Δικαίωμα στην άμβλωση: Θα μπορούν οι γυναίκες να αποφασίζουν για το σώμα τους μετά την 3η Νοέμβρη;

Το δικαίωμα στην άμβλωση κρέμεται από μία λεπτή κλωστή στις ΗΠΑ

abortion Medium

Μπορεί το ζήτημα των αμβλώσεων να μην έχει κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, ωστόσο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. 

Σ’ αυτές τις εκλογές, διακυβεύεται και το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για τα σώματά τους.

Ήδη από το 2019, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ενέκριναν νόμους που ουσιαστικά απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έλαβαν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτές. Σε μια καλά προετοιμασμένη, από καιρό, προσπάθεια, το συντηρητικό μπλοκ των ΗΠΑ, με προμετωπίδα του την κυβέρνηση Τραμπ, εργάζεται πολύ σκληρά ώστε να «ξηλώσει» την δικαστική απόφαση – ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 με την οποία κατοχυρώθηκε συνταγματικά και νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα στις αμβλώσειςΚατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, η πρόσβαση στην άμβλωση έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ, εδώ και περίπου 50 χρόνια. Πέντε πολιτείες, Μισισίπι, Μισούρι, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια έχουν μια μόνο κλινική που πραγματοποιεί εκτρώσεις.

Μετά και τον θάνατο του της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και εμβληματικής μορφής στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της χειραφέτησης των γυναικών, στις 18 Σεπτέμβρη, η άμβλωση έγινε ένα από τα βασικά ζητήματα που θα κριθούν στις εκλογές του 2020.

Η «εκλεκτή» του Τραμπ παίρνει τη θέση της RBG λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, ο Τραμπ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν, επιλέγει να γίνει άμεσα η αντικατάσταση, η Γερουσία με οριακή πλειοψηφία εγκρίνει την  Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, και ο Τραμπ, σαν έτοιμος από καιρό, προχωράει στην ορκωμοσία-εξπρές του νέου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον πρώτο ισόβιο διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο που εγκρίνεται χωρίς υποστήριξη από το κόμμα της μειοψηφίας εδώ και 150 χρόνια. 

Η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, έχει το προφίλ μιας υπερσυντηρητικής δικαστικού, δογματικής Καθολικής, μητέρας επτά παιδιών, η οποία στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της «αυστηροποίησης του πλαισίου» όσον αφορά τις εκτρώσεις.

Το 2016 σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Τζάκσονβιλ, η Μπάρετ εξέφρασε την άποψη ότι το νομικό καθεστώς των αμβλώσεων θα διατηρηθεί στον πυρήνα του, αλλά θα αποδυναμωθεί με πολλούς περιορισμούς. «Πρόκειται για το ερώτημα, εάν οι γυναίκες θα μπορούν να διακόπτουν την εγκυμοσύνη αργότερα και εάν θα επιβληθούν στις κλινικές περιορισμοί» έλεγε τότε.

Καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διαδραματίζει καίριο ρόλο στη χάραξη της εγχώριας πολιτικής για μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την οπλοκατοχή κ.α, η αλλαγή του συσχετισμού εντός του, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Πλέον τα έξι από τα εννιά μέλη του είναι συντηρητικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ στη θητεία του έχει ήδη διορίσει άλλους δύο συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και οι δύο έχουν εκφράσει απόψεις ενάντια στην επιλογή της άμβλωσης. Μάλιστα ο διορισμός του δεύτερου, του Μπρετ Κάβανο, προκάλεσε πολιτική θύελλα, μετά τις εναντίον του καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες βέβαια αρνήθηκε.

Το φεμινιστικό κίνημα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η Μπάρετ μπορεί να φέρει ακόμα και την ανατροπή της δικαστικής απόφασης – ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973, της περίφημης απόφασης «Ρόου εναντίον Ουέιντ» η οποία κατοχύρωσε συνταγματικά και νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο το ατομικό δικαίωμα στις αμβλώσεις.

Η «θολή» στάση Μπάιντεν γύρω από τις αμβλώσεις

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ για τον διορισμό Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο η κριτική του ήταν επικεντρωμένη στο γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση, έναν περίπου μήνα πριν τις κρίσιμες εκλογές. Επέκρινε, επίσης, την Μπάρετ ότι σκοπεύει να «ξηλώσει» τον νόμο προσβάσιμης περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα. Για το ζήτημα των αμβλώσεων, ούτε κουβέντα.

Ο Μπάιντεν φαίνεται να αναζητά ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις θρησκευτικές του απόψεις ως Καθολικός και τις απόψεις του κόμματός του. Οι Δημοκρατικοί έχουν αγκαλιάσει μια πλατφόρμα για το δικαίωμα στην άμβλωση με πολύ λιγότερους περιορισμούς από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία, ενώ στην καμπάνια τους περίοπτη θέση καταλαμβάνει ο τερματισμός της έμφυλης βίας.

Ωστόσο, η στάση του επικεφαλής των Δημοκρατικών γύρω από το επίμαχο ζήτημα των αμβλώσεων παραμένει αμφιλεγόμενη, καθώς, παρά το γεγονός ότι πέρυσι, πήρε πίσω την -επί δεκαετίες – στήριξή του, στην τροπολογία «Hyde», μέτρο που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τις περισσότερες αμβλώσεις, αποφεύγει να τοποθετηθεί για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών.

32 αυταρχικά κράτη υπογράφουν κοινή διακήρυξη κατά του δικαιώματος στην άμβλωση

Λίγες μόλις ημέρες πριν, η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε μια ακόμη επιθετική κίνηση για να επιβάλει το στίγμα της σε σχέση με τις αμβλώσεις, σε μια προσπάθεια να «ξηλώσει» το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για τα σώματά τους. Στις 22 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ μαζί με άλλα 31 αυταρχικά κράτη, υπογράφουν κοινή διακήρυξη κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.

Βασικοί υποστηρικτές της «Διακήρυξης Συναίνεσης της Γενεύης» και σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από γνωστά ανελεύθερα καθεστώτα, όπως για παράδειγμα η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ουγγαρία, η Ινδονησία και η Ουγκάντα, ενώ στους υπόλοιπους υπογράφοντες ανήκουν η Λευκορωσία (όπου οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν να καταστείλουν ένα γυναικείο κίνημα διαδηλώσεων), η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν και η Λιβύη. Όπως αναφέρει ο  Guardian, oι περισσότεροι εκ των υπογραφόντων ανήκουν στις 20 χώρες του πλανήτη που είναι χειρότερα να ζεις ως γυναίκα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ειρήνης και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν.

Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας επαναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ σε μια πιο κοινωνικά συντηρητική κατεύθυνση, παρά το κόστος της απομάκρυνσης από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους και φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Έχουμε επιτύχει μια άνευ προηγουμένου προστασία της ζωής των αγέννητων στο εξωτερικό» υποστήριξε, μεταξύ άλλων ο Πομπέο.

Κομβικά σημεία της Διακήρυξης αποτελούν το επιχείρημα «υπέρ της οικογένειας», που περιγράφει τον ρόλο της οικογένειας ως «θεμελιώδους αξίας για την κοινωνία και ως πηγή υγείας, υποστήριξης και φροντίδας», επιχείρημα που έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με την αντίθεση στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά και η υπεροχή της εθνικής κυριαρχίας στον καθορισμό της πολιτικής και των δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, στη διακήρυξη αναφέρεται: «Επανεπιβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει διεθνές δικαίωμα άμβλωσης, ούτε διεθνής υποχρέωση εκ μέρους των κρατών να χρηματοδοτούν ή να διευκολύνουν την άμβλωση».

Η ατζέντα του Τραμπ κατά των αμβλώσεων δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους στις ΗΠΑ

Μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αδιαμφισβήτητα θα σημάνει επιστροφή στον Μεσαίωνα για εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ, καθώς η ατζέντα του κατά των αμβλώσεων είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ, ενώ έχει φροντίσει να στρώσει το δρόμο σε διάφορα επίπεδα για να προωθήσει με συνοπτικές διαδικασίες την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Η αμφιλεγόμενη στάση του απέναντι στο κρίσιμο αυτό ζήτημα σε συνάρτηση με το γεγονός ότι υπάρχουν ψηφισμένοι πολιτειακοί νόμοι που περιορίζουν ασφυκτικά το δικαίωμα και την πρόσβαση στην έκτρωση και το νέο συσχετισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου, δημιουργούν έντονη ανησυχία.

Ανησυχητική είναι, άλλωστε, και η επικράτηση δυνάμεων, πολέμιων των δικαιωμάτων των γυναικών και υπέρμαχων ενός ακραία συντηριτικού, πατριαρχικού μοντέλου διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η περίπτωση της Πολωνίας, αποτελεί εικόνα από το μέλλον, τόσο για την ευκολία με την οποία πάρθηκε μια απόφαση για τον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος των γυναικών πάνω στα σώματά τους, όσο και για την αντίσταση των γυναικών στους δρόμους της Πολωνίας, εδώ και πάνω από μια βδομάδα.

Στις 3 Νοεμβρίου οι αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν μέσω της ψήφου τους μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην άμβλωση. Όποιο και να ναι το εκλογικό αποτέλεσμα, την τελική απάντηση θα δώσουν οι ίδιες οι γυναίκες, από τη μεριά τους, το δρόμο.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…