ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα και επιδοτούν την κερδοσκοπία

Σήμερα ζούμε την αποθέωση της δικαιολογίας. Αφού στο συνηθισμένο αφήγημα «για όλα φταίνε οι άλλοι», προστέθηκε και δράκος...

5467117

Τα τελευταία 2,5 χρόνια η δικαιολογία πάει σύννεφο. Για τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα, όσο και για τους δεκάδες ημερήσιους θανάτους που αναγορεύουν τη χώρα μας επί εξάμηνο πρώτη σε απώλειες στην Ευρώπη, ευθύνεται η διεθνής υγειονομική κρίση. Και όχι η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα νοσοκομεία με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και με κατάλληλους εξοπλισμούς.

Η επένδυση στο ΕΣΥ, άλλωστε, κατά τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο θα ήταν… πεταμένα λεφτά.

Ο υπουργός επικρατείας της κυβέρνησης μάλιστα είχε εκτιμήσει ότι όσο θα αυξάνονταν οι ΜΕΘ, άλλο τόσο θα αυξάνονταν και οι θάνατοι.

Το σκεπτικό του τσάκιζε κόκαλα ως προς την τετράγωνη λογική. Αφού 1 στους 2 που εισέρχονται σε ΜΕΘ πεθαίνει, όσο πιο πολλοί εισέρχονται, τόσο πιο πολλοί θα πεθαίνουν. Το ότι αν δεν υπήρχαν ΜΕΘ θα πέθαιναν και οι 2 στους 2 που έχουν ανάγκη διασωλήνωσης, δεν τον απασχόλησε καθόλου…

Στον διαγωνισμό δικαιολογίας, πάντως ο πρωθυπουργός είχε τις καλύτερες επιδόσεις από όλους.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως από βήματος Βουλής δεν γνώριζε ότι εκτός ΜΕΘ η θνητότητα αυξάνει θεαματικά. Δεν του το είχαν πει.
Και όταν το έμαθε, όμως, από τη μελέτη που μήνες πριν του είχε υποβάλει ο κορυφαίος σύμβουλός του, δεν είδαμε να γίνεται και τίποτε διαφορετικό…

Οι νοσούντες βαριά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πεθαίνουν σωρηδόν και ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται. Τα ΜΜΕ το αποκρύπτουν ή στην καλύτερη περίπτωση το χαντακώνουν ως χαμηλού ενδιαφέροντος είδηση.

Όσο για την κυβέρνηση, συνεχίζει να δικαιολογείται και να τα ρίχνει στη διεθνή συγκυρία…

Αλλά και για την τεράστια καταστροφή 1,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης το καλοκαίρι, έφταιγε η κλιματική αλλαγή και τα σφοδρά ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν.

Η οποία κλιματική αλλαγή, πάντως, δεν έφταιγε για την τραγωδία στο Μάτι, επειδή τότε στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Το γεγονός ότι οι γειτονικές μας μεσογειακές χώρες, κάτω από τις ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες είχαν υποπολλαπλάσιες καταστροφές, δεν απασχόλησε καθόλου ούτε τα ελληνικά ΜΜΕ, ούτε την κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας ξέχασε όσα έλεγε για δήθεν σφοδρούς ανέμους το καλοκαίρι που εμπόδιζαν την επέμβαση του επιτελικού κράτους. Σε μια προσπάθεια να… δικαιολογηθεί για τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών, τις οποίες απέδωσε στη μη λειτουργία των αιολικών πάρκων, παραδέχτηκε ότι οι φωτιές έκαιγαν σε συνθήκες άπνοιας και νηνεμίας. Ακόμη και στις δικαιολογίες υπάρχει καμιά φορά σύγκρουση… συμφερόντων.

Όπως σύγκρουση συμφερόντων στις δικαιολογίες εμφανίστηκε και κατά τον πρόσφατο χιονιά. Όταν για τις ανάγκες της συγκυρίας ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος κατά τα άλλα είναι πολύ αποτελεσματικός και αποκαθιστά την ανικανότητα του δημόσιου, σήκωσε στις πλάτες του το βάρος της ευθύνης για την παράλυση στην Αττική Οδό.

Ακόμη και στις δικαιολογίες υπάρχει ιεραρχία.

Πρώτες στην προτεραιότητα έρχονται οι δικαιολογίες που καλύπτουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και ύστερα ακολουθούν οι δικαιολογίες που προστατεύουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για τον ιδιωτικό τομέα και για τις αγορές.

Σήμερα ζούμε την αποθέωση της δικαιολογίας. Αφού στο συνηθισμένο αφήγημα «για όλα φταίνε οι άλλοι», προστέθηκε και δράκος.

Για την έκρηξη των τιμών τους τελευταίους μήνες που οδήγησε σε ευρωπαϊκό ρεκόρ πληθωρισμού 6,3% στη χώρα μας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν καν δηλαδή ξεσπάσει ο πόλεμος, σου λένε ότι φταίει η διεθνής ενεργειακή κρίση.

Αν όμως, όπως ισχυρίζονται, έφταιγε η διεθνής ενεργειακή κρίση, τότε η αύξηση των τιμών στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι ενιαία και ομοιόμορφη σε όλα τα κράτη.

Αντ’ αυτού, αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι ότι οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ψηλότερες στην Ευρώπη, φέρνοντάς μας άλλοτε πιο ακριβούς και άλλοτε ανάμεσα στους πιο ακριβούς της Ευρώπης.

Σήμερα, για παράδειγμα, η τιμή χονδρικής του ρεύματος για την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε επίπεδα 10% πάνω από την αντίστοιχη τιμή στη Βουλγαρία, 25% πάνω από την αντίστοιχη στη Γερμανία και 330% πάνω από την αντίστοιχη τιμή στη Σουηδία. Κι ακόμη η Κύπρος, η οποία αγοράζει βενζίνη από εμάς, την πουλά σε φτηνότερες τιμές.

Εδώ οι κυβερνητικοί σταματούν να δικαιολογούν τους εαυτούς τους και αρχίζουν να δικαιολογούν τις… αγορές. Για τις οποίες όμως ορκίζονταν ότι θα έφερναν φτηνότερα ρεύμα όταν ιδιωτικοποιούσαν τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ των ακριβοπληρωμένων γαλάζιων golden boys πάντως, αντί να προστατεύει τον καταναλωτή, όπως θα έκανε αν ήταν δημόσια, τώρα κερδοσκοπεί σε βάρος του.

Παράγει ρεύμα από λιγνίτη στην τιμή των 50 ευρώ ανά ΜWh, το οποίο συνυπολογίζοντας και το κόστος των ρύπων, που είναι άλλα 80 ευρώ ανά ΜWh, φτάνει στην τιμή κόστους των 130 ευρώ. Το φτηνό αυτό ρεύμα το πουλά η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ στη συνέχεια στην αγορά σε τιμές μεγαλύτερες των 600 ευρώ ανά ΜWh, 5 δηλαδή φορές σχεδόν πάνω από την τιμή του κόστους.

Αυτή είναι η έννοια της αυτορρύθμισης της ελεύθερης αγοράς. Να ρυθμίζεται όπως εκείνη θέλει, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Τα αδικαιολόγητα όμως δεν σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση σταμάτησε την παραγωγή ενέργειας από τον εγχώριο λιγνίτη βίαια και βεβιασμένα, χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα και χωρίς να περιμένει την αντικατάσταση του άνθρακα από ΑΠΕ. Σε αντίθεση με αυτό που έκαναν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σχεδιασμούς ανεξαρτητοποίησης από τον άνθρακα σε βάθος δεκαετίας και βάλε.

Η εξάρτησή μας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο συνέβη, εντελώς συμπτωματικά, ακριβώς όταν άρχισε να ανεβαίνει διεθνώς η τιμή του.
Δικαιολογώντας την αδικαιολόγητη σε βάρος μας σύμπτωση, οι κυβερνητικοί την αποδίδουν σε εντελώς τυχαίο γεγονός και οπωσδήποτε όχι σε… συγχρονισμό.

Η… ατυχία συνεχίστηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Που επισφράγισε τον ολέθριο χαρακτήρα των ενεργειακών επιλογών της κυβέρνησης.

Είναι η ώρα που το παραμύθι των αγορών απέκτησε δράκο. Τώρα στις δικαιολογίες για την αύξηση της τιμής της ενέργειας συμπεριλαμβάνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αιτίες όμως για τις οποίες ο πόλεμος φέρνει μεγαλύτερες τιμές ενέργειας στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και πάλι μένουν αδικαιολόγητες.

Ο πρωθυπουργός της… δικαιολογίας ζήτησε χτες με επιστολή του προς τις Βρυξέλλες να κάνει η Ευρώπη αυτό που οι υπόλοιποι εταίροι μας έχουν ήδη κάνει από μόνοι τους εδώ και καιρό. Να βάλουν δηλαδή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ενέργειας. δηλαδή από τους άλλους να του επιβάλουν να κάνει αυτό που ο ίδιος όφειλε να έχει κάνει για να προστατέψει τη χώρα του, αλλά το αρνήθηκε πεισματικά.

Έτσι και πάλι θα μπορεί να δικαιολογείται ρίχνοντας την ευθύνη αλλού. Αυτή τη φορά θα του φταίει η Ευρώπη. Κατά κακή του τύχη όμως, την πρωτοβουλία αυτή την κάνει ακριβώς την ημέρα που γίνεται γνωστό ότι η Πορτογαλία προχωρεί στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων, όπως έχουν κάνει ήδη άλλες 18 χώρες της Ε. Ε. Πλην Λακεδαιμονίων, βεβαίως και πάλι.

Η κυβέρνηση εμπιστεύεται τις αγορές και τις δικαιολογεί. Ακόμη και τον πόλεμο τον χρησιμοποιεί σαν τον δράκο του παραμυθιού, προκειμένου να κρύψει τις δικές της ευθύνες για τη φρενήρη άνοδο των τιμών στην ανεξέλεγκτη από την ίδια αγορά ενέργειας.

Αντί να προστατέψει την κοινωνία από τους κερδοσκόπους, θεραπεύοντας τις αιτίες της ανόδου των τιμών, η κυβέρνηση της δικαιολογίας τους επιδοτεί. Αφού επιδοτώντας τους καταναλωτές για τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών, ουσιαστικά συντηρεί και επιδοτεί την κερδοσκοπία.

Δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα προκειμένου να συνεχίσουν κάποιοι να θησαυρίζουν, σαν τους μαυραγορίτες στην κατοχή.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…