Δικαστική νίκη Μπογιόπουλου κατά Facebook: Προσωρινή διαταγή υπέρ του δημοσιογράφου για φωτογραφία γυμνών μεταναστών

Στην πρώτη του γνωστή δικαστική ήττα στην Ελλάδα οδηγήθηκε το Facebook μετά το όργιο λογοκρισίας που άσκησε κατά του Νίκου Μπογιόπουλου

My project 1 7

Στην πρώτη γνωστή δικαστική του ήττα στην Ελλάδα οδήγησε το Facebook ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, ο οποίος, οδηγώντας την πολυεθνική στα δικαστήρια, κατάφερε να αρθούν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την πλατφόρμα στον λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα, στις 15 Οκτωβρίου ο Νίκος Μπογιόπουλος ανάρτησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στην ιστοσελίδα «Ημεροδρόμος» το ρεπορτάζ και τη φωτογραφία των 92 ξεγυμνωμένων μεταναστών στον Εβρο.

Το ρεπορτάζ λογοκρίθηκε από την πλατφόρμα, αφού κρίθηκε ως… «σεξιστικού περιεχομένου» και το facebook επέβαλε ποινές στους λογαριασμούς τόσο του ίδιου του δημοσιογράφου όσο και σε πλήθος χρηστών που ανάρτησαν το ρεπορτάζ.

Ωστόσο, η επιμονή του Νίκου Μπογιόπουλου και η απόφασή του να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, εφόσον, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από προσφυγή του δημοσιογράφου κατά του Facebook, εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του δημοσιογράφου και ενάντια στις κυρώσεις που επέβαλε η πλατφόρμα στον λογαριασμό του. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος ο Νίκος Μπογιόπουλος στο koutipandoras.gr, πρόκειται για την πρώτη δικαστική ήττα του Facebook στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerodromos που διατηρεί ο Νίκος Μπογιόπουλος, δήλωσε ότι η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα της έκφρασης κάθε πολίτη στο διαδίκτυο δεν μπορεί να επαφίεται στη λογοκριτική διάθεση κάθε εταιρείας και κάθε πολυεθνικής.

Όπως σημείωσε, αυτή είναι μόνο η αρχή της προσφυγής του κατά του Facebook και ότι με τη νομική αρωγή των δικηγόρων του, τους Κωστή Φιλιππόπουλο, Κώστα Μίντζηρα, Δημήτρη Σαραφιανό, έπεται συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτογραφία των ξεγυμνωνένων μεταναστών που βρέθηκαν στον Έβρο, πιθανότατα έχοντας κακοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο από τουρκικές αρχές, είχε δημοσιευτεί αρχικά στο twitter από τον ίδιο τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Μάλιστα, ο υπουργός οδήγησε το συγκεκριμένο θέμα σε επίπεδο ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τσάμπα Κορόσι, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός παρουσίασε υλικό από από το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της ΓΝ του ΟΗΕ, του έδωσα και φωτογραφίες από το περιστατικό. Είναι απαράδεκτο, αυτοί οι 92 άνθρωποι γυμνώθηκαν από τις αρχές της γείτονος, σύμφωνα με τις δικές τους μαρτυρίες, διασώθηκαν από τη Frontex και τις ελληνικές αρχές. Πρέπει αυτό το περιστατικό οπωσδήποτε να εξεταστεί σε βάθος, και σίγουρα να μην επαναληφθεί», είπε ο Νότης Μηταράκης.