Newsroom

Newsroom

Δικαστική απόφαση-σταθμός για οριστική διαγραφή χρεών δανειολήπτριας

Mε μια απόφαση-σταθμό το Ειρηνοδικείο Κισσάβου Λαρίσης μηδένισε τις δόσεις δανειολήπτριας λόγω ανεργίας. Βάσει της απόφασης η οικονομική κατάσταση της…

Mε μια απόφαση-σταθμό το Ειρηνοδικείο Κισσάβου Λαρίσης μηδένισε τις δόσεις δανειολήπτριας λόγω ανεργίας. Βάσει της απόφασης η οικονομική κατάσταση της δανειολήπτριας θα επαναξιολογείται κάθε χρόνο και σε περίπτωση που μετά από τέσσερα χρόνια αδυνατεί να καταβάλει τις δόσεις το χρέος της θα διαγραφεί οριστικά.

Πρόκειται για την απόφαση (38/2012) που αφορά τη δανειολήπτρια Ευαγγελία Γιακωβή. Το πλέον σημαντικό της απόφασης είναι το γεγονός ότι το δικαστήριο προσδιορίζει μηδενικές καταβολές στην αιτούσα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η ίδια διαθέτει κύρια κατοικία.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου βασίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 του Νόμου 3869/2010 που αναφέρεται σε περιπτώσεις ανεργίας ή ελαχίστου εισοδήματος το οποίο δεν είναι ικανό για βιοπορισμό, καταλήγοντας σε απόφαση υπέρ της δανειολήπτριας, με την οποία ορίζονται μηδενικές καταβολές από μέρους της.

Πιο συγκεκριμένα το Ειρηνοδικείο αποφάνθηκε και απάλλαξε τη δανειολήπτρια από συνολικά χρέη 335.000 ευρώ. Τα χρέη της αιτούσας οφείλονταν σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που είχε εκδώσει και λάβει κατά το παρελθόν και πλέον –μετά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων της- αδυνατούσε να αποπληρώσει. Το αποτέλεσμα ήταν να περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.

Βάσει της δικαστικής απόφασης η περίπτωση της δανειολήπτριας θα επανελέγχεται κάθε 11 μήνες ώστε να αξιολογείται διαρκώς η οικονομική της κατάσταση.

Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται για τέσσερα έτη, ενώ σε περίπτωση που μετά το πέρας τους συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος η οικονομική της κατάσταση δεν διαφοροποιηθεί, τότε η υπόθεση δεν θα επανεξεταστεί και το χρέος θα διαγραφεί οριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αιτούσα δανειολήπτρια Ευαγγελία Γιακωβή είναι έφορος κίνησης πολιτών δανειοληπτών.