Διχογνωμία σεισμολόγων για την προέλευση του σεισμού

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, δήλωσε το πρωί της Τρίτης, ο διευθυντής του…

quakecenter

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, δήλωσε το πρωί της Τρίτης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας. Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ’ αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σε νεότερες δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Το μέγεθος των δυο σεισμών σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν ο ένας από τον άλλο με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών. Στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 τα ξημερώματα της Τρίτης ο δεύτερος.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Συμπλήρωσε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Παπαζάχος: Μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος. Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε, σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και μεις οι σεισμολόγοι».

Αντίθετα, ο γιος του, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Βαρώτσος: Είχα προειδοποιήσει για το σεισμό από τον Αύγουστο!

Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού, δήλωσε το πρωί της Τρίτης 18 Νοεμβρίου ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ Παναγιώτης Βαρώτσος.

“Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Εμείς ενημερώνουμε την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα μόνο για περιπτώσεις ισχυρών σεισμικών δονήσεων της τάξεως των 6 Ρίχτερ, εξήγησε ο κ. Βαρώτσος για τις ενέργειες της ομάδας του. “Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για σοβαρές σεισμικές δονήσεις, εμείς δεν θα είχαμε ειδοποιήσει”, συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Βαρώτσος. Ερωτηθείς αν ακόμα η ομάδα λαμβάνει παρόμοια σήματα για την περιοχή, ο κ. Βαρώτσος σημείωσε ότι αν λάβουμε τέτοια σήματα αμέσως θα τα δημοσιεύσουμε όπως έχουμε κάνει όλες τις προηγούμενες φορές.

Ο κ. Βαρώτσος, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει δορυφόρο για να συλλέγει τα προσεισμικά ηλεκτρικά και μαγνητικά κύματα προσθέτοντας ότι παρόμοιο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι της Ρωσίας και της ΕΕ με πρωτοβουλία της Γαλλίας.