Η Ελλάδα βλέπει ξανά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ηγείται της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και να φέρνει χαρά και υπερηφάνεια στους Έλληνες φιλάθλους.
Η πορεία του στο EuroBasket 2025 είναι εντυπωσιακή και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποδεικνύει γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο.
Και όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να εμφανιστεί πανηγυρικά στο πλευρό του Αντετοκούνμπο. Από δηλώσεις υπουργών μέχρι επισημάνσεις σε ΜΜΕ, η προσπάθεια να συνδεθεί η επιτυχία του αθλητή με την πολιτική της κυβέρνησης είναι εμφανής.
Αλλά εδώ τίθεται ένα βασικό ερώτημα. Μπορεί μια κυβέρνηση να «πανηγυρίζει» για έναν πολίτη που έχει καθιερωθεί ως διεθνής αστέρας, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ειπωθεί δημόσια προσβλητικές και ρατσιστικές απόψεις εναντίον του από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη;
Η ιστορία της σχέσης του Γιάννη με την πολιτική σκηνή της χώρας είναι γνωστή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που σήμερα η κυβέρνηση τον παρουσιάζει ως εθνικό καμάρι, είναι παιδί μεταναστών.
Μεγάλωσε σε μια χώρα που δεν του έδινε καν ιθαγένεια μέχρι να γίνει διεθνές αστέρι του NBA. Αν τότε ίσχυε το νομοσχέδιο Πλεύρη, η οικογένεια Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να είχε βρεθεί κρατούμενη, απελαθείσα ή περιθωριοποιημένη, και ο Γιάννης πιθανότατα δεν θα είχε ζήσει ποτέ στην Ελλάδα, πόσο μάλλον να φορούσε τη φανέλα με το εθνόσημο.
Γι’ αυτό η αντίφαση είναι εκκωφαντική. Η ίδια πολιτική τάξη που τώρα τον αποθεώνει, είναι εκείνη που θεσπίζει μέτρα τα οποία θα απέκλειαν παιδιά σαν τον Γιάννη από το δικαίωμα να μεγαλώσουν και να ονειρευτούν σε αυτή τη χώρα.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τις προσβλητικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τον Αντετοκούνμπο, όπου τον αποκάλεσε «Ακενοτούμπο», προφέροντας λανθασμένα το όνομά του.
Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να «πανηγυρίζει» για τον Αντετοκούνμπο; Για έναν αθλητή που, πολλοί από τους σημερινούς «χειροκροτητές» τον αποκαλούσαν «Ακενοτούμπο», τον αντιμετώπιζαν ως «κάποιον από την Αφρική» και αμφισβητούσαν την ελληνικότητά του;
Μπορεί να καμαρώνει σήμερα για έναν άνθρωπο που στο παρελθόν έγινε στόχος ειρωνείας και ρατσιστικών σχολίων, απλώς και μόνο επειδή είναι μαύρος;
Μπορεί, τέλος, να καμαρώνει για τον Γιάννη την ίδια ώρα που φέρνει νομοσχέδια για το μεταναστευτικό, τα οποία, αν ίσχυαν τότε, ίσως δεν θα του επέτρεπαν ποτέ να ζήσει, να μεγαλώσει και να ανθίσει στην Ελλάδα;
Ο Γιάννης δεν άλλαξε. Αυτός ήταν πάντα Έλληνας, πάντα εργατικός, πάντα ταπεινός, πάντα υπερήφανος για τις ρίζες του. Αυτό που άλλαξε είναι το βλέμμα όσων κάποτε τον κορόιδευαν και τώρα σπεύδουν να φωτογραφηθούν δίπλα του, να οικειοποιηθούν τις νίκες του, να τον παρουσιάσουν ως «εθνικό κεφάλαιο».
Όμως η υποκρισία δεν κρύβεται πίσω από πανηγυρισμούς.
Διαβάστε επίσης:
Ο «τυχαίος» νεαρός που μίλησε στη Στεφανίδου, αποδείχτηκε τελικά ακραίος οπαδός της ΝΔ
Η συσκευή που καίει ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα: Ανεβάζει τον λογαριασμό στα ύψη
Επιστολή Βαξεβάνη προς ΕΣΗΕΑ: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε – Ζητάω την άμεση παρέμβαση της Ένωσης»
Δημοσκόπηση με εκπλήξεις: Τα ποσοστά για Καρυστιανού, Τσίπρα και Σαμαρά αν έφτιαχναν κόμμα
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια