠ, επικοινώνησα με τη νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ και τους ρώτησα. Διότι όντως δεν γνώριζα ότι υπήρχε αυτό στο ποινικό μητρώο μου. Από το ΚΕΕΛΠΝΟ μου είπαν πως “ναι” αλλά αξιολόγησαν πως δεν επρόκειτο για κάτι σημαντικό, διότι δεν είχε σχέση με την εταιρία, παρά με μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που την εποχή εκείνη δεν ήταν αδίκημα.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Οι εταιρίες δεν έχουν ούτως ή άλλως ποινικό μητρώο.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Θυμάστε πότε έγινε ο διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας απ’ όπου πληροφορηθήκατε για την καταδίκη σας;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θυμάμαι ποιον μήνα. Μπορώ να κοιτάξω και να σας πω την επόμενη φορά. Ήταν πάντως το 2012. Όταν πάντως παρέλαβα το ποινικό μητρώο μου, πήγα και το κατέθεσα. Νομικός τον οποίο συμβουλεύτηκα μου εξήγησε ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει ότι θα με απορρίψουν από τον διαγωνισμό.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης τόνισε σε αυτό το σημείο ότι ο διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας στον οποίο επίσης συμμετείχε η εταιρία της Λίνας Στουρνάρα έγινε τον Ιούνιο του 2012 άρα η κα Στουρνάρα έλαβε τότε γνώση. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καρκίνο προκηρύχθηκε το 2009.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Κατά την κατακύρωση του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2010, πήγατε το ποινικό μητρώο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω ξαναπεί ότι πήγε υπάλληλος μας και παρέδωσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τα απαιτούμενα έγγραφα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Τι έλεγε τότε το ποινικό μητρώο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι το έλεγε. Το ποινικό μητρώο με την καταδικαστική απόφαση των δύο μηνών, κατατέθηκε κανονικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο αξιολόγησε ότι αυτή δεν είναι λόγος για να μην κατακυρώσουν τον διαγωνισμό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Προκύπτει από το πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού ότι δεν αξιολογήθηκε η ποινή ως σοβαρή;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αν υπήρχε γραμμένο πιθανό να το ήξερα. Δεν έλαβε καμία γραπτή επικοινωνία που να λέει αυτό το συγκεκριμένο. Αυτό προέκυψε μετά την έκθεση ελέγχου του ΣΕΥΥΠ. Τότε επικοινώνησα με το νομικό τμήμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και έλαβα τηλεφωνικά τη διαβεβαίωση ότι υπήρχε, αλλά όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δεν αξιολογήθηκε ως σοβαρό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Θυμάστε με ποιον μιλήσατε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αυτός ο κύριος που πήγε το μητρώο σας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν σας είπε τι περιελάμβανε το ποινικό μητρώο σας;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Όλοι το θεωρούσαν άνευ σημασίας.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Για να γίνει κατακύρωση του διαγωνισμού η επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ έβγαλε ένα πρακτικό. Στο πρακτικό αυτό, αναφέρεται ότι υπήρχε ποινικό μητρώο και δεν αξιολογήθηκε ως σημαντικό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα αναγνωστεί το πρακτικό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Δεν αναγράφεται κύριε πρόεδρε. Και αυτό δεν είχε μόνο θετική επίπτωση για την εταιρία της κας Στουρνάρας, αλλά και για τις άλλες εταιρίες, οι οποίες δεν έλαβαν γνώση για να μπορούν να προσφύγουν ζητώντας τον αποκλεισμό της εταιρία της κας Στουρνάρα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναφέρεται τίποτα στο πρακτικό.

Συνεχίζει ο Γιάννης Μαντζουράνης: Γνωρίζετε αν υπήρχαν πρακτικά αξιολόγησης όλων των προσφορών;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Απ’ όσο γνωρίζω ναι. Όλοι πρέπει να έχουν για κάνουν εάν θέλουν ενστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε καμία ένσταση.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αν δεν είναι γνωστά όλα τα στοιχεία, δεν γίνονται ενστάσεις… Οι άλλες εταιρίες έφτασαν μέχρι το τελικό στάδιο της αξιολόγησης; Περιέχονται οι αξιολογήσεις στο τελικό πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Οι προσφορές ανοίγονται και αξιολογούνται με συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από την προκήρυξη. Με βάση αλγόριθμο που προβλέπεται μέσα στην προκήρυξη (στην προκειμένη περίπτωση είχε 80% βαρύτητα η τεχνική προσφορά και 20% βαρύτητα η οικονομική προσφορά) αναδεικνύεται ο ανάδοχος.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης παρουσιάζει το πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καρκίνο και ρωτάει: Κατά την αποσφράγιση των προσφορών ποιοι ήταν παρόντες από κάθε εταιρία.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θυμάμαι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Εσείς ήσασταν;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θυμάμαι.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης διαβάζοντας το πρακτικό επισημαίνει ότι από τις συμμετέχουσες εταιρίες η μόνη που ήταν παρούσα ήταν η Λίνα Νικολοπούλου.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν εμφανίζονται πάντα. Δεν είναι υποχρεωμένοι.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του ίδιου πρακτικό ο Γιάννης Μαντζουράνης υπογραμμίζει ότι η επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα την αποδοχή των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν από την κα Στουρνάρα (και το ποινικό μητρώο) διότι αφ’ ενός κατατέθηκαν έγκαιρα και αφ’ ετέρου είναι σύμφωνα με τους όρους και τις απαιτήσεις της διακήρυξης.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Σε ποιο σημείο του πρακτικού αξιολογεί ως άνευ σημασίας την εις βάρος σας καταδικαστική απόφαση;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας είπα και νωρίτερα οτι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τη νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε αν παραδόθηκαν από την εταιρία σας στοιχεία στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκ των οποίων να πιστοποιείται με ακρίβεια ο βαθμός υλοποίησης των παραδοτέων έργων;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Απολύτως. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η υλοποίηση γίνεται βαθμιαία και η πληρωμή γίνεται κατόπιν έγκρισης των παραδοτέων. Αν δεν γίνει η παράδοση του έργου, δεν γίνεται η πληρωμή. Το έργο παραδόθηκε κανονικά και πληρώθηκε μέχρι το τέλος. Έγινε επίσης επιτόπια επαλήθευση του έργου από την αρμόδια Αρχή του υπουργείου Υγείας.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αφού παραδώσατε αυτά που προβλέποταν, ποιο λόγο είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ να αρνηθούν στο ΣΕΥΥΠ τα έγγραφα που εσείς παραδώσατε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να υποθέσω κ. Μαντζουράνη. Υποθέτω ότι επειδή αυτά τα έργα δεν είναι αρμοδιότητα του ΣΕΥΥΠ ήταν αρνητικό το ΚΕΕΛΠΝΟ να τους αφήσει να ελέγξουν το έργο. Διότι το ΣΕΥΥΠ δεν είναι υπεύθυνο για τα έργα ΕΣΠΑ. Θα πρέπει όμως να ερωτηθεί σχετικά το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πώς περιήλθε στα χέρια του ΣΕΥΥΠ η απολογητική έκθεση; Από το διαδίκτυο, δεν την παρέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό δεν το γνωρίζω, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ειχατε αναλάβει μήπως και κάποια άλλη υποχρέωση που δεν προκύπτει από την απολογητική έκθεση; Διότι εδώ αναφέρεται ότι η εταιρία σας είχε αναλάβει την υποχρέωση εκτός από τις επ αμοιβή προβολές να φτιάξει και άλλα σποτ.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι δική σας εκτίμηση. Δεν είπαμε ότι θα φτιάξουμε κι άλλα σποτ, είπαμε ότι φροντίσουμε αυτά τα σποτ να προβληθούν και δωρεάν.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Όταν κάνατε τις δωρέαν μεταπροβολές πήρατε άδεια από το ΕΣΡ:

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, το κάναμε για να βοηθήσουμε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Από την απολογιστική σας έκθεση μπορεί κάποιος να διακρίνει ποια μηνύματα μεταδόθηκαν δωρεάν και ποιά ήταν πληρωμένες προβολές;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς. Υπάρχει πίνακας στην απολογιστική έκθεση που αναφέρει το 98% των επιπλέον μηνυμάτων.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Άλλο ρώτησα. Αν μπορεί κάποιος να δει, πόσα μηνύματα ήταν δωρεάν και πόσα πληρώθηκαν. Ο πίνακας με τις προβλεφθείσες και τις παραδοθείσες ποσότητες δεν αφορά το αν ήταν δωρεάν ή επί πληρωμή.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Στους λεπτομερείς πίνακες που έχουν παραδώσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος παρεμβαίνει για να επισημάνει στη Λίνα Νικολοπούλου ότι δεν προκύπτει αν από τα επιπλέον σποτ που παραδόθηκαν πληρώθηκαν κάποια ή και όλα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Τα ΜΜΕ ως ανώνυμες εταιρίες ακόμη και για δωρεάν έργα, πρέπει να κόψουν τιμολόγια. Με ποιον τρόπο λοιπόν έγινε η δωρεάν προβολή;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η υποχρέωση για δωρεάν μηνύματα αφορά τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι την εταιρία μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουμε τη σύμβαση που έχουν υπογράψει. Εμείς κάναμε και πολύ παραπάνω.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Χρησιμοποιήσατε εθελοντικές οργανώσεις;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως. Συνολικά ήταν 25 εθελοντικές οργανώσεις για έχει μεγάλη εμβέλεια το έργο.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πόσες απ’ αυτές πληρώθηκαν;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Οι εθελοντικές οργανώσεις δεν πληρώνονται. Πληρώθηκαν μόνο υπεργολάβοι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Προκύπτει από την απολογιστική έκθεση ότι οι εθελοντικές οργανώσεις δεν πληρώθηκαν;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η απολογιστική έκθεση αφορά το έργο αυτό καθ’ αυτό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πάμε να δούμε πώς μπήκε στο ΕΣΠΑ το έργο…

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν με αφορά!

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Χορηγίες υπήρχαν σ’ αυτό το έργο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά τα έργα δεν έχουν χορηγούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χορηγοί στην επαρχία για να πληρώνουν για παράδειγμα τα έξοδα των εθελοντών υπήρχαν;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αν κάποιος εθελοντής μας είχε χορηγό, δεν το γνωρίζουμε. Στα ΕΣΠΑ δεν μπορείς να πάρεις χρήματα από αλλού.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για την ανάτυξη ανθρώπινου δυναμικού;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.

ΜΑΝΤΡΟΥΡΑΝΗΣ: Ξέρετε σε ποιο υπουργείο είχε ανατεθεί; Στο Εργασίας. Η πρώτη τροποποίηση για να μπει το ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε τον Μάιο του 2009. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ έγινε τον Ιούνιο του 2009. Το 2017 υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και υπουργική απόφαση για απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. Το υπουργείο αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί η νομιμότητα των δαπανών. Γνωρίζετε ότι ανεκλήθη η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και πλέον θα αναγκαστεί το Δημόσιο να πληρώσει γιατί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στην Ε.Ε.;

Παρεμβαίνει στο σημείο αυτό ο Σπύρος Μουζακίτης για να διερωτηθεί αν η εν λόγω απόφαση είναι δημοσιευμένη σε ΦΕΚ και να εκφράσει απορία για το που τη βρήκε η πλευρά της υπεράσπισης. Φυσικά η απόφαση είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, όπου και βρέθηκε πράγμα το οποίο προφανώς αγνοούσε ότι συμβαίνει ο πρώην Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ανακλήθηκε πράγματι η απόφαση. Το γνωρίζω γιατί αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Την ελληνική αντικαρκινική εταιρία την ξέρετε; Ξέρετε ότι αυτή η εταιρία χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και σκοπός της είναι η ενημέρωση για τον καρκίνο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρω την εταιρία και ξέρω ότι μέσα στους σκοπούς της είναι και αυτό.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Κάνατε προσπάθεια να συνεργαστείτε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αναφέρεται αυτό στην απολογιστική έκθεση;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήθελε η εταιρία να συνεργαστεί μαζί μας.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Επικαλείστε νόμο που λέει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αρμοδιότητα και για μη λοιμώδη νοσήματα. Ξέρετε αν υπάρχει ο καρκίνος μέσα σε αυτά;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ούτε το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να ασχολείται με πρόληψη. Το ζήτημα είναι αν έχει εναρμονιστεί ο εσωτερικός κανονισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν αναλαμβάνει μια δράση εκτός του υφιστάμενου κανονισμού, κάνει κάτι μη νόμιμο.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο νόμος έλεγε ότι πρέπει να κάνει και τέτοια έργα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Με τι άλλο σχετικό με τον καρκίνο έχει ασχοληθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά από το δικό σας έργο και δεδομένου ότι υπήρχε η υποδομή, δεν έκανε άλλες δράσεις για τον καρκίνο το ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έκανε όχι. 

Ο Γιάννης Μαντζουράνης παρουσίασε σ’ αυτό το σημείο μερικές δεκάδες δημοσιευμάτων τα οποία μιλούν για τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα και τις σχέσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ρωτώντας την κα Νικολοπούλου, αν και αυτά είναι συκοφαντικά. Η ίδια ζήτησε να κρατηθούν τα δημοσιεύματα και πρόσθεσε ότι όλα τα μέσα αναπαρήγαγαν τη ρητορική του Κώστα Βαξεβάνη. Είπε επίσης ότι έχει καταθέσει μηνύσεις κατά της εφημερίδας “Δημοκρατία” και του σάιτ olympia.gr.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ξέρετε πότε βγήκαν αυτά τα δημοσιεύματα και ποιος αντιγράφει ποιον;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το πρώτο δημοσίευμα ήταν στο Hot Doc τον Δεκέμβριο του 2015.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Σε άλλους κάνατε μηνύσεις;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προς το παρόν, όχι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Τελικά λοιπόν ποιος έχει εμμονή με ποιον. Η κα Στουρνάρα με τον κο Βαξεβάνη ή το αντίστροφο;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Βαξεβάνης έκανε ένα φρικτό δημοσίευμα με την ευκαιρία του πορίσματος ελέγχου του ΣΕΥΥΠ. Μέσα στις 97 σελίδες του πορίσματος υπάρχουν 10 σελίδες που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ και την εταιρία μου. Ο κ. Βαξεβάνης έκανε ένα δημοσίευμα μόνο για την οικογένειά μου, γιατί θεώρησε ότι ήταν μια ευκαιρία να χτυπήσει τον σύζυγό του. Τότε έκρινα ότι δεν πρέπει να ασχοληθώ μαζί του. Όταν αναπαράχθηκαν τα δημοσιεύματα μετά από μήνες, αποφάσισα να προσφύγω στη Δικαιοσύνη γιατί θεώρησα ότι ο Βαξεβάνης διαδίδει ψέματα τα οποία αναπαράγονται. Το ότι οι άλλοι χρησιμοποιούν τη ρητορική του Βαξεβάνη, σημαίνει ότι ο Βαξεβάνης είναι αυτός που έχει κάνει τη ζημιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν μόνο το περιοδικό που ασχολήθηκε με το θέμα…

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ τότε επέλεξα να μην κάνω μήνυση σε κανέναν. Μετά από τρεις μήνες που ο Βαξεβάνης επανήλθε, κατέθεσε μήνυση. Το αν θα κάνω άλλες μηνύσεις θα το κρίνω εγώ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Υπάρχει άλλο έργο εκτός του καρκίνου που να έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρχε ένα ακόμη για καρδιαγγειακά νοσήματα, το οποίο νομίζω πως δεν ολοκληρώθηκε.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αυτό δεν προκύπτει. Μόνο το δικό σας, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Συνεχίζει ο Γιάννης Μαντζουράνης, ρωτώντας αν επιμένει η μηνύτρια ότι την περίοδο κατά την οποία ο σύζυγός της ήταν υπουργός Οικονομικών δεν πήρε δουλειές. Η πολιτική αγωγή παρενέβη λέγοντας ότι αυτό δεν έχει σχέση με το κατηγορητήριο. “Σε διαγωνισμό δεν είχα συμμετάσχει” απάντησε η κα Στουρνάρα, με τον Γιάννη Μαντζουράνη να επιμένει τονίζοντας ότι δεν μίλησε για διαγωνισμό. “Δεν έχω πάρει χρήματα από το Δημόσιο” επέμεινε η Λίνα Νικολοπούλου.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε από πότε ως πότε ήταν ο σύζυγός σας υπουργός;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θυμάμαι. Δεν έχει σχέση αυτό κύριε πρόεδρε με την υπόθεση.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η σύμβαση με τον ΕΟΦ πότε είναι;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το έργο αυτό είχε κατακυρωθεί πριν ο σύζυγός μου γίνει υπουργός.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης τονίζει ότι η τελική σύμβαση μεταξύ της εταιρίας της Λίνας Νικολοπούλου και του ΕΟΦ υπεγράφη όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών, με τη Λίνα Νικολοπούλου να επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός έγινε πριν ο σύζυγός της επιλεγεί για τη θέση του “τσάρου” της Οικονομίας.

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον Σπύρο Μουζακίτη να επιμένει ότι όσα ακούγονται δεν έχουν σχέση με το κατηγορητήριο. Ο Κώστας Βαξεβάνης παρενέβη για να τονίσει ότι όταν ο κ. Μουζακίτης ήταν Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος αντί να ελέγχει όπως έπρεπε το ΚΕΕΛΠΝΟ για το οποίο δεχόταν καταγγελίες, η σύζυγός του συνεργαζόταν με τη σύζυγο Στουρνάρα. “Καλά έκανε” απάντησε ο Σπύρος Μουζακίτης.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αναλάβατε τη διοργάνωση του e-health του 2015;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Απάντησα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γιατί το ανέθεσε σ’ εσάς το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί είμαι πολύ καλή σ’ αυτό που κάνω και γιατί δεσμεύτηκα να φέρω τα χρήματα. Η σύμβαση προέβλεπε ότι δεν θα πληρωθεί ούτε ένα ευρώ από τον λογαριασμό του Δημοσίου.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αφού το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε το συγκεκριμένο έργο από το υπουργείο Υγείας γιατί το έδωσε σ’ εσάς με ιδιωτικό συμφωνητικό.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω απαντήσει.

Το δικαστήριο διέκοψε στο σημείο αυτό για τις 20 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία θα καταθέσει ερωτήματα στη Λίνα Νικολοπούλου ο Κώστας Βαξεβάνης.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης