Διευκρινιστική δήλωση Κανάκη για τον Ερυθρό Σταυρό

cover
NewsRoom 19/02/2014 | 16:04

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις αναφορικά με τα όσα ανέφερε το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη, προχώρησε το μέλος της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου",  Νικήτας Κανάκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κανάκης σε επιστολή που απέστειλε προς το koutipandoras.gr δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να ανακατευτει στο εσωτερικό μιας άλλης οργάνωσης καθώς επίσης και ότι όσα ανέφερε ήταν προσωπική του άποψη και δεν έχουν να κάνουν με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κανάκης είχε αναφέρει πως οι γιατροί του κόσμου όχι μόνο δεν έχουν πάρει λεφτά από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν τους έχουν επιστραφεί ούτε οι εγγυητικές επιστολές που είχαν καταθέσει. Ο κ. Κανάκης, μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτές κατέληξαν στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

Διαβάστε την ανακοίνωση του κ. Κανάκη

"Αγαπητοί φίλοι

Αναφορικά με την πρωινή μου εντελώς ατυχή αναφορά στο θέμα του Ερυθρού Σταυρού συζητώντας στην συχνότητα του ραδιοσταθμού 'Κόκκινο', οφείλω να διευκρινίσω τα εξής αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα που φαίνεται πως δημιουργήθηκε.

1. Ουδεμία απολύτως ανάμειξη έχουν ή είχαν οι Γιατροί του Κόσμου στο συγκεκριμένο θέμα και αποτελούσε απολύτως προσωπική μου άποψη. Επομένως η όποια -δίκαιη ή άδικη κριτική- πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά εμένα.

2. Η αναφορά μου στο θέμα του Ερυθρού Σταυρού, βασίστηκε στην τρέχουσα ειδησεογραφία της ημέρας και τις δηλώσεις που έχουν γίνει. Κρίνοντάς την εκ των υστέρων, πρέπει να πω πως ήταν εξαιρετικά ατυχής. Δεν είχα ποτέ και ούτε έχω καμία απολύτως πρόθεση ανάμειξης στα εσωτερικά μιας άλλης Οργάνωσης, και πολύ περισσότερο δεν είχα και δεν έχω καμία κανέναν λόγο να αμφισβητήσω το έργο του Ερυθρού Σταυρού ούτε και το σημαντικό της παρουσίας του. Το αντίθετο. Προσπάθησα να εκφράσω -μάλλον με αδόκιμο τρόπο- την αγωνία μου για το θέμα.

Πολύ δε περισσότερο όταν σέβομαι τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, και τιμώ την μακρόχρονη ιστορία του.

Αν αθελά μου, πρόσβαλα, αδίκησα ή δημιούργησα αναστάτωση οφείλω να ζητήσω συγγνώμη.

Νικήτας Κανάκης"

Η απάντηση του Ερυθρού Σταυρού

Επιστολή στο koutipandoras.gr αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε απέστειλε και ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί Τμήμα αλλά ανεξάρτητο Εθνικό Σύλλογο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ευρθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελίνου και δεν έχει αποβληθεί από κανένα διεθνές κίνημα.

Διαβάστε την επιστολή του Ερυθρού Σταυρού:

"Σε συνέχεια της πρωϊνής δήλωσης του κου Νικήτα Κανάκη (τέως Προέδρου των Γιατρών του Κόσμου) ότι το ελληνικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού έχει αποβληθεί από το διεθνές Κίνημα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν αποτελεί Τμήμα αλλά ανεξάρτητο Εθνικό Σύλλογο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Δεν έχει αποβληθεί από κανένα διεθνές κίνημα, αντίθετα συνεχίζει να προσφέρει το εθελοντικό του έργο έπειτα από 137 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας. Ο Ε.Ε.Σ. δεν είναι δυνατόν να διασύρεται δημόσια
από έναν ιδιώτη, με δηλώσεις που προκαλούν αναστάτωση τόσο στους 500 εργαζομένους του Οργανισμού όσο και στους χιλιάδες του Εθελοντές".

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.