Αν. Διευθυντής IPI: Ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου η κράτηση του Ρηγόπουλου

Σε δήλωση για το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας κατά του δημοσιογράφου του koutipandoras.gr και του Documento, Αντώνη Ρηγόπουλου, προχώρησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας (IPI), Scott Griffen

2329068

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων με αφορμή το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας κατά του δημοσιογράφου του koutipandoras.gr και του Documento, Αντώνη Ρηγόπουλου, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα καταγεγραμμένα αντίστοιχα περιστατικά περιστολής της ελευθερίας του Τύπου.

Στη δήλωσή του, o αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας (International Press Institute – IPI) Scott Griffen αναφέρει:

«Η αδικαιολόγητη κράτηση του Αντώνη Ρηγόπουλου ήταν μια απαράδεκτη προσπάθεια να παρενοχληθούν οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις και μια ξεκάθαρη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Δυστυχώς αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει την Αστυνομία στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί αυθαίρετες κρατήσεις, απειλές για πρόστιμα και για κατηγορίες, με σκοπό να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ευαίσθητα θέματα.

» Η ελληνική Αστυνομία και το ελληνικό υπ. Εσωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν δράση ώστε να σιγουρευτούν πως όλοι οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι να θεωρούν τη δουλειά των ΜΜΕ, ως μέρος των εθνικών και διεθνών τους υποχρεώσεων σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

» Η ειρωνία είναι ότι αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα την ίδια περίοδο που η Ελλάδα συνυπέγραψε συμφωνία ως μέρος της Συμμαχίας για την Ελευθερία του Τύπου, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και τις επιθέσεις στα ΜΜΕ στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέτει αυτές τις αρχές και τα αιτήματα σε εφαρμογή πρώτα στη χώρα της».

Στη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του IPI γίνεται λόγος για «μοτίβο επιθέσεων» της αστυνομίας στην Ελλάδα και θυμίζει περιστατικά όπως του δημοσιογράφου Μάριου Αραβαντινού στις 17 Νοέμβρη του 2019, επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ, αλλά και Γερμανών και Κούρδων δημοσιογράφων που έχουν παρενοχληθεί στην Ελλάδα

Μάλιστα στην ανάρηση του IPI στο twitter, ζητείται η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για το θέμα της περιστολής της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά του IPI εδώ.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…