Δικαίωση Documento: Στη Δικαιοσύνη οι συμβάσεις με τις απευθείας αναθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στη σύζυγο Στουρνάρα 

Το πόρισμα που συνέταξε η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία της Βουλής, αναφορικά με τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιβεβαιώνει τα όσα έχει αποκαλύψει το Documento για την ανάθεση του «e-Health Forum 2014» στην εταιρεία Mindwork, της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λίνας Νικολοπούλου- Στουρνάρα. 

stoyrnara

Από το πόρισμα προκύπτουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να τα απαντήσει η δικαιοσύνη.

Η επίμαχη υπόθεση αφορά σ΄ ένα τριήμερο συνέδριο που κόστισε όπως αναφέρεται στο πόρισμα 582.864,19 ευρώ και για το οποίο δεν διενεργήθηκε, όπως θα έπρεπε, ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Αντίθετα, η Mindwork, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Documento, ανέλαβε –επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη- την διενέργεια του συνεδρίου, χρησιμοποιώντας το ΚΕΕΛΠΝΟ, «το “μακρύ χέρι” του υπουργείου Υγείας» και μάλιστα τρείς μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του.

Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια διοργανωνόταν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της χώρας που έχει την Προεδρία της Ε.Ε. συνέδριο για τις πληροφοριακές εφαρμογές στον χώρο της υγειάς με τον τίτλο «e-health week». Το 2014, τη διοργάνωση του αντίστοιχου συνεδρίου του e-Health είχε την υποχρέωση να αναλάβει η Ελλάδα, λόγω της τότε Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

«Το μακρύ χέρι του υπουργείου»

Μολονότι όμως όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το σήμα που χρησιμοποιούσαν όλα τα αντίστοιχα συνέδρια e-Helath ήταν το e-Health Week, «καταχωρημένο σήμα (δικαιώματα) της ΜΚΟ HIMSS», ο τότε υπουργός, Άδωνης Γεωργιάδης «επέλεξε να μην απευθυνθεί στην εταιρεία HIMSS, όπως έκαναν όλα τα άλλα κράτη της Ε.Ε. αλλά με τη «γνωστή» μέθοδο «by pass» (που έχουμε συναντήσει σε πληθώρα περιπτώσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής) χρησιμοποίησε το «μακρύ χέρι» του Υπουργείου Υγείας το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Αν και ήταν δηλαδή γνωστό ότι η Ελλάδα θα είχε την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και «κάθε Υπουργείο προγραμμάτιζε τις δράσεις του τουλάχιστον 1 χρόνο πριν ούτως ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις απαραίτητες δράσεις του, το Υπουργείο Υγείας πρωτοτυπώντας ξεκίνησε τον προγραμματισμό του λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η Ελληνική Προεδρία στις 30-12-2013». Επιλέχθηκε με άλλα λόγια μια

Με υπουργική του απόφαση στις 30 Δεκεμβρίου 2013, ανέθεσε την υλοποίηση της διαχείρισης της εκδήλωσης του «e-Health Forum» στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενώ λοιπόν το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε κάλλιστα «να οργανώσει και να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη δράση προτιμήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτως ώστε να παρακαμφθούν οι διαδικασίες των δημόσιων συμβάσεων καθώς το πόσο ήταν άνω των 230.000 € και αναγκαστικά χρειαζόταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, και να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή δράση με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης, διαδικασία που “προτιμούσε” κατά κόρον το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Όμως, βάση της 50/2013 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εμπίπτει στην έννοια της αναθέτουσας αρχής της κοινοτικής οδηγίας περί προμηθειών και συνεπώς δεν μπορεί να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων (πάνω από ένα ορισμένο πλαφόν), ακόμη και όταν εξαιρούνταν από το δημόσιο λογιστικό».

Απευθείας ανάθεση τρεις ημέρες πριν το συνέδριο

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα το «e-Health Forum» χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Horizon 2020 και έπρεπε να τηρηθούν οι διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων. Διαδικασίες όμως που δεν τηρήθηκαν, αφού «προτιμήθηκαν οι διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων με τελικό ευνοούμενο την εταιρεία Mindwork η οποία στην ελεγχόμενη περίοδο είχε αναλάβει σειρά έργων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εν λόγω εταιρία ανήκει ή είναι συμφερόντων της κ. Νικολοπούλου- Στουρνάρα».

Πιο συγκεκριμένα, στις 13 Μαρτίου 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε με την Mindwork ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών «μετά από την αυθημερόν προσφορά της εταιρείας της για τη δημιουργία ιστοσελίδας με ομώνυμο τίτλο για το «e- Health Forum» ύψους 5.000€ πλέον ΦΠΑ». Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Μαΐου 2014, τρείς ημέρες δηλαδή πριν την έναρξη του συνεδρίου, υπογράφηκε νέο ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Mindwork, «υπηρεσιών μετά από την πρόσκληση προσφοράς που της έγινε με το αριθμ. Πρωτ. Οικ.6639 στις 29/4/2014 και την αριθμ. Πρωτ. 6870/5-5-2014 προσφορά της εταιρείας, ύψους 315.609€ πλέον ΦΠΑ για τη διοργάνωση του τριήμερου συνεδρίου «e-Health Forum».

Στις 9 Μαΐου 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε ακόμα δύο συμβάσεις για το συνέδριο, η μια με το Μέγαρο Μουσικής για την ενοικίαση του χώρου που διεξήχθη τον συνέδριου, καθώς και την ηχητική κάλυψη, τη χρήση του οπτικοακουστικού συστήματος και την ταξιθεσία. Το ύψος της σύμβασης ανήλθε στο ποσό των 102.155,19 ευρώ. Η δεύτερη σύμβαση ήταν με την εταιρεία «NT Group Congress & Exhibition Services» με νόμιμο εκπρόσωπο της τον Νικόλαο Τσάκωνα. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε την οργάνωση και κατασκευή του εκθεσιακού χώρου και των αιθουσών που χρησιμοποιήθηκαν για την εκδήλωση. Για τα παραπάνω «το ΚΕΕΛΠΝΟ θα την πλήρωνε με 165.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ». Ως εκ τούτου, «παρατηρούμε ότι ένα τριήμερο συνέδριο κόστισε 582.864,19, χωρίς να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός».

Ως αποτέλεσμα στο πόρισμα διατυπώνονται συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο ανάληψης του συνεδρίου από την εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα και μάλιστα με σύναψη απευθείας σύμβασης, τη συγκέντρωση ποσών και χορηγιών, αλλά και τον ρόλο του τότε υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη. Ερωτήματα που αναμένονται να απαντηθούν από την Δικαιοσύνη:

«- Ποιος είναι ο λόγος που προτιμήθηκε η σύναψη απευθείας σύμβασης με την εταιρεία Mindwork από το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι η διενέργεια ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας

– Συγκεντρώθηκαν ποσά και από ποίες εταιρείες από τις χορηγίες του συνεδρίου και πως κατανεμήθηκαν,

– Το ότι ο τότε Υπουργός Υγείας μεταβίβασε στο ΚΕΕΛΠΝΟ την διοργάνωση του συνεδρίου «e-health week» αποτέλεσε ή όχι λόγο απαλλαγής από την υποχρέωση προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού ;

– Τηρήθηκαν οι διαδικασίες διαφάνειας, δημοσιότητας και ίσης αντιμετώπισης στις προαναφερόμενες απ’ ευθείας αναθέσεις;

Τις απαντήσεις θα τις δώσει η δικαιοσύνη».

Λίνα Στουρνάρα: «Το δημόσιο όχι μόνο δεν πλήρωσε αλλά εισέπραξε»

«Το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ σκανδαλωδώς αγνοεί τα γεγονότα και τους αριθμούς! Πράγματι, η εταιρεία μου MINDWORK ανέλαβε να οργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο αξίας € 713.271,000 για το οποίο το Ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, αλλά εισέπραξε μόνο από Φ.Π.Α. € 132.450,7.», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και συνεχίζει: «Η εταιρεία μου συγκέντρωσε € 408.323,53 από χορηγίες και υπηρεσίες.

Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT) της Ε.Ε. οργανώσαμε ένα εξαιρετικό συνέδριο που άφησε εποχή. Μάλλον διαφήμιση είναι αυτό για μένα! «Γράψατε ιστορία με αυτό το συνέδριο, μια εκδήλωση e-health της Ελληνικής Προεδρίας που θα θυμούνται όλοι για πολύ καιρό…» έγραφε η συγχαρητήριος επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης. Ποιος δεν θέλει να κάνει μια απαιτητική και ακριβή εκδήλωση χωρίς να πληρώσει; Αυτά είναι γνωστά στον πρόεδρο της επιτροπής κ Μπαλωμενάκη, που προκειμένου να μην ντροπιαστεί από την αποκάλυψη αυτή, αρνήθηκε να με καλέσει να καταθέσω στην επιτροπή για την υγεία».

Πηγή:Documento

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Ektakti Epikairotita 0 1

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…