Newsroom

Newsroom

Δικαστήριο ΗΠΑ: Η Αργεντινή οφείλει να πληρώσει τους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα

Η Αργεντινή κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου των ΗΠΑ που την υποχρεώνει να καταβάλει 1,3 δις. δολάρια σε κατόχους…

Η Αργεντινή κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου των ΗΠΑ που την υποχρεώνει να καταβάλει 1,3 δις. δολάρια σε κατόχους κρατικών ομολόγων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μετά την χρεοκοπία του 2002.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχολίασε πως η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση να θα επηρεάσει αρνητικά τις μελλοντικές προσπάθειες χωρών να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

Η συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη κρατάει περίπου δέκα χρόνια. Η Αργεντινή κατηγορείται ότι παραβίασε τις ρήτρες ίσης μεταχείρισης ομολογιούχων όταν επέλεξε να πληρώσει μόνο όσους συμμετείχαν στην ανταλλαγή ομολόγων κατά την περίοδο μετά τη στάση πληρωμών το 2002.

Η απόφαση του περιφερειακού δικαστή Thomas Griesa αναφέρει ότι η Αργεντινή οφείλει να εξοφλήσει τους κατόχους ομολόγων πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι η τελευταία απόφαση χρειάζεται την έγκριση του εφετικού δικαστηρίου ο Griesa διέταξε τα χρήματα να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό έως τις 15 Δεκεμβρίου αντί να πληρωθούν απευθείας οι ενάγοντες.

Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει την τεχνική αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα αξίας περίπου 24 δισ. δολ. που εκδόθηκαν για τις ανταλλαγές του 2005 και του 2010.

Το Reuters αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ευνοεί επενδυτικές εταιρείες όπως την NML Capital Ltd της Elliot Management Corp΄s NML Capital Ltd και την Aurelius Capital Management.