ΛΜ

Λουκία Μαστροπέρρου

Δικαιοσύνη στη δικαιοσύνη

Ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι πυλώνας κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι αδύνατο να υπάρξει δημοκρατία και κοινωνική ευημερία αν οι πολίτες, που είναι σε τελική ανάλυση η πηγή της εξουσίας της δικαιοσύνης, δεν νιώθουν ότι ο συγκεκριμένος πυλώνας εκπληρώνει τον ρόλο που του έχουν αναθέσει.

EK Dikaiosini

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην καθημερινότητα τους οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται με τεράστια καθυστέρηση ή νιώθουν ότι ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης δεν γίνεται με τη δέουσα επιμέλεια.

Συχνά κατηγορούν τους δικαστές. Πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις που, όπως όλοι μας, οι δικαστές κάνουν λάθη. Το δικαστικό σώμα δεν έχει το αλάθητο, οι αποφάσεις του κρίνονται και πρέπει να κρίνονται και βεβαίως πρέπει να εκδίδονται μέσα σε εύλογο χρόνο.

Απόψεις περί θέσης του δικαστή μεταξύ Θεού και ανθρώπων απέχουν παρασάγγας από την συνταγματική εξουσία του δικαστή και τον θεσμικό του ρόλο.

Δεν είναι όμως ψευδές ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι υλικές προϋποθέσεις για την βελτίωση των συνθηκών με τις οποίες εργάζονται οι δικαστές.

Το ζήτημα δεν είναι τόσο οικονομικών απολαβών, όσο υποδομών και τρόπου λειτουργίας.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο οι δικαστές να καλούνται να μελετήσουν ογκώδεις φακέλους δικογραφιών σε χώρους εκτός των δικαστηρίων διότι δεν υπάρχει σε πολλά δικαστήρια ένας χώρος μελέτης. Πρόκειται για υποθέσεις οι αποφάσεις επί των οποίων επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

Ακόμη αξίζει να τονιστεί η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ασκούν δικηγορία όντας παράλληλα νέες μητέρες ή η αντίστοιχη δυσκολία των νέων γυναικών δικαστών.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι υπάρχει μια διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, η οποία δεν έχει το επίπεδο που αξίζουν οι πολίτες όχι γιατί οι δικαστές δεν έχουν την γνώση αλλά γιατί στερούνται υποδομής για να αφοσιωθούν στην επιστήμη τους και στον κοινωνικό τους ρόλο.

Πώς όμως θα έρθει η δικαιοσύνη και στην δικαιοσύνη;

Είναι αναγκαίο το ταμείο ανάκαμψης να σχεδιαστεί εκ νέου και να κατευθυνθούν οι αναγκαίοι πόροι στην κατασκευή χώρων για να μπορούν οι δικαστές να μελετούν απερίσπαστοι τις δικογραφίες.

Είναι αναγκαίο να γίνει σημαντική ενίσχυση του προσωπικού των γραμματέων στα δικαστήρια και να θεωρείται επαυξημένο-όχι απαραίτητο- προσόν το να είναι οι γραμματείς προς πρόσληψη απόφοιτοι νομικής.

Είναι αναγκαίο να επανέλθει το προαπαιτούμενο της προηγούμενης δικηγορικής εμπειρίας για τους δικαστές το οποίο να καθοριστεί στα 10 έτη (μαζί με την άσκηση) προκειμένου οι δικαστές να έχουν εμπειρία επαφής με το αντικείμενο της μαχόμενης δικηγορίας, ενισχύοντας έτσι τον κοινωνικό τους ρόλο.

Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι γυναίκες δικαστές και δικηγόροι. Με τη δημιουργία από κάθε δικηγορικό σύλλογο, που δεν έχει, βρεφονηπιακών σταθμών και την δυνατότητα μέσω του να πηγαίνουν σε αυτούς και παιδιά δικαστών προκειμένου να μπορούν οι νέες μητέρες να συγκεντρώνονται απερίσπαστες στο έργο τους.

Συμπερασματικά, είναι αναγκαίο η αναβίβαση του επιπέδου της δικαιοσύνης στον ρόλο που της αναλογεί να συνδυαστεί και με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των λειτουργών και συλλειτουργών της. Αυτό δεν θα γίνει με ευχολόγια αλλά με απτές αλλαγές στην καθημερινότητα, οι οποίες είναι άμεσα αναγκαίο να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το σύνθημα δικαιοσύνη παντού, σημαίνει δικαιοσύνη και στην δικαιοσύνη.

Η Λουκία Μαστροπέρρου είναι υποψήφια βουλευτής νομού Φωκίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr