Δικαίωση για HOT DOC: Στη Βουλή η δικογραφία για τα "χρυσά" Leopard του Γιάννου Παπαντωνίου – Ποινική δίωξη σε βάρος 12 αξιωματούχων

Στο «στόχαστρο» της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς μπαίνει ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου καθώς σύμφωνα με δικογραφία που αποστέλλεται στη Βουλή πρόκειται να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του για το μεγάλο «πάρτι» των εξοπλιστικών και συγκεκριμένα για την αγορά των γερμανικών αρμάτων μάχης

papantoniou 6

Στο «στόχαστρο» της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς μπαίνει ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου καθώς σύμφωνα με δικογραφία που αποστέλλεται στη Βουλή πρόκειται να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του για το μεγάλο «πάρτι» των εξοπλιστικών και συγκεκριμένα για την αγορά των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard. Ποινική δίωξη σε 12 κρατικούς αξιωματούχος άσκησαν οι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Το HOT DOC δικαιώνεται για ακόμη μια φορά σήμερα (Βλ. κλήτευση Παπασταύρου για τα «μαύρο» χρήμα στη Λίστα Λαγκάρντ), καθώς είχε αποκαλύψει την ύπαρξη δικογραφίας με το ερώτημα διερεύνησης των ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Γιάννου Παπαντωνίου.

 

Διερεύνηση των ποινικών ευθυνών Παπαντωνίου

Στη Βουλή φτάνει δικογραφία σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard με την οποία θα διερευνηθεί πώς και εάν ο πρώην ισχυρός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου φέρει ποινικές ευθύνες στην υπόθεση.

Η δικογραφία αναφέρεται στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, δηλαδή χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Γιάννος Παπαντωνίου βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC στο τεύχος 72, στις 11 Φεβρουαρίου του 2015 ο υπουργός δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία με το ερώτημα της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών των υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Γιάννου Παπαντωνίου, κατά την περίοδο που διετέλεσαν υπουργοί Εθνικής Άμυνας.

Τη δικογραφία είχαν αναλάβει, στις 23 Ιανουαρίου 2015, οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για έρευνα από την εισαγγελία Διαφθοράς αλλά από τον εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου (στρατιωτικό εισαγγελέα) Δημήτριο Ζαφειρόπουλο, με αφορμή εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στο «Κανάλι Ε» και συγκεκριμένα καταγγελίες από τον πρώην νομικό σύμβουλο του ΥΕΘΑ, Δημοσθένη Μπακόπουλο. Η εισαγγελία Διαφθοράς απλώς διαβίβασε τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, για να οδηγηθεί τελικώς στη Βουλή.

 

Η δικογραφία που άργησε να πάει

Είναι εντυπωσιακό, πως ενώ η δικογραφία του αναθεωρητή Γ ́, Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, στέλνεται από το γραφείο του στον εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου στις 29 Αυγούστου του 2014, έφτασε στη Βουλή επτά μήνες μετά! Δηλαδή, ή η απλή διαβίβαση εγγράφου στο κέντρο της Αθήνας διαρκεί επτά μήνες ή κάποιοι προσπάθησαν να μην φτάσει στη Βουλή πριν τις εκλογές.

 

Η προκαταρκτική έρευνα και οι ποινικές διώξεις

Έπειτα από την προκαταρκτική έρευνα που είχε διαταχθεί από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου.

Μάλιστα, ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε και σε βάρος του γνωστού επιχειρηματία και προμηθευτή όπλων, Θωμά Λιακουνάκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας είχε απολογηθεί για άλλη υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων. Είχε αφεθεί ελεύθερος με όρους και καταβολή εγγυοδοσίας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έρευνας των εισαγγελέων, ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που στην περίπτωση των Leopard τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Από την έρευνα τους οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή.

Ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του. Η υπόθεση έχει ανατεθεί ήδη σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

 

Διαβάστε ολόκληρο το τεύχος κάνοντας κλικ στο εξώφυλλο


 

 

Φωτογραφία:  (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…